10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieImobiliare2022, un an al maximelor istorice la prețurile apartamentelor

2022, un an al maximelor istorice la prețurile apartamentelor

Experții imobiliari estimează că prețurile pe metru pătrat ale apartamentelor de vânzare, în 2022, vor atinge cote istorice. Creșterea prețurilor este motivată de factori precum efectele crizei materiei prime, deficitul forței de muncă și ritmul lent de acordare a autorizațiilor de construcție.

Creșterile de prețuri pentru sectorul imobiliar în 2021 au fost importante și progresive, de la lună la lună. Jucătorii din piața imobiliară sunt de părere că majorările nu se vor opri, iar 2022 va fi un an al maximelor istorice la prețurile apartamentelor.

Marile centre economice, precum Cluj, București și Timișoara, au rămas în topul preferințelor, când vine vorba de achiziționarea apartamentelor. Acest lucru s-a datorat potențialului lor de dezvoltare, conform jucătorilor din piață.

Majorarea prețurilor din piața imobiliară s-a simțit în toate orașele mari.

În trimestrul al treilea din 2021, la nivelul municipiului Cluj-Napoca prețurile pentru apartamentele de vânzare, au atins 1.960 de euro/mp, rezultând o creștere de 3,9% față de trimestrul al doilea. Față de aceeași perioadă a anului trecut, orașul de pe Someș, înregistrează o creștere de 8,8%.

În București prețurile s-au situat la nivelul de 1.630 de euro/mp, după o creștere trimestrială de 3% și 13,2%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

După o evoluție trimestrială de 4,5%, față de trimestrul doi, în Brașov prețul mediu a atins 1.380 euro/mp, iar comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, prețurile au crescut cu 14,8%.

Timișoara a avut o evoluție semnificativ mai mică. În trimestrul al treilea, prețul mediu a crescut cu 1,1%, ajungând la valoarea de 1.320 euro/ metru pătrat, față de trimestrul doi, și cu 4,4% față de perioada similară a anului 2020.

Criza materiei prime și a forței de muncă influențează prețul pe metru pătrat

Potrivit datelor analizate, pe de o parte, cererea de imobiliare a rămas constant crescută, aceasta nefiind afectată prea mult de pandemie, în comparație cu oferta.

Criza materiei prime și cele peste 600.000 locuri vacante în construcții au fost principalele provocări cu care s-a confruntat piața imobiliară, în 2021, conform jucătorilor din piață.

Acestea au influențat evoluția prețului final pe metru pătrat.

Ritmul lent de acordare a autorizațiilor de construcție ține prețul sus în imobiliare

O altă cauză a majorării prețului pe metru pătrat a fost ritmul anevoios de acordare al autorizațiilor de construcție de către primării. Numărul mic de autorizații eliberate a dus la o scădere a ofertei, în special în marile centrele economice din România.

“Sunt mii de dosare sunt depuse la primării, dar neautorizate, pe fondul birocrației autorităților și al procesului îngreunat de actualizare al Planurilor Urbanistice Generale. Consecința este creșterea prețului per metru pătrat la vânzare, declară Cătălin Priscorniță, CEO și fondator BLITZ.

Cătălin Priscorniță, CEO și fondator BLITZ

Dezvoltatorii imobiliari în expectativă

Creșterea prețurilor materiei prime pune în dificultate și noile proiecte imobiliare. Dezvoltatorii care planifică demararea proiectelor se află într-un impas, din cauza evoluției recente a prețurilor la materiale.

Pentru a atinge o marjă de profit între 30%-50%, aceștia trebuie să crească prețurile construcțiilor finalizate noi din Cluj-Napoca, de exemplu, până la 2.200-2500 euro/metru pătrat, ceea ce îi face pe unii să rămână în expectativă.

Românii se orientează către proprietățile spațioase

Criza sanitară și munca de acasă i-a determinat pe mulți români să-și schimbe preferințele în ceea ce privește imobiliarele. Astfel, aceștia au în vedere siguranță, dar nu neglijează nici confortul.

Posibilitatea muncii remote îi determină pe cei mai mulți dintre aceștia să se orienteze către achiziția caselor din zonele limitrofe sau din afara orașelor, arată datele agențiilor imobiliare. Familiile tinere cu copii aleg siguranța cartierelor liniștite în defavoarea facilităților oferite de zonele consacrate sau centrale.

Agențiile imobiliare nu se dau bătute în noul context și caută soluții pentru a face față.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă