16.2 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăEconomieFoto interviuTony Scott, Larry Hagman, Whitney Houston, Etta James - printre dispăruţii anului...

Tony Scott, Larry Hagman, Whitney Houston, Etta James – printre dispăruţii anului 2012

 Regizorul Tony Scott, actorul Larry Hagman, starul serialului “Dallas”, celebrele cântăreţe americane Whitney Houston şi Etta James, legenda sud-americană Chavela Vargas şi scriitorii Carlos Fuentes, Ray Bradbury şi Sven Hassel, se numără printre marii dispăruţi ai anului 2012, potrivit Mediafax.

CINEMA – TELEVIZIUNE

1 ianuarie – actorul britanic Bob Anderson, care l-a interpretat în scenele de luptă pe Darth Vader, unul dintre personajele centrale din seria “Războiul stelelor”, produsă de George Lucas, a murit la vârsta de 89 de ani.
14 ianuarie – actriţa franceză Mila Parély, care s-a remarcat în filmele “Regula jocului/ La Regle du jeu” (1939), de Jean Renoir, şi “Frumoasa şi bestia/ La Belle et la Bête” (1946), de Jean Cocteau, a murit la vârsta de 94 de ani.
24 ianuarie – regizorul grec Theo Angelopoulos, deţinător al unui premiu Palme d’Or, a murit la vârsta de 76 de ani, într-un accident de maşină, în timpul filmărilor pentru cel mai recent lungmetraj al său.
3 februarie – Zalman King, producătorul filmului “9 săptămâni şi jumătate” şi regizorul altor pelicule cu conţinut erotic, precum “Orhideea sălbatică”, a murit la vârsta de 69 de ani, din cauza unui cancer.
3 februarie – actorul Ben Gazzara, cunoscut din cinema, televiziune şi de pe Broadway, care întruchipat o serie de personaje negative complexe, a murit la 81 de ani, din cauza unui cancer pancreatic.
4 februarie – cineastul american Michael deGruy şi scenaristul şi producătorul TV australian Andrew Wight, care au colaborat cu regizorul James Cameron, au murit la vârsta de 60 de ani, respectiv 52 de ani, după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbuşit în Australia.
15 februarie – actriţa de origine română Pola Illéry (numele real Paula Iliescu), care s-a născut în localitatea Corabia, în 1908, şi a fost considerată una dintre ultimele vedete feminine din epoca filmelor mute, a murit la vârsta de 103 ani.
3 martie – artistul Ralph McQuarrie, care l-a ajutat pe George Lucas să aducă pe marile ecrane celebra franciză “Războiul Stelelor/ Stars Wars”, realizând designul personajelor din acele filme, inclusiv pe celebrul Darth Vader, a decedat la vârsta de 82 de ani. A primit un premiu Oscar în 1985.
14 martie – cineastul şi romancierul francez Pierre Schoendoerffer a murit la vârsta de 83 de ani, în urma complicaţiilor apărute după o intervenţie chirurgicală.
21 martie – poetul şi scenaristul italian Tonino Guerra, care a colaborat cu unii dintre cei mai mari regizori italieni, precum Federico Fellini, Michelangelo Antonioni şi fraţii Paolo şi Vittorio Taviani, a murit la vârsta de 92 de ani. A semnat scenariile unor filme precum “Amarcord”, “Împuşcătura/ Blowup” etc.
4 aprilie – cineastul francez Claude Miller, colaborator apropiat al regizorilor François Truffaut, Jacques Demy şi Jean-Luc Godard, a murit la vârsta de 70 de ani.
18 aprilie – realizatorul şi producătorul de televiziune Dick Clark, care a popularizat muzica rock and roll pe micile ecrane pentru o întreagă generaţie de americani, a murit în urma unei crize cardiace, la vârsta de 82 de ani. A fost recompensat, printre altele, cu patru premii Emmy.
24 aprilie – cineastul Amos Vogel, o personalitate a cinema-ului independent, a murit la vârsta de 91 de ani.
24 mai – producătorul de film şi televiziune Lee Rich, omul din spatele unor seriale de succes ca “Dallas” şi “The Waltons”, a murit la vârsta de 93 de ani, din cauza unui cancer pulmonar.
2 iunie – Kathryn Joosten, interpreta vecinei curioase Karen McCluskey din serialul “Neveste disperate” (rol recompensat cu două premii Emmy), a murit din cauza unui cancer pulmonar, la vârsta de 72 de ani.
11 iunie – actriţa americano-canadiană Ann Rutherford, interpreta personajului Carreen O’Hara, sora protagonistei Scarlett O’Hara din filmul “Pe aripile vântului” (1939), a murit la vârsta de 91 de ani din cauza unei insuficienţe cardiace.
26 iunie – Scenarista, regizoarea şi producătoarea Norah Ephron, care a semnat comedii romantice precum “Nopţi albe în Seattle” şi “Când Harry a cunoscut-o pe Sally”, a murit la vârsta de 71 de ani, din cauza unei leucemii.
3 iulie – actorul american Andy Griffith, celebru pentru rolul şerifului din sitcom-ul “The Andy Griffith Show” din anii 1960, a murit la vârsta de 86 de ani, în urma unui infarct.
8 iulie – actorul american Ernest Borgnine, recompensat cu premiul Oscar în 1955 pentru rolul din filmul “Marty”, a murit la vârsta de 95 de ani, din cauza unei insuficienţe renale.
13 iulie – Richard Zanuck, producătorul unor filme precum “Fălci” şi “Impact nimicitor”, a murit la vârsta de 77 de ani, în urma unui infarct.
13 iulie – actorul Sage Stallone, fiul lui Sylvester Stallone, a fost descoperit decedat, la vârsta de 36 de ani. Actorul suferea de o tulburare cardiacă.
18 iulie – actorul indian Rajesh Khanna, considerat primul superstar de la Bollywood, a murit la vârsta de 69 de ani, din cauza unui cancer.
21 iulie – Susanne Lothar, actriţa fetiş a regizorului austriac Michael Haneke, a murit la vârsta de 51 de ani, din cauza unui cancer la stomac.
22 iulie – Frank Pierson, recompensat cu premiul Oscar pentru scenariul filmului “După-amiază de câine” (1975), a murit la vârsta de 87 de ani, din cauze naturale.
26 iulie – actriţa latino Lupe Ontiveros, nominalizată la premiile Emmy, a murit la vârsta de 69 de ani, din cauza unui cancer la ficat.
29 iulie – cineastul şi intelectualul francez Chris Marker, autorul filmelor “La jetée” (1962) şi “Le fond de l’air est rouge” (1977), a murit la vârsta de 91 de ani.
8 august – regizorul german Kurt Maetzig, căruia regimul nazist i-a interzis să facă filme şi care a devenit ulterior cofondator al companiei de producţie cinematografică deţinută de statul est-german, a murit la vârsta de 101 ani.
9 august – cineastul american Mel Stuart, regizorul filmului “Willy Wonka şi fabrica de ciocolată” (1971), a murit la vârsta de 83 de ani, din cauza unui cancer.
10 august – cineastul italian Carlo Rambaldi, recompensat cu trei premii Oscar la categoria “efecte vizuale” pentru creaţiile sale din filmele “E.T. Extraterestrul”, “Alien” şi “King Kong”, a murit la vârsta de 86 de ani.
19 august – regizorul Tony Scott s-a sinucis la vârsta de 68 de ani.
20 august – actriţa americană Phyllis Diller, o pionieră a Hollywood-ului în anii 1960, prima femeie devenită celebră pentru spectacolele ei de stand up comedy, a murit la vârsta de 95 de ani.
26 august – actorul indian A.K. Hangal, supranumit “bunicul Bollywood-ului”, a murit la vârsta de 95 de ani, în urma complicaţiilor medicale apărute după o fractură de şold.
3 septembrie – actorul american Michael Clarke Duncan, nominalizat la Oscar pentru rolul din filmul “Culoarul Morţii/ Green Mile” (1997), a decedat, după ce a suferit un infarct, la vârsta de 54 de ani.
16 septembrie – actorul american John Ingle, star al serialului de televiziune “General Hospital”, a murit la vârsta de 84 de ani, din cauza unui cancer.
27 septembrie – actorul Herbert Lom, starul seriei “Pantera Roz”, a decedat la vârsta de 95 de ani.
13 octombrie – actorul şi vedeta de televiziune Gary Collins a murit la vârsta de 74 de ani, din cauze naturale. A fost nominalizat la premiile Emmy de şase ori şi a câştigat o astfel de distincţie în 1983 – pentru cea mai bună gazdă a unui talk show (“Hour Magazine”).
17 octombrie – regizorul japonez Koji Wakamatsu a murit la vârsta de 76 de ani, la aproape o săptămână după ce a fost lovit un taxi. Wakamatsu a fost nominalizat la Ursul de Aur de la Berlin, cu pelicula “Affairs Within Walls”, şi a stârnit puternice controverse în 1976 cu filmul său “In the Realm of the Senses”, care includea numeroase scene cu conţinut sexual explicit.
21 octombrie – Yash Chopra, unul dintre cei mai influenţi producători de la Bollywood, a murit de febră dengue, la vârsta de 80 de ani.
22 octombrie – militantul sioux Russell Means, care a atras atenţia publicului asupra revendicărilor amerindienilor în anii 1970, înainte de a deveni actor şi de a se remarca în numeroase filme, inclusiv în “Ultimul Mohican”, a murit la vârsta de 72 de ani, din cauza unui cancer.
22 noiembrie – animatorul Mel Shaw, care a contribuit la realizarea unor filme-cult precum “Bambi”, “Regele Leu”, “Fantasia”, a murit în urma unui infarct, la vârsta de 97 de ani.
23 noiembrie – Larry Hagman, star al serialului “Dallas”, a murit la vârsta de 81 de ani, din cauza unui cancer la gât.
23 noiembrie – cineastul José Luis Borau, considerat părintele cinematografiei spaniole vreme de 50 de ani, fost preşedinte şi fondator al Academiei de film spaniole, a murit la vârsta de 83 de ani.
24 decembrie – Actorul Charles Durning, un erou al celui de-Al Doilea Război Mondial şi care a devenit faimos la Hollywood pentru rolurile sale din filme precum “Cacealmaua/ The Sting”, “Tootsie” şi “The Best Little Whorehouse in Texas”, a decedat la vârsta de 89 de ani, din cauze naturale.
24 decembrie – Actorul american Jack Klugman, care a jucat în seriale televizate în anii 1970 – 1980, a decedat la vârsta de 90 de ani.

MUZICĂ – DANS

17 ianuarie – cântăreţul american Johnny Otis, interpretul hitului “Willie and the Hand Jive”, din 1958, a murit la vârsta de 90 de ani, cu trei zile înaintea Ettei James, pe care a descoperit-o ca muziciană, în anii 1950.
20 ianuarie – Etta James a murit la vârsta de 73 de ani, din cauza complicaţiilor provocate de leucemia de care suferea.
29 ianuarie – Camilla Williams, prima artistă de culoare care a fost angajată de o importantă companie de operă din SUA, a murit la vârsta de 92 de ani.
11 februarie – Whitney Houston a fost descoperită moartă în cada din camera ei de hotel, la Los Angeles. Moartea cântăreţei, la vârsta de 48 de ani, a fost provocată de o maladie cardiacă şi de consumul de cocaină. De-a lungul carierei a câştigat 415 premii, printre care 2 Emmy, 6 Grammy, 30 Billboard Music, 22 American Music.
12 februarie – dansatoarea şi actriţa Zina Bethune a decedat la vârsta de 66 de ani, într-un accident de maşină de maşină. Fostă artistă a New York City Ballet, Zina Bethune a debutat alături de Harvey Keitel în filmul lui Martin Scorsese “Cine bate la uşa mea?”. A avut o carieră prolifică pe Broadway.
14 februarie – cântăreaţa şi compozitoarea americană Dory Previn, nominalizată de trei ori la Oscar în calitate de coautoare a unor piese din filme din anii ’60, a murit la vârsta de 86 de ani.
22 februarie – compozitorul Billy Strange, care a creat mai multe piese pentru Elvis Presley, precum “A Little Less Conversation”, şi a asigurat acompaniamentul la chitară pentru artişti celebri, printre care Nancy Sinatra (“Bang Bang”), a murit la vârsta de 81 de ani.
29 februarie – Davy Jones, solistul britanic al grupului american The Monkees, a murit în urma unei crize cardiace, la vârsta de 66 de ani.
5 martie – Robert B. Sherman, care a compus împreună cu fratele său, Richard, multe cântece ce au fost incluse pe coloanele sonore ale unor filme clasice produse de studiourile Walt Disney, precum “Mary Poppins” şi “Cartea Junglei”, a murit la vârsta de 86 de ani. Robert şi Richard Sherman au câştigat două premii Oscar.
13 aprilie – Interpretul de operă şi actorul austriac Heinz Holecek a murit în ziua în care a împlinit vârsta de 74 de ani, după ce, în februarie, a intrat în comă în urma unui atac de cord.
4 mai – Adam Yauch, membru fondator al grupului de hip-hop Beastie Boys, celebru pentru hituri precum “Fight for Your Right (To Party)”, a murit din cauza unui cancer, la vârsta de 47 de ani.
16 mai – cantautorul şi chitaristul Chuck Brown, creatorul stilului “Go-Go”, un subcurent al stilului funky, a murit la vârsta de 75 de ani.
17 mai – cântăreaţa americană de disco Donna Summer a decedat la vârsta de 63 de ani, din cauza unui cancer. De cinci ori laureată a premiilor Grammy, a dominat topurile muzicale americane în anii 1970,cu hituri precum “Last Dance”, “Bad Girls” şi “Hot Stuff”.
18 mai – Peter Jones, toboşarul trupei australiene Crowded House – celebră pentru hituri precum “Don’t Dream It’s Over” -, a murit la vârsta de 45 de ani, din cauza unui cancer la creier.
20 mai – Robin Gibb, membru al grupului Bee Gees, a murit la vârsta de 62 de ani, după o îndelungată luptă cu cancerul hepatic şi de colon.
29 mai – chitaristul, compozitorul şi interpretul Arthel Lane, supranumit “Doc” Watson, o legendă a muzicii folk americane, recompensat cu opt premii Grammy, a murit la vârsta de 89 de ani.
7 iunie – Bob Welch, fost solist şi chitarist al trupei Fleetwood Mac, s-a sinucis, la vârsta de 66 de ani. Se pare că, în urma unei operaţii la coloana vertebrală, a aflat că maladia de care suferea era incurabilă şi dureroasă.
16 iulie – Jon Lord, fostul clăpar şi membru fondator al trupei britanice Deep Purple, a murit la vârsta de 71 de ani, din cauza unui cancer la pancreas.
16 iulie – cântăreaţa Kitty Wells, prima artistă solo din istoria muzicii country care a reuşit să ajungă pe prima poziţie în topul american de specialitate, a murit la vârsta de 92 de ani.
27 iulie – cântăreţul şi actorul Tony Martin, cunoscut pentru baladele sale romantice din anii ’50 şi ’60 şi pentru mariajul său de şase decenii cu dansatoarea Cyd Charisse, a murit la vârsta de 98 de ani.
5 august – cântăreaţa mexicană Chavela Vargas, o veritabilă legendă în cultura sud-americană, a cărei viaţa privată a fost marcată de numeroase scandaluri, dependenţă de alcool şi o homosexualitate afişată, a murit la vârsta de 93 de ani.
6 august – compozitorul de muzică de film Marvin Hamlisch, autorul coloanei sonore şi piesei “The Way We Were” din filmul “Cei mai frumoşi ani”, premiate cu Oscar, a murit la vârsta de 68 de ani. 9 august – producătorul de muzică soul Carl Davis, unul dintre cele mai importante nume ale scenei muzicale din Chicago în anii 1960-1970, a murit la vârsta de 77 de ani.
18 august – Scott McKenzie, un reprezentant de seamă al curentului flower power-pop din anii 1960 şi interpret al celebrei piese “San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair)”, a murit la vârsta de 73 de ani.
1 septembrie – compozitorul Hal David, laureat al premiului Oscar, care, împreună cu colaboratorul său Burt Bacharach, a scris numeroase hituri, printre care piese pentru filme precum “Alfie” şi “Casino Royale”, a murit la vârsta de 91 de ani.
25 septembrie – cântăreţul Andy Williams, interpretul piesei “Moon River”, a murit la vârsta de 84 de ani.
26 octombrie – cântăreaţa R&B Natina Reed, membră a trupei Blaque, a murit într-un accident de maşină, la vârsta de 33 de ani.
27 octombrie – compozitorul german Hans Werner Henze a murit la vârsta de 86 de ani. Unul dintre cei mai influenţi compozitori ai secolului al XX-lea, Hanze a scris zece simfonii şi a fost cunoscut în special pentru muzica pe care a realizat-o pentru spectacolele de teatru.
27 octombrie – cântăreţul şi compozitorul american de jazz şi soul Terry Callier, care a colaborat cu Massive Attack şi Beth Orton, a murit la vârsta de 67 de ani.
5 noiembrie – compozitorul american Elliott Carter, care a câştigat de două ori premiul Pulitzer într-o carieră de peste 75 de ani, a murit la vârsta de 103 ani.
7 noiembrie – Richard Robbins, muzicianul american care a compus coloanele sonore ale unor filme celebre precum “Camera cu privelişte/ A Room with a View”, “Înapoi la Howards/ Howards End” şi “Rămăşiţele zilei/ The Remains of the Day”, a murit la vârsta de 71 de ani.
5 decembrie – pianistul şi compozitorul american de muzică de jazz David “Dave” Brubeck a murit la vârsta de 91 de ani.
9 decembrie – cântăreaţa Jenni Rivera a murit după ce avionul de mici dimensiuni la bordul căruia se afla s-a prăbuşit în nordul Mexicului. Cântăreaţa avea 43 de ani.
10 decembrie – cântăreaţa elveţiană de operă Lisa Della Casa, una dintre cele mai mari interprete ale operei lui W. A. Mozart din cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea, a murit la vârsta de 93 de ani.
11 decembrie – maestrul indian al sitâr-ului Ravi Shankar, care a influenţat numeroşi artişti străini, inclusiv trupa The Beatles şi pe celebrul violonist clasic Yehudi Menuhin, a murit la vârsta de 92 de ani.
20 decembrie – Compozitorul şi interpretul R&B Jimmy McCracklin, cunoscut pentru melodia “The Walk”, a murit la vârsta de 91 de ani.
22 decembrie – Chitaristul Mike Scaccia, care a cântat cu trupe rock cunoscute, precum Ministry, Rigor Mortis şi Revolting Cocks, a murit la vârsta de 47 de ani, după ce a suferit un atac vascular cerebral pe scenă.
24 decembrie – Compozitorul britanic Richard Rodney Bennett, nominalizat de trei ori la premiile Oscar pentru coloanele sonore ale filmelor “Departe de lumea dezlănţuită” (1967), “Nicolae şi Alexandra” (1971) şi “Orient Expres” (1974), a murit la vârsta de 76 de ani.
27 decembrie – Cântăreaţa americană de muzică soul Fontella Bass, devenită celebră graţie piesei “Rescue Me” din 1965, a murit la vârsta de 72 de ani, în urma unei crize cardiace.

TEATRU – LITERATURĂ

15 ianuarie – scriitorul italian Carlo Fruttero, coautor al romanului “La Donna della domenica”, a murit la vârsta de 85 de ani.
1 februarie – poeta poloneză Wislawa Szymborska, recompensată cu premiul Nobel pentru literatură pe anul 1996, a murit la vârsta de 88 de ani.
25 martie – scriitorul Antonio Tabucchi, considerat “cel mai european dintre autorii italieni”, care a privilegiat adeseori în romanele sale poveştilor unor anti-eroi, a murit la vârsta de 68 de ani.
20 aprilie – Bert Weedon, autorul cărţii “Play in a Day”, un ghid care a inspirat chitarişti celebri ca Eric Clapton, Brian May şi John Lennon, a murit la vârsta de 91 de ani.
8 mai – Maurice Sendak, un cunoscut autor american de literatură pentru copii, devenit celebru graţie romanului grafic “Where the Wild Things Are”, a murit la vârsta de 83 de ani.
15 mai – scriitorul mexican Carlos Fuentes a decedat la vârsta de 83 de ani, din cauza unor probleme cardiace.
5 iunie – scriitorul american de science-fiction Ray Bradbury, autorul “Cronicilor marţiene” şi al “Fahrenheit 451”, a decedat la vârsta de 91 de ani.
30 iulie – scriitoarea irlandeză Maeve Binchy, cunoscută pentru volumele “Circle of Friends” şi “Tara Road”, a decedat la vârsta de 72 de ani.
31 iulie – fiul scriitorului Boris Pasternak, criticul literar Evgheni Pasternak, a murit la vârsta de 88 de ani.
19 august – romanciera franceză Catherine Lépront, distinsă în 1992 cu premiul Goncourt, a murit la vârsta de 61 de ani.
14 septembrie – poetul american Louis Simpson, câştigător al unui premiu Pulitzer, a murit la vârsta de 89 de ani.
21 septembrie – Sven Hassel, celebru pentru opere precum “Blindatele morţii” şi “Gestapo”, a decedat la vârsta de 95 de ani.
1 octombrie – istoricul britanic marxist Eric Hobsbawm, autorul celebrului volum “The Age of Extremes: The Short Twentieth Century, 1914-1991”, a murit la vârsta de 95 de ani.
19 noiembrie – scriitorul rus Boris Strugaţki, coautor, alături de fratele său Arkadi, al unor romane SF care au fost cenzurate în epoca sovietică, printre care se numără “Picnic la marginea drumului”, a murit la vârsta de 79 de ani.
22 noiembrie – scriitorul australian de origine sud-africană Bryce Courtenay, ale cărui romane s-au vândut în peste 20 de milioane de exemplare în lumea întreagă, a murit la vârsta de 79 de ani.

MEDIA

10 februarie – Jeffrey Zaslow, editorialist la Wall Street Journal şi cunoscut scriitor din SUA, a decedat într-un accident de maşină, la vârsta de 53 de ani.
7 aprilie – Mike Wallace, unul dintre jurnaliştii de televiziune legendari din SUA, a decedat la vârsta de 93 de ani. În peste 60 de ani de carieră, Wallace s-a distins prin interviuri intransigente cu cei mai importanţi oameni ai lumii, printre care Vladimir Putin, ayatollahul Khomeini, Yasser Arafat.
10 mai – fotograful german Horst Faas, recompensat de două ori cu premiul Pulitzer, care a lucrat aproape 50 de ani pentru Associated Press, a murit la vârsta de 79 de ani.
29 mai – Jim Paratore, cel care a fondat site-ul de ştiri mondene TMZ, a decedat la vârsta de 58 de ani, din cauza unui infarct.
19 iulie – fosta jurnalistă belgiană Janine Lambotte, devenită în 1961 prima femeie care a prezentat un buletin de ştiri televizat în Europa, a decedat la vârsta de 87 de ani.
13 august – legendara Helen Gurley Brown, care a condus în calitate de editor-şef, timp de peste 30 de ani, ediţiile internaţionale ale revistei pentru femei Cosmopolitan, a murit la vârsta de 90 de ani.
29 sept – fostul director şi preşedinte general al New York Times Arthur Sulzberger, iniţiatorul unor schimbări profunde la unul dintre dintre cele mai prestigioase ziare americane, a murit la vârsta de 86 de ani.
22 decembrie – Jurnalistul şi dramaturgul Larry L. King, autor al piesei de teatru “Best Little Whorehouse in Texas”, a murit la vârsta de 83 de ani, din cauza unui emfizem pulmonar. Printre altele, King a lucrat pentru Playboy în perioada în care celebrul Hunter S. Thompson a redefinit jurnalismul, în anii ’60-’70.

ARTE FRUMOASE – FOTOGRAFIE – MODĂ

4 ianuarie – fotojurnalista americană Eve Arnold, cunoscută pentru portretele pe care le-a realizat unor celebrităţi precum Marilyn Monroe şi Marlene Dietrich, a murit la vârsta de 99 de ani.
6 februarie – pictorul şi sculptorul catalan Antoni Tapies, unul dintre cele mai importante nume din arta contemporană europeană, a murit la vârsta de 88 de ani.
6 aprilie – pictorul american Thomas Kinkade a murit la vârsta de 54 de ani.
9 mai – expertul în coafură Vidal Sassoon, supranumit “stilistul celebrităţilor”, a murit la vârsta de 84 de ani, din cauza unei leucemii.
10 iunie – pictorul francez Georges Mathieu, un maestru al abstractizării lirice, a murit la vârsta de 91 de ani.
25 iulie – sculptorul austriac Franz West, premiat cu Leul de Aur la Bienala de Artă de la Veneţia, în 2011, a murit la vârsta de 65 de ani.
6 august – Robert Hughes, unul dintre cei mai influenţi critici de artă şi, totodată, scriitor şi realizator de documentare, a murit la vârsta de 74 de ani.
27 noiembrie – pictorul de origine poloneză Ladislas Kijno a murit la vârsta de 91 de ani.
5 decembrie – arhitectul brazilian Oscar Niemeyer, care a conceput unele dintre cele mai celebre clădiri ale secolului al XX-lea, a murit la vârsta de 104 ani.

SPORT – LIFE – FILANTROPIE

17 martie – cofondatorul companiei de băuturi energizante Red Bull, miliardarul thailandez Chaleo Yoovidhya, a murit la vârsta de 89 de ani.
5 aprilie – Ferdinand Alexander Porsche, nepotul fondatorului uzinelor germane Porsche şi creatorul celebrului model de automobil sport Porsche 911, a murit la vârsta de 76 de ani.
11 septembrie – Magomed Labazanov, despre care autorităţile ruse au spus că era cel mai în vârstă bărbat din lume, a murit la 122 de ani.
13 noiembrie – Yao Defen, cea mai înaltă femeie din lume, care avea o înălţime de 2,33 metri atunci când a fost măsurată de reprezentanţii Cărţii Guinness a Recordurilor, în 2010, a murit la vârsta de 40 de ani.
4 decembrie – americanca Besse Cooper, cea mai în vârstă persoană din lume, potrivit Cărţii Recordurilor Guinness, a murit la vârsta de 116 ani.

RELIGIE – POLITICĂ – ISTORIE

29 ianuarie – fostul preşedinte italian Oscar Luigi Scalfaro a decedat la vârsta de 93 de ani.
17 martie – liderul Bisericii Ortodoxe Copte, patriarhul Shenouda III, a decedat la vârsta de 89 de ani.
2 aprilie – Neslişah Sultan, ultima prinţesă din dinastia otomanilor, a murit la vârsta de 91 de ani. Fatma Neslişah Osmanoğlu Sultan era nepoată a ultimului sultan otoman, Mehmet al VI-lea (1918 – 1922). Sultanatul otoman a fost abolit în 1922 şi înlocuit, în anul următor, cu Republica Turcă, creată de Mustafa Kemal Atatürk.
2 octombrie – ducesa Marie-Christine de Habsburg a murit la vârsta de 88 de ani.
6 noiembrie – cel mai bătrân demnitar ortodox din Europa, patriarhul Bulgariei, Maksim, a decedat la vârsta de 98 de ani.

ŞTIINŢĂ – CERCETARE

5 aprilie – omul de afaceri britanic Jim Marshall, creatorul amplificatoarelor cu acelaşi nume, utilizate de unii dintre cei mai mari chitarişti din muzica rock, denumit “The Father of Loud”, a murit la vârsta de 88 de ani.
29 aprilie – francezul Roland Moreno, inventatorul cardurilor cu microcipuri, a murit la vârsta de 66 de ani.
20 mai – americanul Eugene Polley, care a inventat în 1955 prima telecomandă fără fir pentru televizoare, a murit la vârsta de 96 de ani.
13 iulie – profesorul de origine română Shlomo Bentin, laureat al Israel Prize pentru psihologie pe anul 2012, a murit la vârsta de 65 de ani, într-un accident de circulaţie.
16 iulie – cercetătorul ceh Antonin Holy, care a jucat un rol central în crearea primelor medicamente împotriva HIV şi SIDA, a murit la vârsta de 75 de ani.
23 iulie – Sally Ride, prima astronaută americană care a ajuns în spaţiu, a murit la vârsta de 61 de ani.
25 august – astronautul american Neil Armstrong, primul om care a păşit pe Lună, pe 20 iulie 1969, a murit la vârsta de 82 de ani.
26 noiembrie – Joseph Murray, chirurgul american care a realizat primul transplant de rinichi din lume, recompensat ulterior cu premiul Nobel pentru medicină, a murit la vârsta de 93 de ani.
9 decembrie – astronomul şi prezentatorul de televiziune britanic Patrick Moore, autor a peste 60 de cărţi de astronomie, mai ales despre Lună, a murit la vârsta de 89 de ani.
9 decembrie – Norman Joseph Woodland, inventatorul codului de bare, a murit la vârsta de 91 de ani, în urma unor complicaţii provocate de maladia Alzheimer.

ANIMALE CELEBRE

11 iunie – Thriller, tigrul care a aparţinut cântăreţului Michael Jackson, în perioada în care artistul american locuia în ferma Neverland, a murit din cauza unui cancer pulmonar, la vârsta de 13 ani.
24 iunie – Singuraticul George, ultimul exemplar dintr-o subspecie de broaşte ţestoase uriaşe din Galapagos, a murit la vârsta de aproximativ 100 de ani.
2 august – cel mai bătrân hipopotam din lume, o femelă în vârstă de 62 de ani numită Donna, a murit. Donna a murit la o vârstă cu 20 de ani mai mare decât speranţa de viaţă medie a hipopotamilor.

Cele mai citite

Ciolacu cere explicații de la șeful Transgaz pentru achiziția de iPhone-uri

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că îl va chema la explicații pe Ion Sterian, șeful Transgaz, după ce compania a achiziționat iPhone-uri...

Până la Silicon Valley, se surpă Dorobanțiul și avem Valea Silicoanelo aici la noi

Ilustrație: Marian Avramescu Până când o să ne ducă președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, călare pe porcul care zboară, spre Statele...

La doi ani de la începerea războiului, sistemul public medical din România încă nu este pregătit pentru refugiați

La doi ani de la începerea războiului din Ucraina, sistemul public medical din România încă nu este pregătit pentru integrarea refugiaților, iar persoanele vulnerabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă