România este țara cu cea mai mare independență energetică din UE, potrivit datelor prezentate la conferința BRCC FORUM.
Discuțiile s-au purtat la prima ediție a BRCC FORUM. Această conferință a purtat deviza „New Horizons for UK-Romania Trade and Investment”.
Conferința s-a desfășurat în format hibrid. Ea a reunit peste 50 de reprezentanți ai mediului de afaceri Marea Britanie – România și reprezentanți ai sectorului public. Participanții au dezbătut subiecte precum oportunitățile de investiții din peisajul economic britanic – românesc, beneficiile asupra eficienței la nivel de economie, inovația și creșterea productivității agregate, impactul start-up-urilor și IMM pe piața din România. S-au discutat și studii de caz de la companii care dezvoltă afaceri între Marea Britanie și România.
Cu cât are mai multă independență energetică, o țară este mai atractivă pentru investitori
„Nu este deloc riscant să investești în România. Este o țară UE, o țară NATO și este foarte sigură. Mai mult decât atât, este cea mai independentă țară din UE din punct de vedere energetic, conform datelor din 2020. De exemplu, un raport recent arată că România era dependentă de importurile de energie în proporție de 28%, comparativ cu media UE de 57%. Imaginați-vă că Italia, de exemplu, are un grad de dependență este 73%, iar Germania este dependentă de importurile de energie în proporție de 64%. Din această perspectivă, România este o țară și mai sigură”, a precizat Bogdan Mihăilescu, ministru consilier, șef al Departamentului Economic și Comercial din cadrul Ambasadei României în Regatul Unit.
„A existat interes în special în sectoarele de apărare și securitate, atât pentru investiții, cât și pentru furnizare către statele de frontieră. Deci există, deși este aproape greșit să spunem, oportunități în momente dificile. Cred că România este încă o țară și va continua să fie o țară de mare interes”, a subliniat Anne-Marie Martin, director al Camerelor de Comerț Britanice.
„Au trecut de mult vremurile în care România era alternativa mai ieftină. A devenit alegerea necesară alături de costurile încă atractive cu forța de muncă, disponibilitatea și stabilitatea forței de muncă plus un peisaj fiscal și politic mai stabil”, a explicat Colin Lovering, noul președinte al Camerei de Comerț Britanice Române.
România are o poziție geografică favorabilă, la intersecția a trei piețe mari. Acestea sunt UE, Orientul Mijlociu și Asia Centrală. Privind dinspre est, România este poarta de intrare în UE, a explicat Bogdan Mihăilescu. „Suntem cu șase zile pe mare mai aproape de China decât portul Amsterdam”, subliniază ministrul consilier.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!