5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăEconomieGuvernul relaxează taxele pentru jocurile de noroc

Guvernul relaxează taxele pentru jocurile de noroc

Actul normativ aduce modificări în ceea ce priveşte taxele pentru jocurile de noroc, acestea fiind micşorate faţă de varianta iniţială a OUG. În plus, apare o activitate nouă la Oficiul pentru jocuri de noroc, finanţată de operatori, notează hotnews.ro.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2019, organizatorii de jocuri de noroc prevăzuţi în OUG nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc (aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările şi completările ulterioare), au obligaţia de a plăti o taxă anuală reprezentând 2% (anterior era 3%) calculată la totalul taxelor de participare încasate în anul precedent.

De asemenea, din OUG a fost eliminată fraza „cu excepţia organizatorilor de jocuri de noroc la distanţă sau jocuri de noroc online care au obligaţia de a plăti o taxă anuală de 5% din totalul taxelor de participare încasate în anul precedent”.

Organizatorii de joc prevăzuţi la alin.(1), personal sau prin reprezentantul autorizat definit potrivit OUG nr.77/2009, calculează, declară şi plătesc taxa la bugetul de stat până la data de 25 februarie inclusiv, a anului fiscal pentru care se datorează taxa anuală.

Organizatorul de jocuri de noroc care se înfiinţează în cursul anului are obligaţia de a plăti o taxă lunară de 2%, calculată la totalul taxelor de participare încasate în luna precedentă. Taxa lunară se calculează, se declară şi se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-au încasat taxele de participare. Anterior, acest paragraf era diferit, iar procentele erau mai mari:

Organizatorul de jocuri de noroc care se înfiinţează în cursul anului are obligaţia de a plăti o taxă lunară reprezentând 3% din totalul taxelor de participare încasate în luna precedentă, cu excepţia organizatorilor de jocuri de noroc la distanţă sau jocuri de noroc online care au obligaţia de a plăti o taxă lunară de 5% din totalul taxelor de participare încasate în luna precedentă. Taxa se calculează, se declară şi se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-au încasat taxele de participare. În această situaţie taxa anuală nu se va mai datora în anul următor celui de înfiinţare.

O altă noutate adusă de ordonanţă este aceea că se înfiinţează o activitate finanţată integral din venituri proprii: „Se înfiinţeză pe lângă ONJN o activitate finanţată integral din venituri proprii, în conformitate cu prevederile Legii nr 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pentru promovarea respectării principiilor şi măsurilor privind jocurile de noroc responsabile social, aşa cum sunt acestea reglementate de prevederile art. 2 din OUG nr. 20/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (…). Veniturile proprii se constituie din contribuţiile organizatorilor jocurilor de noroc licentiaţi, cu următoarele contribuţii anuale:

(i) organizatorii de jocuri de noroc la distanţă licenţiaţi din clasa I – 5.000 euro anual;

(ii) persoanele juridice implicate direct în domeniul jocurilor de noroc

tradiţionale şi la distanţă licenţiate din clasa II – 1.000 euro anual;

(iii) jocurile la distanţă monopol de stat clasa III – 5.000 euro anual;

(iv) organizatorii de jocuri de noroc tradiţionale licenţiaţi – 1.000 euro

anual”.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă