19.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăEconomieFoto interviuCum recunoști oamenii INTELIGENȚI: 10 criterii surprinzătoare care te vor ajuta să-i...

Cum recunoști oamenii INTELIGENȚI: 10 criterii surprinzătoare care te vor ajuta să-i identifici în jurul tău

Mai multe studii de specialitate ale unor sociologi britanici au stabilit că există anumite mecanisme prin care persoanele cu IQ ridicat se pot depista și recunoaște între ele. Concret, aceștia au stabilit zece criterii care determină persoanele inteligente, atât din punct de vedere al IQ-ului, cât din punct de vedere al indicelui inteligenței emotionale EQ, să se depisteze reciproc.

  1. Riscă și iau decizii înțelepte

Oamenilor inteligenți nu le este frică să riște, însă o fac atunci când șansele lor de reușită sunt cele mai mari. În plus, ei știu întotdeaună cum să facă rost de capitalul necesar pentru o mică afacere. Când au dileme, sondează piața cu atenție și pun pe hârtie avantajele și dezavantajele metodelor aflate la îndemână pentru obținerea banilor. Spre exemplu, atunci când vor să acceseze un credit pentru nevoi personale, calculează întotdeauna capacitatea lor de plată, nevoile lunare de consum și calculează ratele cu minuțiozitate. Bancatransilvania.ro oferă un calculator de rate este foarte simplu de utilizat și foarte util pentru o planificare responsabilă a cheltuielilor înainte și după obținerea banilor.

  1. Învață din greșeli

În timpul vieții nu vom întâlni niciodată rețete 100% sigure de succes. Din prima până în ultima noastră clipă de viață învățăm prin încercare și eroare. Însă diferența dintre oamenii inteligenți și cei mediocri este aceea că cei dintâi învață din greșelile lor, în timp ce ceilalți le ignoră și persistă în aceleași erori.

  1. Nu dețin toate răspunsurile

Oamenii inteligenți nu dețin toate răspunsurile, însă, spre deosebire de cei mediocri, știu foarte bine acest lucru. Datorită acestui fapt, ei sunt mereu dornici să afle lucruri noi și nu se avântă în conversații cu atitudinea plină de aroganță a celor care cred că „le știu pe toate”.

  1. Se înconjoară cu oameni inteligenți

Oamenii inteligenți vor și știu cum să se asocieze cu alte persoane la fel de inteligente ca ei. Ei știu foarte bine că trei oameni care lucrează separat corespund unui calcul matematic de tipul 1+1+1=3. Însă, atunci când cei trei colaborează în dezvoltarea unui proiect, rezultatul sinergetic este mult mai mare și demonstrează că 1+1+1 ar putea fi egal cu 10.

  1. Sunt plini de resurse

Deoarece inteligența umană este un avantaj evolutiv al speciei noastre, oamenii inteligenți se adaptează, în general, mult mai repede decât ceilalți și dau dovadă de mai multă creativitate pentru a-și atinge scopurile.

  1. Aduc argumente

Chiar și atunci când li se prezintă dovezi de necontestat că se înșală într-o anumită privință, unii oameni reușesc să le conteste cu o încrâncenare atât de mare, încât pare că însăși viața lor depinde de asta. Însă fără gândire critică, fără un raționament logic și fără înțelegerea cauzalității dintre fenomenele înconjurătoare, oamenii ar fi trăit, încă, în epoca de piatră.

  1. Nu se lasă subjugați de capricii

Trăim în epoca de aur a modei, a capriciilor și a pseudoștiințelor. Oamenii inteligenți știu, însă, să facă alegerile potrivite fără să se lase conduși de capricii iraționale, fără să se înregimenteze în diferite trenduri vestimentare sau atitudinale și trec orice acțiune prin filtrul gândirii.

  1. Nu trăiesc dincolo de propriile posibilități

Tinerețea este o perioadă de viață asociată cu excesele, iar acest lucru este valabil atât în cazul persoanelor inteligente, cât și în cazul celor mai puțin inteligente. Cu toate acestea, oamenii inteligenți știu să se oprească la timp și să-și conserve avantajele pe care le obțin la un moment dat.

  1. Știu cum să-și „managerieze” emoțiile

O serie de studii au demonstrat că există o strânsă legătură între inteligența generală a unei persoane adaptate și de succes și așa-numita „inteligență emoțională”, care presupune adaptarea emoțională la diferite situații și „managerierea” emoțiilor și sentimentelor, astfel încât acestea să devină surse de energie, și nu consumatoare de resurse.

  1. Ca antreprenori nu au întotdeauna succes

Nu toți oamenii inteligenți sunt antreprenori de succes. Atunci când vine vorba despre succesul în afaceri, inteligența este necesară, dar nu suficientă. Cu toate acestea, oamenii inteligenți caută întotdeauna soluții alternative atunci când lucrurile nu merg în afaceri așa cum și-ar dori.

Cele mai citite

VIDEO Sebastian Burduja lansează un cântec împotriva lui Nicușor Dan: “Văd ruine când scot capul pe geam și Bucureștiul cum se spală în lighean”

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, a plasat pe internet un cântec care-l critică pe actualul primar general, Nicușor...

STB, despre un accident produs astăzi, în care a fost implicat un tramvai

Un autoturism a virat, fără să se asigure, pe Șoseaua Ștefan cel Mare/Calea Floreasca din Capitală, sens Banu Manta, în fața unui tramvai din...

Primar din Buzău și mai mulți funcționari, cercetați penal pentru fals în înscrisuri oficiale

Vasile Săcuiu, primarul PSD al comunei Scorțoasa din județul Buzău, este în centrul unei anchete penale alături de mai multe persoane din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă