„Singurul Cel mMai Mare Bal din Romania” a prins marti, 9 mai, ultimul tren al integrarii in UE, din Gara Baneasa, ce s-a transformat pentru cateva ore intr-o interesanta radiografie a societatii romanesti actuale. O societate care a starnit exclamatia spontana, dar pertinenta a unuia dintre invitati: Ce gradina zoologica!
La putin timp dupa ce invitatilor, intampinati la intrare de o fanfara, li s-au compostat biletele, Ioan T. Morar, Master of Ceremony, a anuntat ca intra in gara „locomotiva cu abureala, un tren cu carbuni pentru romanii cei buni”. Odata trenul integrarii intrat in „gara regala din Republica Romania”, invitatii au avut libertatea de a circula nestingherit prin „punctul vamal” dintre Romania si UE, de a lua contact cu cele doua Romanii: inainte si dupa aderare. In Romania de dinainte de aderare, „Atentie la buzunare!”, ne-au avertizat organizatorii. In aceasta Romanie s-au oferit produse specifice, anuntate prin reclame pitoresti si simbolice gen McDonald's pentru gratarul cu mici, „Legea lustratiei” pentru lustragiul la care orice politician isi putea lustrui pantofii sau… trecutul, „Bucate pentru toti. Sectiunea maghiara. Departamentul Ceaune Mari” marcand zona in care fasolea cu ciolan fierbea in direct, starnind pofta invitatilor, si un taraf de lautari si Nelu Ploiesteanu cantau melodii din Bucurestiul de altadata.
In Romania aderata la UE, „Atentie la frigarui si statuie!”, strigau baietii de pe peron! Aici invitatii au voie sa manance, sa bea si sa fumeze ceva. Mancaruri rafinate, vinuri fine si whisky cu gheata faceau concurenta tuicii de pruna bauta pe improvizate bagaje din carton din „Romania de ieri”. Politicieni, artisti, oameni din media si din domeniul afacerilor, doamne imbracate casual sau ca la… bal, in rochii lungi, saluri dantelate si turbane ori fuste cu terminatii asimetrice din cele mai sexy se plimbau pe peron schimband impresii, aruncandu-si zambete, firesc sau manzeste, in functie de simpantii si antipatii. Premierul Calin Popescu Tariceanu a dat startul la atat de ravnita fasole, gustand din ceaun ca la cazarma, urmat de partea „mai romaneasca a societatii”, in speta artisti, politicienii ingramadindu-se spre partea europeana, unde Academia Catavencu acorda obisnuitele-i premii anuale. Una dintre „victime” a fost, se pare, Micul Titulescu, care nu numai ca s-a numarat printre nominalizati si premiati, dar a mai si fost nevoit sa ridice premiile unor ilustri absenti, colegi de partid, ceea ce l-a facut pe Ioan T. Morar sa concluzioneze: „S-ar putea ca acest bal sa fie si o sudare a partidelor politice”.