Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Fondul Proprietatea: Schimbările fiscale subminează potenţialul de creştere al României în 2019

R Reprezentanții Fondului Proprietatea(FP) trag un semnal de alarmă în privința schimbărilor fiscale „surprinzătoare“ adoptate de Executiv la finele anului trecut.

Share

Marilena Dan 0 comentarii

Actualizat: 24.01.2019 - 13:14

În opinia managerului de portofoliu al Fondului Proprietatea (FP), Johan Meyer, OUG 114/2018 riscă să afecteze serios potenţialul de creştere al României în 2019. „Anul acesta se profilează şi apariţia unui set de dezechilibre – adâncirea deficitelor de cont curent şi bugetar, dar şi creşterea inflaţiei, care ar trebui gestionate într-o manieră transparentă şi consecventă. În timp ce indicatorii macro-economici cel mai probabil vor fi robuşti, mare parte din evoluţia lor va depinde de capacitatea statului de a atrage, facilita şi gestiona investiţii, pe măsură ce nevoia de fluxuri de investiţii – inclusiv prin absorbţia de fonduri UE – va deveni mai pronunţată“, a spus Meyer, într-un comunicat.

 Managerul FP avertizează că măsurile introduse pot avea efecte grave şi ample, inclusiv asupra pieţei de capital: „Considerăm că anul 2019 va marca o tendinţă de încetinire a sectorului de consum, cât şi de creştere a ratelor de dobândă, pentru a ţine inflaţia sub control. Estimăm un nivel de inflaţie moderat, de 3-4%“.

Previziunile privind sectorul energiei s-au schimbat, ca urmare a adoptării OUG. Deşi, iniţial, specialiştii erau optimişti privind potenţialul acestui sector de a crea locuri de muncă şi a contribui la veniturile statului pe termen lung, plafonarea preţurilor la gaze şi energie şi noul regim de taxare pot periclita grav independenţa energetică a ţării.

„Şi sectorul bancar a fost lovit în mod sever. Recent introdusă, taxa pe activele bancare poate avea efecte adverse, de domino, pentru întreaga economie, în special pe fondul creşterii dezechilibrelor macro-economice, care trebuie adresate prin politici prudente şi prietenoase cu piaţa. De fapt, cu o astfel de măsură, România, în mod inexplicabil, îşi face rău sieşi, dar şi propriilor cetăţeni, cei care vor fi nevoiţi, în final, să „achite nota de plată“, a subliniat Meyer. 

Comentarii