-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăEconomieÎn premieră, „Rabla“ pleacă la casare cu ITP-ul la zi

În premieră, „Rabla“ pleacă la casare cu ITP-ul la zi

Proprietarii care vor dori să-și schimbe mașina veche cu una nouă prin programul finanțat de stat vor primi între 6.500 și 9.200 lei, în funcție de tipul autoturismului pe care vor să-l achiziționeze.

Programul se va derula după același tipar ca și în anii precedenți. Astfel, persoanele fizice care doresc să-și schimbe mașina beneficiind de facilitățile oferite de stat prin Programul “Rabla” 2018 vor trebui să-și ducă autoturismul vechi la un centru autorizat de colectare și casare. După semnarea documentelor, firma de colectare va elibera certificatul de distrugere a mașinii vechi, precum și tichetul electronic în valoare de 6.500 lei. Cei care vor dori să-și cumpere un autoturism ecologic vor beneficia și de un ecobonus în valoare de 1.000 de lei (dacă mașina nouă are un motor care generează maximum 98 g CO2/km în regim de funcționare mixt). Ecobonusul urcă la 1.700 de lei pentru automobilele cu motor hibrid.

Pentru cele două programe guvernamentale s-a alocat o finanțare de 150 milioane de lei, respectiv 133 milioane lei din credite de angajament, conform proiectului de venituri şi cheltuieli pe 2018 al AFM şi Fondului de Mediu, aprobat în ședința Executivului din 22 februarie a.c. 

 

O singură mașină prin „Rabla Plus“

 

O noutate pentru 2018 este aceea că persoanele fizice vor putea achiziționa, prin intermediul Programului “Rabla Plus”, un singur autovehicul într-un an calendaristic, utilizând ecotichetul primit la predarea mașinii vechi. Ministerul Mediului precizează, într-un proiect de Ordin aflat în dezbatere publică pe site-ul propriu, până pe 11 martie a.c., că această mențiune vizează prevenirea posibilităţii de utilizare a finanţării acordate în afara obiectivelor prevăzute de Ghidul de finanţare. Totodată, au fost operate modificări în ceea ce priveşte monitorizarea ajutoarelor de minimis. Astfel, vor fi efectuate verificări privind înmatriculările în termenul precizat în Ghid, dar şi respectarea condiţiei de neînstrăinare. Alte noutăți se referă la introducerea spaţiului privat virtual pentru emiterea certificatelor de atestare fiscală, eliminarea ştampilei pentru firme, publicarea listei beneficiarilor de ajutor de minimis şi monitorizarea acestor ajutoare, în vederea reducerii birocraţiei.

 

Rablele trebuie aibă ITP-ul la zi

 

O noutate absolută prevăzută în proiectul de Ordin al ministerului este introducerea condiţiei de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice (ITP) a autovehiculului uzat, la momentul depunerii dosarului de acceptare pentru persoane juridice, respectiv la momentul înscrierii la producătorul validat pentru persoane fizice. De asemenea, este introdus termenul de 60 de zile de la publicarea listei persoanelor juridice de drept privat acceptate pentru înscrierea la producătorii validaţi. Fac excepție entitățile care trebuie să desfăşoare proceduri de achiziţie publică. Producătorii validaţi în Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi 2017-2019 vor fi obligaţi să introducă în aplicaţia informatică datele privind achiziţia autovehiculului nou (seria, numărul şi data eliberării facturii, instrumentul de plată utilizat şi data efectuării plăţii) în termen de 10 zile de la emiterea facturii. Astfel autoritățile vor putea urmări îndeplinirea condiţiilor de acordare şi respectarea noilor
reglementări privind interzicerea înstrăinării autovehiculelor noi pe o perioadă de un an de la achiziţionare.  

 

Valoarea voucherelor nu se modifică

 

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, recent, că programele “Rabla Clasic” şi “Rabla Plus” ar putea demara până la jumătatea lunii martie. Valoarea voucherului acordat la casarea unei maşini mai vechi de opt ani va fi tot de 6.500 de lei, ca și anul trecut. Totodată, tichetele valorice pentru autovehiculele hibrid, cât şi pentru cele care au emisii de carbon de sub 130 de grame vor fi de 1.000, respectiv 1.500 de lei. Pentru achiziţia unei maşini electrice 100%, se va acorda un bonus în valoare de 10.000 de euro. ”Ghidurile sunt în dezbatere publică, deci, în următoarele două săptămâni, sper să putem începe finanţarea. Noi ne dorim foarte mult ca, împreună cu producătorii şi dealerii, să putem face o lansare propriu-zisă, când se apasă pe buton. În paralel, am prins bani în buget şi pentru staţiile de încărcare a maşinilor electrice. La ora actuală, avem un plan multianual prin care să dezvoltăm o infrastructură (…) Vom avea o întâlnire cu toţi «benzinarii», astfel încât să le aducem la cunoştinţă că ar trebui ca fiecare să poată să-şi doteze locaţiile cu astfel de staţii de reîncărcare, iar dezvoltarea infrastructurii să fie făcută şi în consonanţă cu dezvoltarea infrastructurii mari din România, adică pe drumurile naţionale, pe drumurile expres sau pe lungimea autostrăzilor, astfel încât să nu pleci de acasă şi să te lase maşina în drum”, a spus Ggrațiela Gavrilescu, citată de Agerpres. 

Începând de astăzi și până pe 8 martie a.c., Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) derulează sesiunea de înscriere în vederea validării solicitanţilor producători în cadrul programelor «Rabla» şi „Rabla Plus“. 

 

Ce conține dosarul pentru o mașină nouă

Deținătorii tichetelor valorice care se înscriu la un dealer pentru a cumpăra un automobil nou vor trebui să întocmească un dosar care să conțină următoarele documente:

  cartea de identitate a proprietarului, în copie și în original;

 tichetul valoric, în original;

 – certificatul de radiere din evidența circulației a autovehiculului vechi, în original.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă