Multă vreme, s-a afirmat că impactul e mai curând de imagine. Realitatea e alta. De-a lungul timpului, an de an, bugetul de stat a fost încărcat cu tot mai multe plăţi, cu precădere în salarii bugetare şi pensii de diferite tipuri (de serviciu, speciale) şi ajutoare sociale.
Expertul în management Valentin Ionescu, fost secretar de stat în Ministerul Muncii, fost ministru al Privatizării, spune că, în vară, „numai salariile ce se plăteau la stat şi pensiile erau 63,5% din totalul cheltuielilor, la şase luni. Dar din toamnă înseamnă 64%”.
„Numai salariile care se plăteau la stat şi pensiile însemnau 63,5% din totalul cheltuielilor statului, la şase luni.” Valentin Ionescu, fost secretar de stat în Ministerul Muncii
Mai sunt cheltuielile cu bunuri şi servicii, ce reprezintă 13% din total, adică 21,85 miliarde de lei, la şase luni. Pentru investiţii de capital, adică infrastructură etc., Guvernul a cheltuit în şase luni 7,87 miliarde de lei, reprezentând 4,7% din totalul cheltuielilor bugetare.
Un loc important în buget îl au pensiile de serviciu: 4 miliarde de lei la Poliţie, 3,5 miliarde de lei la Apărare, 4,9 miliarde de lei la Justiţie (magistraţii), MAE nu a publicat datele, 0,663 miliarde de lei la SRI, un miliard de lei la SIE, 1,6 miliarde de lei la STS, 14 milioane de lei la Senat, 31 de milioane de lei la Camera Deputaţilor (inclusiv pensiile de serviciu ale parlamentarilor), 802 milioane de lei la CCR, Curtea de Conturi nu a publicat datele, 500 de milioane de lei la Ministerul Transporturilor. În total, e vorba despre 14 – 15 miliarde de lei pe an, adică, la un curs de 4,70 lei un euro, 3,2 miliarde de euro.
Altă povară: bugetul de asistenţă socială
O altă subcategorie bugetară e cea a bugetului de asistenţă socială. Aceasta, pe beneficii de asistenţă socială, care înseamnă venitul minim garantat, este defalcată astfel, total anual:
– alocaţie de stat pentru copii – 5,722 miliarde de lei;
– alocaţie pentru susţinerea familiei – 378 de milioane de lei;
– indemnizaţii pentru creşterea copilului – 696 de milioane de lei,
– stimulente de inserţie – 689 de milioane de lei.
Total plăţi beneficii/an: 8,064 miliarde de lei, adică 1,7 miliarde de euro.