3.9 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăEconomieFoto interviuMajoritatea investitorilor din piața de tranzacționare au dispărut  

Majoritatea investitorilor din piața de tranzacționare au dispărut  

Politicile se înăspresc, inflația este în plină expansiune și există tulburări geopolitice semnificative, astfel că se pare că majoritatea cumpărătorilor au dispărut din piața de tranzacționare, ne-a declarat George Thomson, Popular Investor pe platforma de tranzacționare eToro. Acesta susține că în prezent există foarte puțin apetit pentru asumarea de riscuri.

În plus, există printre investitori o dilemă serioasă, în opinia lui Thomson:  „Ați prefera să păstrați numerar și să pierdeți aproape 10% pe an din cauza inflației sau să investiți într-o piață bursieră în scădere rapidă?”.

George Thomson ne-a vorbit într-un interviu despre apetitul de risc, dar și despre provocările din piața de tranzacționare.   

În ce măsură sunt investitorii de astăzi dispuși să-și mai asume riscuri ținând cont de actualul context economic și geopolitic?

Disponibilitatea de a-ți asuma riscuri este în mare parte psihologică, deci foarte legată de sentimente, spre deosebire de condițiile macroeconomice, deși există în mod clar o corelație puternică între cele două. Aș spune că, foarte recent, am trecut de la o extremă la alta în ceea ce privește atitudinea față de risc. În ultimul deceniu sau cam așa ceva – din 2009 încoace – a fost o piață “bull” epică, care a continuat să susțină ideea că a cumpăra pe scădere și asumarea de riscuri sunt întotdeauna profitabile.  Acest lucru a culminat cu o întreagă generație nouă de investitori care au intrat pe piețe în timpul boom-ului provocat de lichidități, după ce Covid a lovit. Acum, când politicile se înăspresc, inflația este în plină expansiune și există tulburări geopolitice semnificative, se pare că majoritatea cumpărătorilor au dispărut – văd foarte puțin apetit pentru asumarea de riscuri. 

Care sunt astăzi principalele provocări pentru investitori?

Principala dilemă este, probabil, alocarea activelor. Din punct de vedere istoric, a existat aproape întotdeauna un fel de refugiu sigur. De obicei, atunci când acțiunile nu se descurcă atât de bine, se pot păstra în siguranță banii lichizi sau se poate recurge la instrumente cu venituri fixe. Dar acum există o dilemă serioasă – ați prefera să păstrați numerar și să pierdeți aproape 10% pe an din cauza inflației sau să investiți într-o piață bursieră în scădere rapidă? Instrumentele cu venituri fixe abia dacă sunt luate în considerare, deoarece ratele dobânzilor sunt practic zero, iar riscurile de neplată sunt probabil mai mari decât de obicei.

Deși orice investiție presupune un risc, care este cea mai sigură cale către profit?

Din punct de vedere matematic, este vorba de diversificare.  Există un motiv întemeiat pentru care a devenit un clișeu. Consider că mulți investitori cred intuitiv că beneficiul diversificării este pur și simplu faptul că riscul nu se află în același loc, dar este mult mai mult decât atât. De fapt, este surprinzător – dacă investești într-un coș de acțiuni, randamentul tău va fi în mod clar media ponderată a randamentelor acțiunilor – dar riscul va fi cu mult mai mic decât media ponderată a riscurilor acțiunilor individuale

Ce rol joacă educația financiară când vorbim de tranzacționare?

Acesta joacă un rol imens!  Nu neapărat din punct de vedere academic, dar cu siguranță din punct de vedere istoric și practic. Dacă nu înțelegi gestionarea adecvată a riscurilor, ciclurile pieței și psihologia investitorilor (inclusiv a ta!), va fi foarte greu să ai succes pe termen lung.

Care considerați că sunt cele mai sigure investiții/ active în acest moment? Depinde de orizontul tău. Dacă vei avea nevoie de bani pe termen scurt sau mediu, atunci este probabil mai înțelept să fie în numerar. Acesta este cel mai sigur lucru de făcut.  Nivelurile de volatilitate în acest moment sunt destul de ridicate și nu vrei să ajungi să vinzi forțat într-un moment nepotrivit. Dacă ești în măsură să păstrezi poziții pe termen lung, mie îmi place să investesc în „mega-tendințe” pe care le consider ca fiind sigure pentru viitor. După părerea mea, acestea ar fi acțiuni precum Tesla & Palantir, sau criptoactive precum Bitcoin & Ethereum. Acestea sunt „sigure” în sensul că sunt pozițiile în care sunt cel mai încrezător că vor avea performanțe bune pentru mine pe termen lung, indiferent de factorii macro. 

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Detaliile crimei de la mănăstirea Ieud: Atacatorii și victimele petrecuseră împreună la o cabană

Un tânăr de 24 de ani a fost ucis, iar alți trei au fost răniți într-un conflict violent care a avut loc în apropierea...

PSG, victorie în Supercupa Franței! Ousmane Dembélé aduce trofeul în prelungiri

Paris Saint-Germain a câștigat Supercupa Franței, învingând-o pe AS Monaco cu scorul de 1-0, grație unui gol marcat de Ousmane Dembélé în minutul 90+2. PSG...

Horoscop 7 ianuarie 2025. Provocări și soluții

Horoscop 7 ianuarie 2025. Ziua de azi aduce pentru fiecare zodie provocări, dar și soluții care pun accent pe echilibru, prudență și introspecție. Chestiunile...
Ultima oră
Pe aceeași temă