10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieElicopterele Armatei Române vor fi modernizate la Brașov

Elicopterele Armatei Române vor fi modernizate la Brașov

Societatea Airbus Helicopters Romania (AHRO), cu sediul la Brașov, a devenit prima companie din România care este autorizată să proiecteze modificări și reparații pentru elicopterele de stat, inclusiv pentru cele militare. Această procedură a devenit posibilă pe baza autorizației RMAR 21J, care a fost emisă, acum câteva zile, de Autoritatea Aeronautică Militară Națională.

“În baza autorizației RMAR 21J, Airbus Helicopters Romania va putea să proiecteze și să aprobe modificări și reparații minore și să efectueze activități de proiectare în scopul obținerii unui certificat de tip suplimentar și aprobări de proiect de reparație majoră pe elicopterele de stat românești, aparținând unor instituții precum SMURD, Poliție, Armată”, a anunțat un comunicat al firmei din Brașov.

Activități de proiectare similare vor putea fi efectuate, la Brașov, și pentru aeronavele militare și de stat ale altor țări, cu condiția ca acestea să accepte și să recunoască autorizarea RMAR21J deținută de Airbus Helicopters Romania.

Până acum, AHRO a putut realiza aceste activități pentru elicoptere civile, pe baza autorizației PART 21J emisă de EASA (Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației). Noua autorizație RMAR 21J este similară ca scop cu cea emisă de EASA, însă conține câteva privilegii adiționale semnificative, cum ar fi efectuarea zborurilor de test pentru proiectele pe care le va certifica AHRO, și un scop extins pentru sistemele electrice și de avionică ale elicopterelor.

„Primirea acestei autorizații este o veste excelentă pentru noi. Mă bucur că echipa noastră a trecut cu succes de auditul Autorității Aeronautice Militare Naționale. Această autorizare va crea, cu siguranță, noi oportunități de dezvoltare a companiei și ne va permite, în același timp, să sprijinim în cel mai profesionist mod elicopterele de stat românești”, a precizat Georges Durdilly, șeful Airbus în România.

Georges Durdilly este fost pilot de elicopter militar și reprezintă grupul Airbus în România din luna iunie 2019.

Airbus Helicopters Romania este o societate mixtă înființată în anul 2002 la Brașov, în care sunt parteneri grupul european Airbus și firma românească IAR Brașov. Până în acest moment, Airbus Helicopters România realiza în principal activități de mentenanță pentru elicoptere  civile, mai ales pentru cele din România, precum și pentru aeronave înmatriculate în Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Argentina, Chile sau în câteva țări din Africa.

„Obţinerea de către compania Airbus Helicopters România a autorizării RMAR 21J demonstrează capacitatea acesteia de a proiecta modificări ale elicopterelor din dotarea instituţiilor statului cu atribuţii în domeniile apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale. Totodată, această autorizare se înscrie în demersurile naţionale mai ample de recunoaştere a Autorității Aeronautice Militare Naționale de către NATO şi de către alte Autorităţi Aeronautice Militare, în scopul validării certificărilor emise de către Autoritatea Aeronautică Militară Națională”, a explicat generalul maior dr. Viorel Pană, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene (SMFA).

În viitorul apropiat, tot pe baza colaborării dintre grupul Airbus și firma IAR, la Brașov ar putea începe producția de elicoptere H215M, care ar putea intra în dotarea Armatei Române, unde ar înlocui elicopterele IAR 330 Puma. Comanda minimă de la care să devină rentabilă producția la Brașov ar fi de 16 elicoptere.

Conform unui contract de colaborare semnat la sfârșitul anului 2018,  IAR Brașov a fost desemnat contractor principal pentru realizarea elicopterelor militare H215M, pentru orice comandă primită din partea Ministerului Apărării Naționale al României. Grupul Airbus a anunțat că ar putea livra Armatei Române, alături de elicopterul multirol H215M, și modelul H145M, care este un elicopter de atac.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă