1.1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalSub amenințarea Rusiei, Comisia Europeană a stabilit prima strategie industrială de apărare....

Sub amenințarea Rusiei, Comisia Europeană a stabilit prima strategie industrială de apărare. 1,5 miliarde de euro pentru industria de apărare

Industria europeană de apărare „va mobiliza 1.5 miliarde EUR din bugetul UE în perioada 2025-2027, pentru a spori în continuare competitivitatea”, anunță un comunicat de presă transmis de Reprezentanța Comisiei Europene.

Comunicatul vine după ce, la data de 5 martie 2024, „Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant au prezentat prima strategie industrială europeană în domeniul apărării la nivelul UE și au propus un set ambițios de noi acțiuni pentru a sprijini competitivitatea și pregătirea industriei sale de apărare”.

Strategia industrială europeană în domeniul apărării (EDIS) stabilește o viziune clară, pe termen lung, pentru a atinge gradul de pregătire industrială în domeniul apărării în Uniunea Europeană. Strategia EDIS este lansată drept consecință a prelungirii războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. „Pentru a spori gradul de pregătire industrială a apărării europene, statele membre trebuie să investească mai mult, mai bine, împreună și european”, subliniază Comisia Europeană.

Strategia prezintă provocările cu care se confruntă în prezent baza industrială și tehnologică de apărare europeană (EDTIB). Potrivit noii Strategii, „vor fi sprijinite investițiile statelor membre și ale industriei europene de apărare în dezvoltarea și introducerea pe piață a tehnologiilor și capabilităților de apărare de ultimă generație de mâine. Se propun, de asemenea, măsuri pentru a se asigura că EDTIB are la dispoziție ceea ce are nevoie chiar și în perioadele de criză, sporind astfel securitatea aprovizionării UE”.

Statele membre UE sunt invitate „să achiziționeze cel puțin 40 % din echipamentele de apărare în mod colaborativ până în 2030”. Până în anul 2030, valoarea comerțului în domeniul apărării în interiorul UE trebuie să reprezinte cel puțin 35 la sută din valoarea pieței UE a apărării.

De asemenea, statele UE sunt îndemnate „să realizeze progrese constante în direcția achiziționării a cel puțin 50 % din bugetul lor de achiziții publice în domeniul apărării în cadrul UE până în 2030 și a 60 % până în 2035”.

EDIP „va mobiliza 1.5 miliarde EUR din bugetul UE în perioada 2025-2027, pentru a spori în continuare competitivitatea EDTIB”. Sprijinul financiar acordat de EDIP va extinde în special logica de intervenție a EDIRPA (sprijin financiar de la bugetul UE pentru a compensa complexitatea cooperării dintre statele membre în faza de achiziții publice) și ASAP (sprijin financiar pentru industriile de apărare care își sporesc capacitatea de producție), pentru a încuraja în continuare investițiile pentru baza industrială și tehnologică europeană.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă