8.3 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalTopul statelor UE cu cea mai mare datorie publică. Unde se situează...

Topul statelor UE cu cea mai mare datorie publică. Unde se situează România

Peste 50% din datoria publică generală brută a trei state membre UE era denominată în valută la finalul lui 2022, respectiv Croaţia (75%), Bulgaria (71%) şi România (53%), arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

O mare parte din datoria în valută a acestor ţări, la finalul lui 2022, era denominată în euro. Bulgaria şi România nu fac parte din zona euro, în timp ce Croaţia a aderat la zona euro în data de 1 ianuarie 2023.

În rândul UE, există diferenţe semnificative în privinţa sectorului care deţine datoria publică generală brută. La nivelul statelor membre UE pentru care sunt date disponibile, ponderea datoriei publice deţinute de sectorul societăţilor financiare (rezidente) la sfârşitul anului trecut era cea mai ridicată în Danemarca (75%), urmată de Suedia (74%), Croaţia (67%), Italia (64%), Cehia (63%) şi Malta (60%).

În contrast, cea mai ridicată pondere deţinută de nerezidenţi (restul lumii) era în Cipru (93%), Estonia (74%), Letonia (64%), Austria şi Lituania (ambele cu 61%).

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Premierul Ciolacu vede tot coaliția PSD-PNL la guvernare și în 2025

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seară că prin formarea coaliţiei PSD-PNL s-a asigurat stabilitate politică şi că, în acest moment, nu vede altă...

Hunor: Iohannis are un grad mare de neîncredere în comunitatea maghiară

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la un grad mare de neîncredere în comunitatea maghiară, comunitate care l-a votat în proporţie de peste 80%, a...

Ciolacu crede că România intră în Schengen rutier până la finalul anului

România intră în Schengen rutier până la finalul anului, iar de anul viitor românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru America-acestea sunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă