12.2 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalRomânia vinde Republicii Moldova lemne de foc. Prețul de vânzare este la...

România vinde Republicii Moldova lemne de foc. Prețul de vânzare este la jumătate față de cel din România

România oferă Republicii Moldova lemne de foc, sub forma unui ajutor necesar în toamna anului 2022 și în iarna dintre anii 2022 și 2023.

Această decizie a fost anunțată de premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern de miercuri, 5 octombrie 2022. România ar urma să livreze Republicii Moldova o cantitate de 130.000 de metri cubi de lemne de foc, a precizat premierul Ciucă.

Acum o lună, șefa Executivului de la Chișinău, Natalia Gavrilița, anunța, în Republica Moldova, că ia în calcul ideea de a importa lemn de foc din România. „Am interzis vânzarea printre intermediari, am limitat numărul pentru o gospodărie. Vom căuta masă lemnoasă adiţională. Avem semnale că vom putea procura din România şi vom continua să discutăm cum putem eficientiza procesul”, declara premierul Natalia Gavriliţa, la începutul lunii septembrie 2022.

Documentul care se discută în ședința din 5 octombrie a Guvernului României este un memorandum privind “Aprobarea acordării unui ajutor Guvernului Republicii Moldova constând într-o cantitate de 200 mii metri steri (cv.130 mii metri cubi) lemn pentru încălzire de către Guvernul României”. Proiectul de memorandum se referă la “acordarea unei cantități de 130 mii metri cubi lemn pentru încălzire Guvernului Republicii Moldova, prin Agenția Moldsilva. Guvernul României va furniza, prin Regia Națională a Pădurilor – Romsilva către Agenția Moldsilva, o cantitate de 130 mii metri cubi lemn pentru încălzire. În acest sens, se împuternicește Regia Națională a Pădurilor – Romsilva pentru încheierea formalităților legale vizând acordarea cantității susmenționate, la prețul de 200 lei/mc (fără TVA), respectiv o valoare totală de 26 milioane lei (fără TVA), ce va fi suportată de către Agenția Moldsilva”.

În România, în decembrie 2021, cota de TVA pentru lemnul de foc a fost redusă de la 19 la sută la 5 la sută. Prin aplicarea acestei cote reduse, rezultă că lemnul de foc va fi oferit Republicii Moldova la prețul de 210 lei pe metru cub (inclusiv TVA). Trebuie subliniat că, pentru populația României, prețul lemnului de foc va fi plafonat la 400 sau la 500 de lei pe metrul cub (inclusiv TVA). Astfel, proiectul de Ordonanță de Urgență ajuns în discuția Guvernului României, tot la data de 5 octombrie 2022, prevedea următoarele: “Prețurile finale facturate se plafonează la maxim 500 lei/mc cu TVA inclus pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece:
a) lemn de foc;
b) resturi de lemn;
c) tocătură provenită din lemn;
d) rumeguș”

Spre deosebire de ceea ce menționa proiectul acestei OUG, premierul Ciucă anunța, la începutul ședinței Executivului, un preț ceva mai mic: “Lemnul de foc să fie plafonat la 400 lei pe metrul cub, la 1.500 lei pe tonă la brichetele de lemn şi la 2.000 lei la peleţi. Preţurile includ TVA”.

Cu alte cuvinte, cetățenii Republicii Moldova vor primi, din România, lemne pentru încălzire, la un de circa jumătate decât cel la care-l cumpără cetățenii României.

Interesant este și faptul că, într-o variantă preliminară, Guvernul României ar fi avut în discuție un act normativ care să menționeze și faptul că se interzice exportul de lemn de foc. Totuși, pentru a face posibilă livrarea acestui material din România către Republica Moldova, interdicția de a-l exporta a fost eliminată din forma finală a proiectului. Proiectul de memorandum, în forma finală, menționează și “modificarea legislației în vigoare, pe cale de consecință, în vederea îndeplinirii celor mai sus prezentate (prevederile Art. II alin. (1) din Legea nr. 175/2017 potrivit căreia începând cu anul 2020 se interzice exportul de lemn de foc către state non- UE”.

„Am interzis vânzarea printre intermediari, am limitat numărul pentru o gospodărie. Vom căuta masă lemnoasă adiţională. Avem semnale că vom putea procura din România şi vom continua să discutăm cum putem eficientiza procesul”

Natalia Gavrilița,

Premierul Republicii Moldova

”Ţinând cont de situaţia în care se găseşte Republica Moldova în ceea ce priveşte asigurarea resurselor energetice şi în deplină solidaritate cu cetăţenii din Republica Moldova, astăzi aprobăm un ajutor de lemne de foc în cantitate de 130.000 de metri cubi”

Nicolae Ciucă,

Premierul României

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tragedie în Spania! 4 morți și 20 de dispăruți, după ce un bloc de locuințe din Valencia a ars din temelii

Cel puţin patru persoane au decedat într-un incendiu puternic care a distrus un bloc de locuinţe din oraşul spaniol Valencia, aflat pe coasta de...

Von der Leyen anunță deblocarea fondurilor europene pentru Polonia

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat deblocarea fondurilor europene pentru Polonia, ca recunoaştere a acţiunilor noului guvern pro-european al premierului Donald...

Cocktailul Molotov al propagandei

Propaganda politică e pe cale să atace și ultimele celule democratice din corpul societății occidentale. Un document de politică de recrutare aparținând celor de la BBC, scurs...
Ultima oră
Pe aceeași temă