2.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalRăzboiul din Ucraina reduce șansele economiei mondiale

Războiul din Ucraina reduce șansele economiei mondiale

Războiul din Ucraina reduce șansele pentru o revenire a economiei mondiale, indică o analiză publicată la data de 19 aprilie 2022.

Războiul scade șansele unei reveniri a economiei mondiale, pe măsură ce inflația se accelerează. Momentul actual este oricum sensibil, întrucât economia mondială încă nu este restabilită după pandemie. Situația din China deja afecta întreaga lume. În următoarea perioadă, consecințele războiului din Ucraina se vor resimți până la mari distanțe geografice și pe termen lung. Ele vor spori creșterea prețurilor și vor „exacerba provocările politice”. Compromisurile politice, necesare în diferite zone geografice, vor deveni și mai dificile. Economia mondială se poate fragmenta și mai mult, în noi blocuri geopolitice. Aceasta ar putea însemna schimbarea unor reguli internaționale care au fost valabile în ultimii 75 de ani (adică după cel de-al doilea Război Mondial).

Față de momentul ianuarie 2022, estimările pentru creșterea economiei mondiale au fost revizuite în scădere, la 3,6 la sută, atât pentru anul 2022 cât și pentru anul 2023. Această reevaluare ține cont de impactul războiului asupra Ucrainei și de impactul sancțiunilor internaționale asupra Rusiei. Aceste două țări vor fi lovite de „contracții abrupte”, în plan economic. Imediat după acestea două vor suferi țările din estul Europei și din centrul Asiei, care au relații tradiționale cu spațiul rusesc. Pentru unele țări din centrul Europei, valul de refugiați veniți din Ucraina, estimat la cinci milioane de oameni, va aduce presiuni suplimentare. Țările menționate în acest context sunt „în mod special Polonia, România, Republica Moldova și Ungaria”.

Singurele state care vor trece mai bine peste aceste turbulențe sunt cele care exportă resurse energetice și produse agricole. Dar creșterile de prețuri la alimente și la combustibili vor spori riscul unor tulburări sociale, în țările mai sărace.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Marius Șumudică, înainte derby-ului cu CFR Cluj: „Sunt puternici”

Înaintea derby-ului cu CFR Cluj, Marius Șumudică (Rapid) a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre viitorul meci. https://www.youtube.com/watch?v=pQ-S7m4cpGI Marius Șumudică, declarații înainte...

De la întrerupător clasic la control vocal | Transformă-ți lustra într-un sistem inteligent 

Deschizi ușa casei și, înainte să apeși pe întrerupător, lumina din living se aprinde singură. Lustra living-ului se colorează în nuanțe calde, creând instant...

Cum să te pregătești pentru SAF-T fără stres și costuri suplimentare pentru afacerea ta 

Odată cu implementarea obligatorie a raportării SAF-T pentru toate firmele începând cu 1 ianuarie 2025, antreprenorii trebuie să se pregătească pentru a evita stresul și costurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă