Fondul Proprietatea vrea să-și listeze participațiile la Hidroelectrica, Salrom și Engie

F Fondul Proprietatea (FP)se află în discuţii cu potențiali investitori pentru vânzarea parțială sau totală a participaţiilor deţinute la Hidroelectrica şi Salrom, a anunțat Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments şi manager de Fond al ­FP.

Share

Marilena Dan 0 comentarii

Actualizat: 15.11.2018 - 13:53

El a mai precizat, într-o conferinţă de presă, că Fondul Proprietatea a propus acţionarilor Engie listarea companiei franceze pe piaţa de capital din România.

„După cum ştiţi, în cazul Hidroelectrica, am început un proces de evaluare a interesului posibililor investitori prin intermediul Citi Group şi UBS. De câteva luni, discutăm cu nişte investitori potenţiali şi sperăm să putem veni cu o actualizare privind progresele înregistrate, undeva în noiembrie sau decembrie. În cazul Salrom, provocarea cu care ne confruntăm este că a avut loc o schimbare rapidă, o fluctuaţie a conducerii companiei, ceea ce este foarte neplăcut. Schimbarea frecventă a conducerii de la Salrom afectează şi strategia companiei în mod negativ şi asta are legătură şi cu lipsa de implementare a principiului de guvernanţă corporativă în companiile de stat. Salrom este 51% în proprietatea Ministerului Economiei. E un proces dificil, şi avem o provocare în acest sens. La Engie România s-a raportat că am pus pe agenda următoarei întâlniri a acţionarilor, de pe 28 noiembrie, listarea la Bursa din Bucureşti. Este vorba despre 100 de milioane de dolari, respectiv 12%, cel puţin partea noastră (…) Orice s-ar întâmpla, o transparenţă mai bună ar fi în avantajul tuturor acţionarilor şi pentru Bursă“, a subliniat Mayer.

El a adăugat că intențiile Fondului Proprietatea cu privire la listarea Hidroelectrica nu sunt realizabile fără sprijin politic, iar dacă Guvernul are această intenţie, întreg procesul ar trebui demarat acum. „Realitatea este că Hidroelectrica reprezintă bijuteria coroanei pentru Fondul Proprietatea, este un activ pe care nu vrem să-l vindem ieftin“, a spus Meyer. La 28 septembrie a.c., în portofoliul Fondului Proprietatea se aflau 35 de companii, dintre care opt listate pe Bursă. ­Lichidităţile nete şi creanţele erau de 90,1 milioane de dolari. 

Comentarii