3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăEconomieFoto interviuScumpirile gazelor și energiei electrice au dus la creșterea agriculturii ecologice

Scumpirile gazelor și energiei electrice au dus la creșterea agriculturii ecologice

Agricultura ecologică se află pe un trend ascendent, fiind susținută atât de inițiativa europeană Green Deal prin care UE și-a propus ca 25% din suprafața agricolă să fie ecologică până în 2030, dar și de creșterea prețurilor pentru gaze și energie. Mircea Fulga, CEO Norofert, ne-a vorbit despre perspectivele agriculturii ecologice într-un interviu.

………………………………………………..

CV Mircea Fulga, CEO Norofert Group

Iulie 2022 – prezent – CEO Norofert Group

ianuarie 2022 – iulie 2022 Chief Operating officer Norofert Group

februarie 2020 – ianuarie 2022 Director Cercetare și Dezvoltare – Divizia BIO2002 – a absolvit Studii de licență, Agricultură, exploatări agricole și științe conexe la USAMVBU

………………………………………………..

Cum arată anul agricol 2022 în general? Dar pentru business-ul Norofert?

În general, se poate spune că situațiile geopolitice, sociale și economice nu au un impact substanțial asupra ciclurilor agricole, fiindcă natura își va urma întotdeauna cursul. Cu toate acestea, contextul crizei din Ucraina se face simțit când vorbim despre demersuri logistice sau stabilitatea prețurilor la materii prime și cereale. Acesta ar fi unul dintre elementele de noutate ale anului agricol 2022.

Am reușit, în ciuda provocărilor la care mediul agricol a fost supus, să rămânem prezenți și concentrați pe vânzări și pe întărirea parteneriatelor noastre cu fermierii, atât prin livrarea în termen a produselor pentru fiecare campanie, cât și prin preluarea recoltelor, lucru de care ne ocupăm în perioada aceasta, și, ulterior, prin livrarea acestora către procesatorii finali, prin intermediul liniei noastre de trading.

Deoarece suprafeţele de culturi ecologice din portofoliul Norofert sunt în creștere, acestea vor asigura o dezvoltare a acestei divizii de trading, foarte importantă de altfel în ecosistemul modelului nostru de business, atât prin recuperarea creanţelor, dar și prin oferirea unui serviciu esenţial clienţilor noștri: valorificarea recoltei lor la preţuri competitive.

Dat fiind faptul că ne implicăm activ în toate procesele – de la semănat, la recoltare și, mai apoi la trading-ul producției agricole –  putem spune că anul 2022 a reprezentat cel mai bun an de până acum pentru Norofert.

Care este viitorul agriculturii ecologice în țara noastră?

Astăzi, agricultura ecologică reprezintă doar 4% din suprafaţa totală arabilă din România. Prin inițiativa Green Deal, se vizează creșterea suprafețelor agricole cultivate în regim ecologic la 25% până în 2030, precum și trecerea progresivă spre inputuri cu un impact mai mic asupra resurselor precum sol și apă. Suntem susținuți altfel, în demersurile noastre de tranziție spre bio de țelurile Uniunii Europene.

Inițiativa este proliferată și la nivel național, datorită faptului că există atât soluții, cât și factori motivatori pentru fermierii care își doresc trecerea spre agricultură în regim ecologic. Printre acestea, fermierii certificați pentru agricultură bio beneficiază de subvenții mai mari și un preț mai bun pentru cerealele cultivate în acest regim. Pentru că noua generație de fermieri a conștientizat și acceptat nevoia de sustenabilitate, vedem un interes sporit pentru acest proces de tranziție, pentru care oferim și consultanță.

O altă traiectorie conexă viitorului agriculturii este dată de cercetare. Cunoaștem îndeaproape potențialul microbiologiei, dat fiind faptul că suntem conectați cu mediul academic de specialitate. Sprijinim cercetătorii de mâine prin acordarea de burse în cadrul Facultății de Biotehnologii a Universității de Stiințe Agronomice și Medicină Veterinară din București, prin intermediul unui parteneriat strategic de pionierat în cercetare stiințifică. De asemenea, cercetarea este un principiu după care ne ghidăm în dezvoltarea produselor Norofert, care ating standarde de vârf din acest punct de vedere.

Luând toate acestea în considerare, viitorul agriculturii ecologice din România este unul promițător și profitabil.

agricultura ecologică
Mircea Fulga, CEO Norofert

Cum a evoluat cererea pentru imputuri organice în acest an?

Având în vedere scumpirile excesive ale costurilor îngrășămintelor convenționale, cauzate de creșterea prețurilor la gaze și energie electrică, cererea de inputuri ecologice a crescut substanțial. Deoarece în producția și sinteza inputurilor bio nu se folosește gazul pentru sinteză, prețul acestor îngrășăminte nu a cunoscut creșteri semnificative, devenind o opțiune foarte atractivă și pentru fermierii care cultivă în regim convențional.

Un alt factor, care a contribuit la evoluția cererii pentru inputuri organice, îl reprezintă creșterea semnificativă a suprafețelor cultivate în regim ecologic. Creșterea vânzărilor de produse Norofert din gama Organics s-a datorat conversiei către agricultura ecologică – pe care Norofert a sprijinit-o în totalitate – a unui număr mare de fermieri. Astfel, ne asigurăm că avem creșteri accelerate de la un sezon la altul, iar baza de clienţi se mărește constant. Prin cadrul normativ al Pactului Verde European, România trebuie să ajungă de la 3% din suprafaţa cultivată până la 25% în 2030, ceea ce înseamnă, în cifre, o creştere de la circa 300.000 de hectare cultivate în sistem ecologic (în momentul actual) la 2,5 milioane de hectare, ceea ce va conduce la un elan și mai mare a cererii pentru inputuri bio.

Care sunt principalele provocări din agricultură în momentul de față?

Momentan, agricultura se confruntă cu o serie de provocări de natură logistică, ca urmare a situației din Ucraina, care și-a pus amprenta și asupra României. Majoritatea producătorilor urmăresc optimizarea fluxurilor logistice și găsirea celor mai bune variante de cost pentru aceste fluxuri.

În speță, blocarea portului din Constanța cu cereale din Ucraina ne-a determinat să explorăm alte opțiuni pentru linia de trading a cerealelor, fie pe Dunăre, fie rutier.

De asemenea, incertitudinea cu privire la costurile și livrarea materiilor prime reprezintă o provocare generală a producătorilor de inputuri agricole. Aici ne considerăm norocoși, pentru că am putut investi în dezvoltarea capacității noastre de producție, care ne va permite să ne detașăm, chiar și parțial, de aceste incertitudini.

Pe lângă aceste elemente dictate de contextul socio-politic, putem aminti și riscul secetei, dar și lipsa forței de muncă și creșterea costurilor cu utilitățile.

Cum vedeți sugestiile venite din partea Ministrului Mediu de a raționaliza apa? 

Evident, o resursă esențială a tuturor culturilor agricole este apa. Plantele necesită o cantitate optimă de apă pentru a se dezvolta, indiferent de soluțiile pe care le oferă tehnologia modernă. Desigur, anticipând asemenea evenimente, Norofert oferă și produse pentru managerierea efectelor secetei, care se bazează pe retenția apei în sol, dar și pe dezvoltarea sistemului radicular al plantelor, care permite accesarea unor resurse de apă din adâncimea rizosferei.

Cu toate acestea, considerăm că există o distincție importantă între raționalizarea apei în agricultură și raționalizarea apei utilizate în alte scopuri. Astfel, apa este necesară în agricultură pentru a asigura o producție satisfăcătoare, care poate ajunge mai departe către consumatori. Dacă dorim să susținem producția românească, este important să ne gândim la nevoile pe care aceasta le are.

Ce impact au facilitățile oferite de guvern pentru angajații și firmele din agricultură asupra pieței agricole?

Facilitățile oferite de guvern sunt binevenite, deoarece reduc riscul și incidența muncii la negru, care este în continuare o practică răspândită în agricultură. Totodată, măsurile vin și în sprijinul angajaților care provin din mediul rural și care nu beneficiau înainte de asigurări de sănătate.

Care ar fi cele mai stringente măsuri necesare pentru dezvoltarea agriculturii din țară?

Din cauza schimbărilor climatice, considerăm că măsurile optime ar include atât un program de stat pentru finanțarea irigațiilor, cât și un program de stat pentru reabilitarea infrastrucutrii de irigații deja existente.

Ce planuri de investiții are Norofert pentru următorii ani? 

Anul acesta am primit aprobarea din partea Adunării Generale a Acționarilor Norofert de a achiziționa facilitatea de producție de la Filipeștii de Pădure, facilitate unde producem îngrășăminte lichide, iar începând cu luna iulie, și îngrășăminte solide. Ulterior finalizării acestei tranzacții, vom începe construcția unui depozit pentru stocarea îngrășămintelor granulate produse la aceeași locație, și a unui laborator de cercetare și inovare.

În plus, vom face investițiile necesare operaționalizării complete a fermei noastre din Zimnicea, Jud. Teleorman, proces ce vizează dezvoltarea capacității de depozitare a cerealelor ecologice prin modernizarea spațiilor actuale, dar și construcția unora noi și demararea unei investiții într-un sistem de irigații, care este imperios necesar pentru a face față schimbărilor climatice și lipsei precipitațiilor din ultimii ani. De asemenea, plănuim ca, în urma rezultatelor raportului ESG pe care l-am publicat în luna iunie, să ne aliniem obiectivelor internaționale de sustenabilitate, prin investirea în centrale fotovoltaice și mecanisme sustenabile de a ne desfășura activitatea de producție.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

Peste 100 de sancțiuni, pentru cei care au continuat campania electorală în online. Au fost deschise trei dosare penale cu privire la posibile infracţiuni

Au fost date amenzi de aproape 70.000 de lei Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anunțat duminică faptul că efectivele...
Ultima oră
Pe aceeași temă