6.5 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalRăzboiul din Ucraina scumpește grâul și atinge noi recorduri

Războiul din Ucraina scumpește grâul și atinge noi recorduri

Săptămâna trecută, preţul grâului a înregistrat o creştere de peste 40%, deoarece conflictul militar întrerupe livrările din Ucraina şi Rusia.

La bursa de cereale de la Chicago, preţul porumbului înregistra luni un avans de 2,7%, iar la soia de 2,05%, ambele cotaţii fiind la cel mai ridicat nivel din septembrie 2012.

Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului şi peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui şi al seminţelor oleaginoase.

„Până când luptele din Ucraina nu se încheie, nu ne putem aştepta la reluarea exporturilor de grâu şi porumb din Ucraina şi Rusia”, a declarat un trader european pentru Reuters.

Vânzările de grâu rusesc au scăzut semnificativ din cauza închiderii porturilor, a lipsei navelor dispuse să meargă în porturile ruseşti şi a impactului sancţiunilor. Porturile ucrainene rămân închise iar comercianţii nu vor cumpere grâu rusesc, din cauza sancţiunilor, astfel încât cumpărătorii caută alţi furnizori. Cererea pentru exporturile UE de grâu a crescut săptămâna trecută iar tendinţa ar urma să continue, explică traderii.

România are stocuri suficiente de grâu

România a avut parte, în 2021, de un an agricol favorabil, astfel, în ciuda restricţiilor generate de pandemie, fermierii români s-au mobilizat exemplar şi au semănat, îngrijit şi strâns recolte bogate: peste 11 milioane tone de grâu şi aproape 14 milioane tone de porumb, susţin reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România.

Potrivit sursei citate, la grâu, pentru care consumul anual total este de circa 4,2 – 4,5 milioane tone, există la acest moment cantităţi disponibile pentru acoperirea cererii interne până la următoarea recoltă.

Totodată, în cazul porumbului, fermierii din România depind în mare măsură de pieţele de export, deoarece nu există, la nivel naţional, suficientă capacitate de procesare, iar consumul intern a fost redus în ultimii ani şi pe fondul scăderii efectivelor de animale, îndeosebi în urma focarelor de pestă porcină africană.

Urmărește România Liberă și pe TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Dan Petrescu rămâne pe banca CFR Cluj și primește o veste excelentă. Karlo Muhar revine în Gruia

Dan Petrescu a fost confirmat în funcția de antrenor al CFR Cluj, iar conducerea clubului i-a promis întăriri în perioada de mercato, inclusiv revenirea...

Drăgușin, vizat în tactica lui Liverpool! Planul lui Arne Slot pentru victoria categorică împotriva lui Spurs

Liverpool a învins Tottenham cu un categoric 6-3 în etapa a 17-a din Premier League, grație unei tactici meticulos pregătite de antrenorul Arne Slot,...

Acuze de transfer pe bani al parlamentarilor de la opoziție la putere. În ce condiții s-ar duce Marcel Ciolacu la POT

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a afirmat, luni, imediat după votul de învestitură, că oricine are dovezi că social-democraţii ar oferi sume de...
Ultima oră
Pe aceeași temă