-3 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăEconomieEconomie internaționalRepublica Moldova va primi energie electrică din România

Republica Moldova va primi energie electrică din România

Republica Moldova va primi energie electrică din România, prin conectarea rețelelor din cele două țări. Acest anunț a fost făcut de Andrei Spînu, vicepremier și ministru al Infrastructurii în Republica Moldova.

Guvernul Republicii Moldova pregătește un contract pentru construirea unei linii electrice care va conecta rețeaua cu cea din România.

Până la sfârșitul anului 2021, Guvernul Republicii Moldova va semna contractul. Această informație a fost prezentată, acum două zile, de vicepremierul Andrei Spînu.

Vicepremierul a făcut acest anunț pentru presa din Republica Moldova.

“Până la sfârșitul anului 2021, contractul deja trebuie semnat pentru ca din 2022 să înceapă lucrările necesare pentru interconectarea sistemelor celor două țări. Trebuie să finalizăm lucrările în acest sens până în 2024”, a precizat vicepremierul Spînu.

Republica Moldova va primi energie electrică din România și se va conecta la piața europeană

Operatorul rețelei electrice a Republicii Moldova, compania Moldelectrica, precizează că “interconectarea asincronă a rețelelor electrice din Moldova și România reprezintă un pas înainte important în direcția integrării în piața europeană unică de energie electrică”.

Anunțul privind construirea liniei electrice spre România vine la doar o săptămână după ce Republica Moldova a semnat un nou acord, controversat, pe baza căruia continuă să importe gaze din Rusia. În calitate de vicepremier, Andrei Spînu a lucrat la ambele proiecte.

“Până la sfârșitul anului 2021, contractul deja trebuie semnat pentru ca din 2022 să înceapă lucrările necesare pentru interconectarea sistemelor celor două țări”

Andrei Spînu,

Vicepremierul Republicii Moldova

România și SUA colaborează pentru a construi în România noi centrale nucleare, tip SMR. După cum menționa, acum un an, ambasadorul Adrian Zuckerman, România are șansa de a deveni, în câțiva ani, nu doar independentă energetic, ci chiar exportatoare de energie electrică.

“Având în vedere vastele surse potenţiale de energie din România, România va fi unul din exportatorii majori de energie nu doar în Europa de Est ci şi în întreaga Europă”

Adrian Zuckerman,

Fost ambasador al SUA

Noile centrale nucleare vor crește producția de energie electrică a României vor permite exportul de energie în țări din centrul și estul Europei.

Operatorul rețelei de transport de energie electrice a Republicii Moldova este compania Moldelectrica. Această companie a anunțat, cu mult înainte de interconectarea rețelei sale cu cea din România, care sunt avantajele acestei conexiuni.

“Acest proces va permite Republicii Moldova participarea la piața europeană a energiei electrice, prin intermediul ENTSO-E (Rețeaua Europeană a Operatorilor Sistemelor de Transport Energie Electrică)”, precizează site-ul Moldelectrica.

Proiectul este inclus în Strategia energetică a Republicii Moldova

Potrivit Moldelectrica, primul proiect prioritar a fost construirea stației  electrice back to back (BtB) de la Vulcăneşti și a liniei electrice aeriene (LEA) de  400kV între Vulcăneşti și Chişinău.

Al doilea obiectiv prioritar este linia electrică aeriană de 400 kV între staţiile Bălți (Republica Moldova) și Suceava (România). Acest proiect este inclus în Strategia energetică a Republicii Moldova. Strategiea este valabilă până în anul 2030.

Acordul de mediu emis de autoritățile de la Chișinău arată că proiectul de interconectare va permite Republicii Moldova “diversificarea surselor de alimentare cu energie electrică și integrarea sistemului energetic național în sistemul energetic european prin intermediul României”.

În schimb, presa din Republica Moldova subliniază că inteconectarea cu România este un obiectiv îndepărtat. Proiectul de interconectare se va finaliza cel mai devreme în anul 2024. Până atunci, Republica Moldova va continua să cumpere energie electrică din Transnistria.

Principala centrală electrică a Republicii Moldova este în Transnistria, sub controlul autorităților separatiste de la Tiraspol. Aceste autorități, la rândul lor, sunt susținute de Rusia.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă