30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăEconomieFoto interviuAndreea Raicu: Reprezint interfaţa dintre eticheta aristocratică şi societate

Andreea Raicu: Reprezint interfaţa dintre eticheta aristocratică şi societate

Pe 9 noiembrie, Prima TV a deschis „Şcoala de bune maniere”, o emisiune-concurs în care Andreea Raicu, Maria Lancor şi Ona Forţu au acceptat misiunea de îndrumători a opt tinere.

Ce se va întâmpla concret? După un casting de două luni, au fost selectate opt tinere, cu vârste între 21 şi 24 de ani, care vin dintr-un mediu promiscuu şi care, pe parcursul a 30 de zile, vor trece printr-un proces de „cosmetizare”, pentru a deveni doamne ca la carte. Îndrumătoare le vor fi Andreea Raicu, vedeta mai multor emisiuni marca Prima TV, Maria Lancor, profesoară de limba română de mai bine de 30 de ani, şi Ona Forţu, doctor psihoterapeut. Le-am rugat pe cele trei profesoare de bune maniere să ne vorbească despre rolul lor în noua emisiune, despre concurente, dar şi despre aşteptările lor la finalul emisiunii.

Vorbeşte-ne puţin despre noua emisiune-concurs „Şcoala de bune maniere”.
Andreea Raicu: Este vorba despre un format internaţional, care implică opt concurente, ale căror „calităţi” sunt vulgaritatea, distanţa faţă de curtoazie, promiscuitatea şi caracterul violent. Acestea au fost selectate în urma unui casting care a durat două luni şi la care au ajuns fie la recomandarea cuiva, a unei persoane apropiate, fie pentru că au dorit să-şi demonstreze că pot face faţă acestei provocări. Aşadar s-au înscris într-o „Şcoa­lă de bune maniere”, care va dura 30 de zile, şi al cărei scop este să le transforme în nişte domnişoare stilate, capabile să se comporte bine în societate. În final, cea care va pune în aplicare cu succes cunoş­tintele acumulate aici va primi şi un premiu de 5.000 de euro.

Este vorba strict de o emisiune-concurs ori prin „Şcoala de bune maniere” v-aţi propus să promovaţi o anumită atitudine?
A.R.:
Trăim într-o societate în care imagi­nea contează foarte mult, drept pentru care aspectul şi limbajul, atât verbal, cât şi non-verbal, sunt extrem de importante. Ne-am propus să evidenţiem valoarea bunelor maniere în societatea în care trăim. Emisiunea se adresează tuturor celor care vor să se amuze urmărind nişte „experimente sociale”, dar şi celor care doresc să obţină mai multe informaţii des­pre o conduită civilizată. Publicul poate învăţa despre detaliile curtoaziei, despre evoluţia comportamentală, privindu-le pe cele opt concurente cum parcurg aceste învăţăminte. În acest experiment, surpri­za o va constitui postura mea de îndrumător, cu care oamenii nu sunt obişnuiţi.

Care este rolul tău în această emisiune?
A.R.: Eu predau lecţii de etichetă, le ins­truiesc în arta vestimentaţiei şi le dezvălui secretele esteticii. Pe scurt, mă ocup de tot ceea ce are legătură cu feminitatea. Fiecare episod va avea câte o temă: mersul la muzeu, într-o vizită, la teatru, organizarea unui eveniment etc. Am pornit de la ABC-ul comportamentului manierat în societate, informaţii pe care, în mod normal, le primeşti în familie şi care nouă ni se par absolut fireşti, dar pe care aceste fete nu le deţin. În responsabilitatea mea cade adaptarea la timpul prezent a bunelor maniere de altă dată. Practic, voi re­pre­zenta interfaţa dintre „eticheta aristocra­tică” şi societatea modernă în care trăim.

Ai petrecut ceva timp cu fetele. Ce te-a şocat? Ce ţi-a plăcut?
A.R.: În momentul în care am început pregătirea cu elevele acestei şcoli, am fost şocată de comportamentul lor şi am avut mari îndoieli în legătură cu capacitatea lor de a se potoli cât de cât. La maniere elegante aproape că nici n-am îndrăznit să mai sper. Am încercat să mă impun în faţa acestor fete extrem de rebele, în spe­ranţa că ele vor înţelege cât de importante sunt bunele maniere în societate şi cum se pot propaga astfel de învăţăminte prin exemplul personal. Poate am reuşit. Vom vedea la sfârşit rezultatul.

Cele mai citite

Platforma X a lui Elon Musk își schimbă poziția în fața Curții Supreme din Brazilia, cerând ridicarea interdicției

Într-o schimbare semnificativă de atitudine, platforma de socializare X, deținută de Elon Musk, a declarat Curții Supreme din Brazilia că a respectat ordinele de...

Mircea Geoană ia apărarea jurnaliștilor americani și celui român anchetați de Rusia

Libertatea de exprimare nu este doar un drept, ci şi o responsabilitate, afirmă Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidenţiale. El condamnă "cu toată fermitatea"...

Platforma X a lui Elon Musk își schimbă poziția în fața Curții Supreme din Brazilia, cerând ridicarea interdicției

Într-o schimbare semnificativă de atitudine, platforma de socializare X, deținută de Elon Musk, a declarat Curții Supreme din Brazilia că a respectat ordinele de...
Ultima oră
Pe aceeași temă