19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăEconomieFoto interviuPentru un milion de lire, Sting i-a cântat fiicei dictatorului uzbek

Pentru un milion de lire, Sting i-a cântat fiicei dictatorului uzbek

Sting a acceptat să cânte pentru fiica preşedintelui uzbek, în schimbul a peste un milion de lire sterline. Pentru această sumă fabuloasă, artistul a cântat pentru regimul brutal şi despotic din Uzbekistan, potrivit ziarului The Guardian.

Cântăreţul britanic, a cărui avere a fost estimată a fi peste 150 de milioane de lire, a fost angajat de Gulnara Karimova, fiica şi moştenitoarea dictatorului Islam Karimov. Preşedintele uzbek este o personalitate care încalcă frecvent legislaţia dreturilor omului şi este condamnat la aproape fiecare 10 minute de organizaţii precum ONU sau Amnesty Internaţional, acuzat de delicte precum fierberea inamicilor, masacrarea populaţiei aflate la limita subzistenţei, atunci când protestează şi formarea unor „armate” de copii, obligaţi la muncă silnică.

În plus, Marea Aral din ţara sa, unul dintre cele mai mari lacuri din lume, şi-a pierdut mai mult de 80% din volum, în principal pentru că dictatorul a folosit apa pentru a-şi iriga plantaţiile de bumbac instalate pe sol deşertic.

În octombrie, Sting a fost de accord să călătorească în Tashkent şi a fost capul de afiş al festivalului de arte al Gulnarei Karimova. Oamenii au aflat abia acum despre această excursie, mulţi dintre ei crezând că la bază au fost motive de natură financiară, iar Sting a fost aproape forţat să dea o declaraţie.

„Am cântat în Uzbekistan acum câteva luni. Concertul a fost organizat de fiica preşedintelui şi cred că a fost susţinut de Unicef”. Reprezentanţii organizaţiei au negat acest lucru şi au spus că sunt „oarecum surprinşi” de declaraţia cântăreţului.

„Am susţinut din toată inima manifestaţia culturală din Africa de Sud, de sub regimul segregaţiei sociale, pentru că a fost un caz special şi era menită populaţiei tinere din clasa albă de mijloc”, a spus Sting.

„Sunt conştient de reputaţia preşedintelui uzbek, atât în domeniul drepturilor omului, cât şi în cel de protecţie a mediului. Am luat decizia să cânt acolo, în ciuda acestor lucruri. Am ajuns să cred că evenimentele culturale sunt nu numai inutile, ci şi neproductive, pentru că statele proscrise nu înţeleg ideea de comerţ deschis al ideilor şi artei, iar ca rezultat, devin chiar mai închise şi mai paranoice”, a spus artistul.

Totuşi, nu poate fi vorba de „comerţ deschis” într-un stat în care biletul pentru concertul lui Sting a costat de 45 de ori mai mult decât salariul mediu lunar.

„Mă îndoiesc sincer că preşedintelui uzbek îi pasă câtuşi de puţin că artiştii ca mine merg să cânte în ţara lui. Este închis ermetic în gândirea sa medievală şi tiranică”, a concluzionat Sting.

Sting a declarat că a donat banii pe care i-a primit organizaţiilor de caritate.  „Prostii. Nu şi-a luat chitara şi a început să cânte în Tashkent. A fost plătit cu peste un million de lire ca să cânte la un eveniment menit să laude un regim barbar. Oare artistul este complet nebun?”, a spus Craig Murray, fostul ambasador britanic în Uzbekistan pe blogul său.

„De ce crede că a meritat aceşti bani pentru câteva note cântate? Sunt de acord cu el că izolarea culturală nu este bună. Sunt adesea întrebat despre moralitatea unei călătorii în Uzbekistan şi întotdeauna le spun oamenilor să meargă, să vorbească cu locuitori obişnuiţi şi să le spună despre alte moduri de viaţă, dar să evite tururile oficiale. Sting a făcut exact opusul. Să invoci Unicef-ul ca scuză şi să stai lângă o femeie care a făcut sute de milioane de lire din exploatarea copiilor prin muncă pe plantaţiile de bumbac este un gest bolnav”, a spus Murray.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă