7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăEconomieImobiliareApartamentele vor fi tot mai scumpe în perioada următoare

Apartamentele vor fi tot mai scumpe în perioada următoare

Piața imobiliară se confruntă cu un val de scumpiri în ceea ce privește materialele de construcție și care modifică prețul final al apartamentelor. Andrei Moanță, CEO Prima Development Group, ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre provocările din piață, dar și despre planurile companiei.

apartamente mai scumpe
Andrei Moanță, CEO Prima Development Group

România Liberă: Începutul pandemiei a adus un interes mai mare al oamenilor pentru spaţiul în care locuiesc. Continuă acesta să se vadă?

Pandemia nu a făcut altceva decât să accelereze o tendință care există deja pe piață. Oamenii își doresc locuințe fiabile, spații frumoase, cu dotări moderne, bine amplasate, construcții care să „îmbătrânească frumos” și să-și crească valoarea în timp. Cu alte cuvinte, vor să investească inteligent, în apartamente care să răspundă nevoilor unui stil de viață modern, orientat spre viitor. Iar noi, prin ansamblurile rezidențiale pe care dezvoltăm, ne dorim să venim în întâmpinarea acestor nevoi. Spre exemplu, Core Timpuri Noi înseamnă 240 de apartamente dotate cu sisteme smart home, locuri de parcare, stații electrice de încărcare și trei spații comerciale la parter. Ca să nu mai menționăm excelenta amplasare. Oamenii caută acum spații de locuit nu doar frumoase, ci și cu dotări inteligente și fiabile.

În ce măsură au crescut prețurile imobilelor odată cu majorarea prețurilor pentru materiale de construcții?

Deși perioada pandemiei nu ne-a afectat direct, nu putem spune că industria imobiliarelor nu a resimțit creșterile explozive ale prețurilor materialelor de construcții. Sunt aprecieri semnificative ale acestora, care ne-au surprins și pe noi, cei care lucrăm de ani buni în această zonă a economiei. Nu-mi amintesc să fi existat niciodată creșteri atât de mari ale prețurilor, care sunt însoțite și de impredictibilitate. Practic, nu există material de construcții pentru care prețul să nu fi crescut cu cel puțin 20-30%, iar pentru alte materiale, cum este și oțelul, prețurile aproape s-au dublat. În aceste condiții, e greu să faci o predicție financiară mai ales în ce privește proiectele noi, pe care le lansăm acum pe piață. Este aproape imposibil să stabilim un preț de vânzare corect pentru client și dezvoltator atâta timp cât nu știm ce se va întâmpla mai departe.

Credeți că vor continua să crească prețurile apartamentelor noi până la finalul anului?

Pe fondul inflaționist existent nu doar în România, dar și al scumpirii substanțiale a materialelor de construcție, este mai mult decât previzibilă o creștere a prețului apartamentelor și în perioada următoare. Acest lucru se va întâmpla peste tot, deși, în funcție de particularitățile zonei, procentul va fi mai mare sau mai mic. Spre exemplu, în Oradea, unde noi construim de 15 ani, estimăm o creștere de 4% până la finalul acestui an, care se va dubla în 2022. La București, creșterea va fi și mai mare – de aproximativ 7% anul acesta, iar primele luni ale lui 2022 ar putea aduce o dublare a procentului și în Capitală. Situația din București se explică atât prin scumpirea materialelor de construcție și inflație, cât și prin cererea mai mare decât oferta care există în Capitală. Să nu uităm că prețurile apartamentelor din București au fost la un nivel semnificativ mai mic raportat la cel din perioada 2007-2008. Este singurul oraș mare în care s-a întâmplat acest lucru, iar în această perioadă prețurile tind să se echilibreze. O altă situație care împinge corecția prețurilor în sus este indirect cauzată de pandemie. Anul trecut, prețurile au stat pe loc, deși materialele de construcție începuseră deja să se scumpească, cu 10, 15%. Acum, aceste costuri nu mai pot fi trecute cu vederea, pentru că vânzarea apartamentelor la prețul de anul trecut nu mai e sustenabilă pentru dezvoltatori.

Unde se află țara noastră din punct de vedere al raportului între preţul mediu al apartamentelor şi salariul mediu pe economie, comparativ cu alte state europene?

Poate părea greu de crezut, însă, la acest capitol, România stă chiar bine. Un raport între prețul mediu al apartamentelor și salariul mediu pe economie la noi în țară arată că încă avem unele dintre cele mai accesibile apartamente din Uniunea Europeană. Un raport Deloitte Property Index de anul acesta ne plasează pe locul al patrulea în ce privește costul apartamentelor noi, iar ca grad de accesibilitate se consideră că un român are nevoie de 7 salarii medii brute pentru a demara achiziția unui apartament. Și pentru că în România rata creditului ipotecar nu o depășește pe cea a chiriei, mulți români iau decizia înțeleaptă de a investi într-o casă proprie și nu într-o locuință cu chirie.

Care sunt planurile de dezvoltare ale companiei în București?

Expansiunea pe piața imobiliară din București, unde suntem prezenți încă din 2017 și consolidarea poziției Prima Development Group prin noi proiecte în Capitală este un obiectiv strategic al companiei. Am identificat oportunități de dezvoltare în zonă, am făcut deja primii pași în această direcție și ne dorim să oferim bucureștenilor spații de locuit frumoase, dar și fiabile, locuințe rezistente, a căror valoare să crească în timp. În prezent, avem două proiecte rezidențiale în București, Boemia Apartments, finalizat și vândut integral și Core Timpuri Noi, în curs de dezvoltare, planificat pentru finalizare la sfârșitul acestui an și antecontractat în proporție de aproape 80%, ambele proiecte premiate internațional la European Property Awards. Cei care își doresc să investească într-o locuință pot să descopere cum construiește Prima Development Group vizitând aceste ansambluri rezidențiale. Vom deschide încă trei mari șantiere în Capitală în 2022, care înseamnă  un total de 2.500 de apartamente noi, iar pentru viitor ne dorim să susținem acest ritm de creștere în București.

Care a fost cifra de afaceri a companiei anul trecut și ce așteptări financiare aveți pentru anul în curs?

Cifra de afaceri a Prima Development Group în 2020 a fost de 35 milioane de euro și sperăm ca și anul acesta, la fel ca și în precedenții, să creștem cifra de afaceri și volumul de vânzări cu 20% astfel încât să păstrăm o marjă de investiții care să permită în continuare dezvoltarea companiei. 

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Sonda NASA a ajuns la cea mai mică distanță de Soare din istorie

Sonda revoluționară Parker Solar Probe a NASA a intrat în istorie marți, zburând mai aproape de Soare decât orice altă navă de acest fel,...

Comercianții nu mai sunt obligați să emită bon fiscal, decât la cerere: Legea, publicată în Monitorul Oficial

Modificarea nu afectează drepturile consumatorilor, reglementate de legislația în vigoare Legislația privind emiterea bonurilor fiscale a fost modificată, iar noile reglementări au fost publicate în...

Nava rusească „Ursa Major” s-a scufundat în Marea Mediterană

Nava cargo rusească „Ursa Major” s-a scufundat în Marea Mediterană, între Spania și Algeria, în urma unei explozii produse în sala mașinilor, relatează Reuters. Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă