3.3 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTrump vrea să ia măsuri economice care vor lovi dur în Germania....

Trump vrea să ia măsuri economice care vor lovi dur în Germania. Peste un milion de locuri de muncă nemțești depind de exporturile în SUA

Deutsche Welle a publicat o analiză despre măsurile economice pe care președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, le va lua după învestirea în funcție. Dacă acesta își va respecta promisiunile făcute pe parcursul campaniei electorale, atunci piața germană va fi foarte afectată.

Analiza relevă că SUA lui Trump ar putea aduce incertitudine ecoonomică Germaniei, întrucât piața americană a devenit tot mai importantă pentru firmele germane, după slăbirea economiilor europene și încetinirea celei chinze. Astfel, aproximativ 10% din exporturile totate ale Germaniei se îndreaptă spre piețele din Statele Unite. Firmele germane comercianlizează mărfuri – în special automobile, mașini-unelte și produse chimice – de aproximativ 125 miliarde de euro. Totodată, Germania importă din SUA mărfuri în valoare de 60 de miliarde de euro, adică 6% din totalul importurilor țării.

Totodată, analiza DW mai relevă faptul că peste un milion de locuri de muncă în Germania depind direct sau indirect de exporturile din America. Totodată, alte 630.000 de locuri de muncă sunt la firme aflate sub control american.  Doar McDonald’s Germania are cam 58.000 de angajați, firma de servicii Manpower 27.000, uzinele Ford peste 25.000 iar Adam Opel în jur de 18.000 de lucrători, precizează DW.

La rândul lor, companiile germane din SUA au în această țară sute de mii de angajați, oameni cu drept de vot. Cel mai mare angajator german din America este compania DHL, care aparține Deutsche Post. DHL are cam 77.000 de angajați în SUA. Urmează Siemens, cu 70.000, furnizorul de piese și subansamble auto ZF, cu 62.000 și Volkswagen, cu 60.000 de angajați.

În Statele Unite operează peste 3700 de firme germane, întreprinderile investind peste 271 de miliarde în fabrici și clădiri. 

Totodată, concernele americane au investit aproximativ 27 de miliarde de euro în Germania. Doar în 2015, au fost înființate 252 de proiecte noi de către firmele americane în Republica Federală. 

Potrivit analizei DW, pe Donald Trump l-ar putea deranja dezechilibrele dintre relațiile economice SUA – Germania. Indiferent de orientarea politică, de mai mulți ani, dministrația americană critică deficitul comercial cu Germania, care exportă în America dublu decât importă din această țară. Astfel, prezența lui Donald Trump la Casa Albă ar putea spori aceste presiuni pentru a reduce acest deficit major.

Planurile economice ale lui Trump prevăd scăderi de impozite și protecționism. 

Scăderea fiscalității reprezintă o promisiune electorală des întâlnită în campania electorală. Potrivit DW, americanii așteaptă ca Trump să-și țină promisiunea și să opereze cea mai mare tăiere de taxe din ultimele decenii. În funcție de nivelul lor de venit, cetățenii americani vor plăti în curând doar între 10% și 25% impozite. Ar trebui să profite astfel atât americani cu câștiguri reduse, cât și cei mai bogați. Persoanele necăsătorite cu încasări anuale sub 25.000 de dolari și cele căsătorite cu câștiguri comune sub 50.000 de dolari nu vor mai plăti în curând, conform planurilor lui Trump, niciun fel de impozit pe venit. În același timp, cei cu câștigurile cele mai mari vor plăti impozite de 25% pe venit, față de 40% cât achită în prezent.
 
Astfel, în cazul în care reforma fiscală promisă de Trump trece de Congres, peste jumătate din cele 120 de milioane de familii americane nu vor mai plăti impozitul pe venit. Totodată, profitul firmelor ar urma să fie taxate cu doar 15%, față de 25% în prezent. Iar impozitul pe moșteniri ar urma să fie anulat. În acest context, că experții economici se tem că astfel de reduceri fiscale ar avea consecințe dramatice pentru bugetul de stat al SUA.
 
În funcție de cât de riguros își va implementa Trump politica fiscală, încasările la buget ar putea scădera cu până la 3900 de miliarde de dolari în următorii zece ani, a avertizat think-tank-ul ‘Tax Foundation’ din Washington.

Pe de altă parte, consilierii economici ai președintelui american ales nu sunt impresionați de aceste calcule. Astfel, gaura la buget va fi compensată prin impozitarea mai aspră a câștigurilor realizate în străinătate de mari concerne americane ca Apple, Amazon sau General Electric, care au ocolit ani în șir prin mijloace legale Fiscul american. În plus, consilierii lui Trump, Wilbur Ross și Peter Navarro cred că facilitățile fiscale vor stimula major creșterea economică, ceea ce va face posibile noi încasări la buget.

O altă măsură pe care Trump vrea să o ia după preluarea funcției prezidențiale, în ianuarie 2017, este reanalizarea acordurilor comerciale încheiate de America. Astfel, el vrea să anuleze acordul de liber schimb NAFTA, încheiat cu Canada și Mexic – cel puțin așa a promis în campania electorală.
 
Termenul de reziliere a tratatului NAFTA este de șase luni, perioadă în care se va renegocia un nou acord, în condiții mult mai bune pentru SUA.
Trump susține că acordul comercial transpacific TPP nu va fi ratificat niciodată, în timp ce cel cu Europa, TTIP, va fi abandonat chiar înainte de finalizarea negocierilor.

China, Coreea de Sud și Japonia nu vor mai avea acces liber pe piața americană, urmând a fi introduse taxe mari de import pentru concurența asiatică. Trump crede că doar așa poate America să anuleze avantajele incorecte obținute de țări precum China prin manipulări operate cu bani de la stat.

 

Măsurile pe care Donald Trump le-ar putea lua justifică reacția șefului diplomației germane, Heiko Maas, și-a exprimat convingerea miercuri pe Twitter că lumea va deveni „un pic mai nebună” cu Trump la Casa Albă.

„Lumea nu se va sfârși dar va deveni un pic mai nebună”, a scris ministrul german, pe Twitter.

Poziția cancelarului german Angela Merkel a fost mai moderată, astfel că ea și-a arătat disponibilitatea de a colabora cu președintele ales.

„Germania și America sunt legate prin valori — democrație, libertate, respectarea statului de drept, demnitatea oamenilor indiferent de originea lor, culoarea pielii, religie, gen, orientare sexuală sau viziuni politice. Pe baza acestor valori, mă ofer să colaborez îndeaproape cu viitorul președinte al SUA, Donald Trump”, a spus Angela Merkel, la sediul cancelariei din Berlin.

Totodată, ea a mai precizat că a lucra cu SUA rămâne un pilon-cheie al politicii externe a Germaniei.


O analiză DW prezintă cum va fi influențată România de alegerile prezidențiale din SUA.

Deşi la mii de kilometri distanţă, SUA şi tot ce se întâmplă peste Ocean îi captivează pe români tot mai mult, pe măsură ce legăturile cu lumea occidentală devin mai solide. Alegerile prezidenţiale din 2016 au un ecou puternic şi în România, cetăţenii trăind fiecare rezultat anunţat de presă la fel de intens ca americanii implicaţi direct în acest proces. Tendinţele agresive din partea Moscovei şi orientarea către extremism a Europei a determinat ca statul român să caute sprijinul unui aliat puternic pe care l-a găsit la Washington. Citește continuarea aici.


În 8 noiembrie, republicanul Donald Trump a fost ales al 45-lea președinte al Statelor Unite.

CITEȘTE ȘI: REZULTATE ALEGERI SUA 2016. Donald Trump devine al 45-lea președinte al Americii: Ne vom înțelege bine cu toate națiunile care vor să se înțeleagă bine cu noi. Republicanul are susținerea a 289 de electori. Votul popular a fost câștigat de Hillary Clinton

 


 

 

 

 

Cele mai citite

Martin Fourcade primește aurul olimpic la 14 ani distanță! Decizia TAS îl face campion la Vancouver 2010

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a anulat rezultatele lui Evgheni Ustiugov din perioada 2010-2014, transformând argintul lui Martin Fourcade din 2010 în aur olimpic. Aur olimpic...

Antonio Guterres, despre riscurile inteligenței artificiale și rețelelor sociale: „Un megafon pentru cele mai rele puseuri ale omenirii”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un semnal de alarmă privind impactul necontrolat al rețelelor sociale și inteligenței artificiale, în cadrul unei...

Acțiunile Nissan scad semnificativ pe fondul reducerii producției și a riscurilor comerciale din SUA

Acțiunile Nissan Motor au înregistrat o scădere semnificativă pe bursa din Tokyo, după ce au apărut informații că producătorul auto intenționează să reducă producția...
Ultima oră
Pe aceeași temă