În timp ce lumea financiară așteaptă ca Rezerva Federală să înceapă să-și inverseze poziția politică ultra-slăbită, mișcările recente efectuate de un grup de alte bănci centrale indică faptul că zilele din epoca pandemiei sunt deja numărate.
Banca centrală din Coreea de Sud și-a ridicat joi rata dobânzii de referință cu un sfert de punct procentual pentru a reduce riscurile de creștere a stabilității financiare generate de creșterea datoriei gospodăriilor, devenind prima autoritate monetară majoră din Asia care a făcut acest lucru de când coronavirusul a extins economia globală.
Chiar și înainte de creșterea ratei în Coreea de Sud, însă, băncile centrale din America Latină și Europa de Est și Central au început să ridice ratele dobânzilor în acest an pentru a da înapoi inflația care se bazează pe fluctuațiile valutare, blocajele lanțului global de aprovizionare și lipsa regională de forță de muncă .
Și băncile centrale cu economie mai mare intră, de asemenea, în joc. Banca Canadei și-a redus deja achizițiile de obligațiuni și ar putea continua să crească costurile împrumuturilor în 2022, și se așteaptă ca Banca de rezervă a Noii Zeelande (RBNZ) să ridice ratele până la sfârșitul acestui an, în ciuda faptului că a scăzut săptămâna trecută în fața unui blocaj instantaneu COVID-19.
La rândul său, Fed se îndreaptă spre reducerea achizițiilor sale lunare de 120 miliarde de dolari, cu un anunț așteptat înainte de sfârșitul anului 2021, posibil încă din luna viitoare. Cu toate acestea, o creștere efectivă a ratei dobânzii în SUA este probabil la un an distanță sau poate mai mult.
Jerome Powell, președintele Fed, a vorbit vineri despre perspectivele economice la conferința anuală de cercetare de vară Jackson Hole a băncii centrale din SUA, care se desfășoară practic pentru al doilea an consecutiv. Observațiile sale pot colora așteptările la marginea momentului în care Fed își face mișcarea, dar este puțin probabil să ofere vreun semnal concret.
Diferența pe care o face un an
Când Powell a vorbit la conferința de anul trecut – dezvăluind un nou cadru de politici care tocmai începe să fie testat – mai puțin de jumătate din cele 22 de milioane de locuri de muncă din SUA pierdute din cauza închiderii coronavirusului în primăvara anului 2020 au fost recuperate, iar inflația se ridica la jumătate din Fed Rată țintă de 2%. Perspectivele din afara Statelor Unite nu au fost mai puțin sumbre, blocajele fiind încă răspândite.
Situația din Statele Unite și din alte economii cu greu ar putea fi mai diferită un an mai târziu.
Economia SUA a recuperat mai mult decât pe deplin toată producția sa pierdută, cu aproximativ 9 milioane de locuri de muncă în plus care au fost recâștigate, iar inflația este cu mult peste țintă. În altă parte, majoritatea economiilor lumii se întorc direct în modul de creștere, deși inegal, în multe cazuri, deoarece focarele COVID-19 alimentate de varianta Delta foarte contagioasă declanșează blocaje localizate.
În Coreea de Sud, economia a crescut cu 5,9% de la un an la altul în al doilea trimestru, cel mai rapid ritm din ultimul deceniu citește mai mult, iar tinerii se confruntă cu datorii și aprind preocupările privind stabilitatea financiară la Banca Coreei. Sectorul cheie al fabricii naționale din Asia, care depinde de export, sa extins în iulie pentru a zecea lună consecutivă, chiar dacă varianta Delta a redus producția de producție pentru rivali precum China, Vietnam și Malaezia.
Recuperarea Europei Centrale
Recuperarea s-a accelerat și în al doilea trimestru, întrucât blocajele din regiune s-au relaxat. Îmbunătățirea – împreună cu o creștere a inflației – a determinat deja banca centrală cehă să crească dobânzile de două ori în această vară, iar banca centrală maghiară să efectueze cea de-a treia creștere pe 24 august, prima creștere în Uniunea Europeană. Oficialii cehi discută dacă trebuie să ofere mai mult decât creșterea standard de un sfert procentual.
În timp ce primii factori de mutare au fost țările cu piețe emergente, unde inflația este adesea agravată de mișcările de pe piețele valutare agitate, treptele de înăsprire încep să se miște și în economiile de nivel superior.
RBNZ a optat pentru a nu crește ratele săptămâna trecută din cauza complicațiilor de mesagerie care ar fi apărut dintr-o astfel de mișcare alături de un blocaj numit în grabă după ce națiunea insulară a raportat prima sa infecție locală COVID-19 în șase luni.
Între timp, banca centrală a Norvegiei semnalează că nu se va abate de la planul său pentru prima creștere a ratei luna viitoare, în ciuda unei creșteri recente a infecțiilor, punând-o pe cale să fie prima din grupul celor 10 economii dezvoltate (G10) care ridică costurile împrumuturilor .
„În evaluarea actuală a comitetului a perspectivelor și a echilibrului riscurilor, rata politicii va crește cel mai probabil în septembrie”, a declarat guvernatorul Norges Bank, Oeystein Olsen, într-o declarație săptămâna trecută.