6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieFirmele din sectorul gazelor își restrâng investițiile și pregătesc concedieri masive

Firmele din sectorul gazelor își restrâng investițiile și pregătesc concedieri masive

Un efect advers al Ordonanței 114 va fi acela că plata impozitelor către bugetul de stat se va diminua cu procente între 30% şi 60%, în funcţie de modelul de business al fiecărei companii, potrivit estimărilor companiilor membre ale ROPEPCA. „Luând în considerare un preţ de 90 lei/MWh (media BRM pentru tranzacţiile cu livrare în luna noiembrie 2018) şi producţia de anul trecut, pierderile directe ale bugetului de stat se ridică la cel puţin 2 miliarde de lei pe an.

Aceste pierderi provin din taxa pentru veniturile suplimentare obţinute din liberalizarea pieţei de ­gaze, redevenţe şi impozitul pe profit, fără a lua în calcul dividendele de la participaţiile statului în companiile producătoare de gaze, precum şi TVA pentru consumatorii finali de uz casnic. Nu sunt incluse pierderile suplimentare provocate de ­reducerea investiţiilor, revizuirea politicilor de personal, ­scăderea produc­ţiei de gaze şi de impactul economic negativ indirect şi indus“, au declarat reprezentanții asociației. Ei au precizat că firmele membre ROPEPCA au contribuit cu peste 22 miliarde de lei la bugetul de stat și au investit peste 16,5 miliarde de lei în ­România, în ultimii patru ani.

„Toate zăcămintele de producţie a gazelor operate de membrii noştri vor fi evaluate, iar una dintre opţiuni este decizia de închidere a sondelor şi de abandonare a ­câmpurilor de gaze. Durata de viaţă a câtorva zăcăminte marginale este puternic afectată şi va determina companiile să renunţe la acestea mai devreme decât era planificat. Mai mult, companiile care desfăşoară activităţi de explorare au amânat deja sau au anulat până la 50% din sondele planificate a fi forate în ­viitorul apropiat. Acest procent va creşte cu ­siguranţă pe termen mediu şi lung din cauza prevederilor OUG 114/2018“, spun reprezen­tanţii ROPEPCA.

 

Proiectele de explorare se vor înjumătăți

Ca urmare a OUG 114/2018, firmele membre ROPEPCA estimează o reducere de până la 50% a proiectelor de explorare şi dezvoltare în viitorul apropiat. Totodată, asociația avertizează că fiecare metru cub de gaz care nu va mai fi produs în România, deoarece unele zăcăminte devin neeconomice în condiţiile date, va trebui importat la un preţ considerabil mai mare.

„Din cauza reducerii activităţilor de foraj şi a investiţiilor, toţi membrii ROPEPCA au suspendat angajările în prezent. Oprirea timpurie a producţiei de gaze va avea un impact puternic asupra angajaţilor specializaţi din sectorul petrolier. Unii operatori au semnalat o reducere a personalului de până la 75% în viitorul apropiat. Astfel, mulţi profesionişti din industrie, cu specializări de nişă, vor căuta să se angajeze în proiecte mai sigure din alte ţări. Reamintim că numai membrii ­ROPEPCA menţin anual 14.000 de locuri de muncă, întreaga industrie angajând 26.000 de persoane în mod direct şi creând oportunităţi pentru încă 20.000 de locuri de muncă“, au mai spus reprezentanții asociaţiei.

Prin OUG 114/2018 se instituie obligaţia asupra producătorilor de a vinde gazele naturale produse, cu precădere către furnizori, la preţul reglementat de 68 lei/MWh până în anul 2022, precum şi perceperea unei taxe de 2% din cifra de afaceri de către ANRE, taxă care va fi aplicată retroactiv pentru anul trecut.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă