15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieEurostat: Principalul partener economic al României în Europa este Germania

Eurostat: Principalul partener economic al României în Europa este Germania

Exporturile spre Germania au reprezentat 23% din livrările intracomunitare ale României, precizează raportul Eurostat.

Principalele cinci ţări în ceea ce priveşte importurile au fost Germania, Italia, Ungaria, Polnia şi Franţa, iar la exporturi România a trimis bunuri în principal către Germania, Italia, Franţa, Ungaria şi Marea Britanie.

Potrivit datelor furnizate de Biroul de statistică al Comisiei Europene (Eurostat), România a importat în 2017 din Germania bunuri în valoare de peste 15 miliarde de euro, apoi din Italia 7,6 miliarde de euro, din Ungaria 5,6 miliarde de euro, din Polonia 4,1 miliarde de euro, din Franţa peste 4 miliarde de euro, iar din alte ţări România a importat în total bunuri în valoare de 39,1 miliarde de euro.

În ceea ce priveşte exporturile de bunuri către ţările din Uniunea Europeană, prinicipalele cinci ţări unde România a livrat cele mai multe bunuri au fost Germania, însumând 14,4 miliarde de euro. Pe locul doi în ţările partenere ale României la livrările intracomunitare de bunuri se află Italia, unde trimitem 11% din totalul de export, ceea ce înseamnă o medie de 7 miliarde de dolari. Următoarele ţări spre care România a exportat bunuri sunt Franţa, cu 7% din totalul exporturilor, adică peste 4 miliarde de euro, Ungaria – cu 5% (2,9 miliarde de euro) – şi Marea Britanie, cu 4% (2,6 miliarde de euro).

La nivelul Uniunii Europene, în 2017 majoritatea mărfurilor s-au importat din China, reprezentând console de jocuri video cu o valoare comercială de aproximativ 4,5 miliarde de euro venite din partea gigantului chinez, acesta din urmă reprezentând 89% din totalul importurilor UE din afara pieţei unice europene. Potrivit Eurostat, 52% din aceste console de jocuri au ajuns în Olanda, în timp ce 17% au plecat în Regatul Unit, 12% în Spania şi 8% în Polonia.

Cel mai mare procent din exporturile raportate la nivelul Uniunii Europene a fost către Statele Unite ale Americii, reprezentând 20% din exporturile comunitare de mărfuri.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă