10.9 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăEconomieFoto interviuHolograf - baietii care transforma visul in realitate

Holograf – baietii care transforma visul in realitate

Holograf a luat fiinta in anul 1978 si a devenit un nume omniprezent in topul celor mai indragite grupuri de hard-rock din Romania. Trupa a cantat pe aceeasi scena cu mari nume ale muzicii rock si pop – Uriah Heep, Ian Gillian, Scorpions, Jethro Tull, Jerry Lee Lewis, Kylie Minogue etc. – si, de-a lungul timpului, a activat cu unii dintre cei mai valorosi artisti: Marti Popescu, Nutu Olteanu, Florin Ochescu, Mihai Pocorschi, Gabriel Cotabita.
Primele trupe rock aparute in Romania au fost trupe studentesti, primele festivaluri ale acestui gen au fost, la randul lor, studentesti, si asta datorita faptului ca acea muzica era pentru cei de varsta respectiva si putuse fi descoperita de tineri dincolo de perdeaua de fum a muzicii usoare oficiale. Mediul studentesc adoptase si boema necesara genului si permitea, prin casele de cultura unde directivele cenzurii erau ocolite cu istetime, micile excese muzicale si vestimentare.
Dar anii studentiei au trecut in zbor si membrii trupei au fost pusi in fata unei mari probleme. In acea vreme, terminarea studiilor insemna trimiterea la un post intr-un oras departe de Bucuresti si, in general, formatiile studentesti dispareau. Holografii insa au ramas impreuna, reusind sa se „adune” fiecare dintre ei aproape de orasul Pitesti. Au fost doi ani de chin, de navete obositoare, de eforturi pentru a putea repeta si canta. Dar au fost si rezultate, trupa devenind un nume in lumea muzicala. Si era timpul pentru un pas inainte!
Colaborarea trupei cu Gabriel Cotabita (vocal) si Nichi Themistocle (bas) s-a transformat in realizarea primului album – „Holograf 1” – aparut in 1983. Discul a placut datorita sonoritatilor moderne, a notei de umor si a vocii inconfundabile a lui Gabi Cotabita. Un turneu in Rusia i-a despartit de Cotabita si i-a determinat sa devina liber-profesionisti.
Si a urmat un Holograf compus din Mihai Pocorschi, Edi Petrosel, Tino Furtuna si Marti Popescu. Ei l-au cooptat pe Dan Bitman – pana atunci, solist la Blitz, Domino, Iris – si au inceput sa lucreze la o muzica mai clar orientata spre rock-ul anilor '80.
In anul 1986, Mihai Pocorschi s-a imbolnavit de hepatita, locul sau fiind luat de Nutu Olteanu. In aceasta formula, cu o dotare tehnica solida si cu ambitia de a intra in randul trupelor „mari”, pentru Holograf a fost de-ajuns un turneu prin toata tara ca sa devina un nume din ce in ce mai prezent.
Holograf devenise, cu siguranta, un succes enorm in fruntea oricaror clasamente. Reusisera sa cante in diverse deplasari oficiale in Bulgaria, Polonia, Coreea de Nord, Rusia. Ce mai era de facut?
A venit decembrie 1989. Cortina de fier a cazut, si Vestul, zarit doar prin reviste si casete video, era gata sa fie cucerit. Ce vise frumoase! Primele deplasari, in Franta si Anglia, in 1990, le-au aratat ca succesul amabil dintr-o sala de spectacol sau o imprimare nu inseamna nimic si ca nu este suficient sa te uiti prin reviste ca sa intelegi cum functioneaza o piata muzicala nemiloasa.
A fost un moment dificil. In tara, muzica romaneasca de orice fel fusese maturata de cea straina, care, dupa decenii de cenzura, exploda la posturile de radio, televiziuni si discoteci, Holograf devenind o amintire a anilor '80.
Dar cum intotdeauna trebuie sa existe o solutie, au gasit-o si Holografii, si in anii '91, '92, '93 trupa a cantat in Olanda, in cluburi si discoteci, reusind astfel sa ramana impreuna, sa invete mult din sistemul perfectionat al pietei muzicale europene.
Anul 1994 a fost anul reinvierii muzicale in Romania. Lumea incepuse sa se sature de MTV si sa redescopere trupele romanesti. Vechea „tripleta de aur” a rock-ului romanesc – Iris, Holograf, Compact – si-a reluat locul in inimile publicului.
In anul 1995 a aparut albumul „Stai in poala mea”, inca tributar rock-ului anilor '80, iar adevaratul succes a inceput in 1998, cu albumul „Supersonic”, succes ce a umbrit orice alta realizare muzicala si a demonstrat ca Holograf, in ciuda varstei, este abia la inceputul unei noi etape, pentru ca a inteles ca adevarata muzica nu tine cont de varsta, moda sau imprejurimi.
Albumul „Undeva departe” din 1999 a mai produs un hit, iar „Holografica”, aparut in noiembrie 2000, a spulberat recordurile de vanzari. Pentru prima data o trupa romaneasca avea un succes absolut, indiferent de varsta si gusturile ascultatorilor, fie ei din tara sau de peste hotare.
La 22 de ani de la infiintare, Holograf ajungea unde nici nu visasera cei cativa tineri care repetau in sala micuta de la etajul doi al Casei de Cultura a Studentilor. Dar, mai presus de orice palmares, de succese sau infrangeri, Holograf a aratat ca dragostea pentru muzica a unor tineri, prietenia lor si ambitia de a merge pe aceasta cale pot transforma un vis in realitate.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă