22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalVasile Dîncu: Se face un Plan Marshall pentru Ucraina, firmele private pot...

Vasile Dîncu: Se face un Plan Marshall pentru Ucraina, firmele private pot participa la reconstrucția Ucrainei

Senatorul Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării Naționale, consideră că în acest moment se elaborează un “Plan Marshall pentru Ucraina”, după modelul Planului Marshall care a susținut reconstruirea Germaniei, imediat după al doilea Război Mondial.

Vasile Dîncu (PSD), preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, a vorbit despre aceste planuri economice în cadrul Forumului “Rebuilding Ukraine”, care se desfășoară la București.

“Este pentru prima dată când se face un plan Marshall pentru Ucraina, dar acest lucru se face în timp ce agresiunea rusă produce în continuare ruine în Ucraina şi acest lucru este mult mai complicat pentru noi, pentru planificatorii reconstrucţiei”, a explicat senatorul Dîncu.

“Cred că în ceea ce priveşte reconstrucţia Ucrainei trebuie să facem, cum a spus preşedintele Zelenski, să trecem de la promisiuni la fapte concrete”, consideră senatorul Dîncu. Potrivit acestuia, “un lucru care este foarte important este acela de a crea încredere. Proiectul de a crea încredere în reconstrucţia Ucrainei este foarte important. Între guverne se face mai simplu acest lucru, putem între guverne să facem şedinţe comune, cum se întâmplă astăzi, să semnăm documente strategice. Este important să câştigăm încrederea mediului de afaceri. Cred că până la urmă doar business-ul privat va putea să creeze, să reconstruiască cu adevărat Ucraina şi societatea ucraineană”.

Forumul “Rebuilding Ukraine” se desfășoară la București în ziua de 18 octombrie 2023. Simultan, la Kiev se desfășoară prima ședință comună a guvernelor României și Ucrainei. Ședința comună de la Kiev este condusă de cei doi prim-miniștri, Marcel Ciolacu și Denys Shmyhal.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat dejucarea unei tentative de lovitură de stat

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat duminică că a dejucat o tentativă de lovitură de stat, la care au participat atât străini, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă