Recent intors din Israel, Ducu Bertzi si-a invitat prietenii la Centrul de presa al SRR, la un colind si un pahar de palinca autentica din Maramures. El a povestit despre pataniile din Israel, unde a cantat alaturi de Florian Pittis, Marius Batu si Mihai Nenita. Dar cel mai interesant este faptul ca Ducu a fost botezat pentru a doua oara, la 50 de ani, in apa Iordanului, unde nas i-a fost Motu Pittis.
In Israel, Ducu si-a promovat si piesele celui mai recent album al sau de colinde, "Seara de Craciun”. Interpretul ne-a povestit cum au decurs lucrurile la inregistrarea albumului, pe care l-a dorit altfel decat „Poveste de iarna” – cu un sound nou. „In februarie 2005 m-am hotarat sa inregistrez un nou album de colinde. Invatasem cateva colinde noi, necunoscute marelui public, in plus trecusera cinci ani de la "Poveste de iarna". Aveam in schimb o singura problema: cum sa sune noul album. Solutia era una singura: sa merg pe mana celor tineri si extrem de talentati. Astfel incat i-am dat mana libera lui Mihai Nenita sa-l orchestreze cum crede si lui Oliver Sterian sa-l mixeze la nivelul anului 2005 ca sound. Lucrurile nu au mers usor, entuziasmul lor fiind uneori prea mare si nu ma mai recunosteam eu ca spirit in album. Inregistrarile au inceput pe o vreme propice: era un viscol afara de ajungeam foarte greu la studio, dar asta ne-a ajutat foarte mult pentru crearea atmosferei. Noi cantam, afara viscolea, ne simteam bine, ca intre prieteni, parca venea Craciunul… Inregistrarile au durat destul timp, caci Mihai a propus la fiecare piesa o alta abordare, asa incat sa nu semene doua piese intre ele ca aranjament”, povesteste Ducu.
Acesta este de parere ca in Maramures sarbatorile se tin cu sfintenie, nu ca in Bucuresti… „Nu poate exista Sarbatoarea Nasterii Domnului fara o colinda. Chiar daca o canti tu in gand, singur, de Sarbatori, ai senzatia de comuniune sufleteasca, de pace si dor de copilarie. Noi am crescut mai putin religios in asteptarea Sarbatorilor, dar asta nu ne-a indepartat de fiorul pe care fiecare dintre noi l-a avut in preajma Craciunului. E destul de complicat de abordat colindul. Pe cat e de simplu, pe atat de atent trebuie sa fii cum il abordezi. Colindul e curat si lin, ca o ninsoare pe-nserat. Eu am avut sansa sa ma nasc in Maramures, la Sighet, si acolo Sarbatorile se tineau si se tin cu sfintenie. In Bucuresti, ca in orice metropola, lucrurile sunt mai… diluate. De aceea am incercat sa le imprim copiilor mei obiceiul petrecerii Sarbatorilor asa cum l-am deprins eu. Iar daca am venit din Maramures cu aceasta bogatie, am considerat ca traditiile acestea minunate ar trebui sa fie cunoscute peste tot”, mai spune Ducu.