2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cea mai mare despăgubire RCA

Cea mai mare despăgubire RCA

O companie de asigurări a plătit unei tinere din Cluj, victimă a unui accident rutier, despăgubiri în valoare totală de 450 de mii de euro, plus o rentă pe viaţă de 1.200 euro lunar.

 

Cea mai mare daună plătită pentru un accident auto pe o poliţă RCA în România a fost plătită pentru o victimă din Cluj a unui accident rutier, spune Daniela Grigore, responsabil de asigurările auto la Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR). Este vorba despre cazul unei fete în vârstă de 19 ani, care a primit 300 de mii de euro constând în daune morale, 150.000 de euro daune materiale, dar şi o rentă pe viaţă, a cărei valoare se ridică la 1.200 de euro pe lună.

„În altă situaţie, un român, victimă a unui accident auto produs în Polonia, care i-a provocat paralizia, a cerut în instanţă daune materiale şi morale”, povesteşte Liviu Stoicescu, directorul Biroului de Asigurări Auto din România (BAAR). Şoferul vinovat era asigurat la o companie suedeză, iar procesul s-a judecat la Oradea. După 10 ani de procese, instanţa a îndreptăţit victima la reparaţii morale de 800.000 dolari, limita maximă pentru asigurarea RCA în Suedia. În cazul de mai sus tatăl tânărului paralizat şi-a reprezentat singur fiul în instanţă deşi era medic de profesie. De asemenea, familia unui tânăr decedat în accident rutier la Oradea a primit chiar anul trecut 1, 3 milioane de lei ca daune morale. Menţionăm că poliţa RCA acoperă, pe lângă pagubele materiale provocate de posesorul asigurării unor terţi, şi daune nonpatrimoniale care constau în daune morale şi pre¬tenţii pentru vătămări corporale ori deces.

Plafonul maxim pentru despăgubirea în caz de daune materiale se ridică la 750 de mii euro, iar cel pentru pretenţii nonpatrimoniale la 3,5 milioane de euro. Persoanele implicate în accidente provocate de şoferi neasiguraţi RCA vor fi despăgubite de Fondul pentru Despăgubirea Victimelor Străzii. Fondul se va îndrepta, ulterior, împotriva şoferului vinovat. În prezent, în România, peste 90% dintre autoturisme sunt asigurate RCA, iar din restul de 10% majoritatea sunt absente din trafic.

Cazuri impresionante, dar şi tentative de fraudă

Tânăra se afla în dreapta şoferului (o prietenă de-a sa), în momentul în care autovehiculul în care se aflau s-a izbit de un pom. Clujeanca a rămas paralizată, iar familia s-a îndreptat în justiţie pentru despăgubiri. Cum conducătorul auto era asigurat RCA, sarcina plăţii a revenit companiei de asigurări. Cazul tânărului din Oradea rămas paralizat în urma unui accident petrecut în Polonia este absolut impresionant.

„A fost un caz extraordinar. Tânărul era student eminent la medicină. A rămas paralizat complet, cum era Christopher Reeve. Tatăl său, medic de profesie, a făcut Dreptul, a terminat şi un master pe timpul procesului şi a câştigat pentru fiul său”, arată Liviu Stoicescu.

Dramatismul acestor situaţii este însă şi generator de fraude. Potrivit specialiştilor în domeniu, prezenţi la un seminar pe teme de specialitate organizat la Sinaia, există şi foarte multe situaţii în care procesele intentate nu au nici o bază reală.

„Au existat cazuri în care câte un verişor pe care victima nu îl mai văzuse de ani de zile a apărut brusc pentru a cere daune morale. Au fost situaţii, una dintre ele cu un român stabilit în Belgia, în care soţia sau soţul victimei a fost lovită brusc de iubire după ce divorţase în condiţii de scandal”, spun reprezentanţii UNSAR.

675 de dosare de daună cu pretenţii nonpatrimoniale pe RCA au administrat companiile de asigurări în 2009.

3,5 milioane euro este suma maximă pe care o pot solicita victimele accidentelor sau rudele acestora drept cereri de daune morale, vătămări corporale sau deces.

493 de dosare privind daune nonpatrimoniale au ajuns în instanţă în 2009, în timp ce doar 182 au fost rezolvate pe cale amiabilă.

Cele mai citite

Efectul Schengen: Prețurile locuințelor din zonele de graniță explodează

Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie, aduce schimbări și pe piața imobiliară, în special în zonele de graniță....

Rusia, printre liderii globali în producția criptomonedelor. Metoda de a evita sancțiunile occidentale

Într-un context economic marcat de sancțiunile occidentale, Rusia a început să utilizeze bitcoin și alte criptomonede pentru plăți internaționale. Modificările legislative recente au facilitat adoptarea...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă