4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRăzboiul din Ucraina, „catastrofal pentru hrana globală”

Războiul din Ucraina, „catastrofal pentru hrana globală”

Războiul din Ucraina va produce un șoc asupra ofertei globale și costului alimentelor, a declarat șeful uneia dintre cele mai mari companii de îngrășăminte din lume.

Yara International, care operează în peste 60 de țări, cumpără cantități considerabile de materii prime esențiale din Rusia. Prețurile îngrășămintelor erau deja ridicate din cauza creșterii prețurilor angro la gaze. Șeful Yarei, Svein Tore Holsether, a avertizat că situația ar putea deveni și mai grea.

Războiul din Ucraina afectează piața alimentelor

„Lucrurile se schimbă cu o oră. Am fost deja într-o situație dificilă înainte de război… iar acum este o întrerupere suplimentară a lanțurilor de aprovizionare și ne apropiem de cea mai importantă parte a acestui sezon pentru emisfera nordică, unde trebuie să se mute o mulțime de îngrășăminte. pornit și asta va fi foarte probabil afectat.”, a spus el pentru BBC.

Rusia și Ucraina sunt unii dintre cei mai mari producători în agricultură și alimente la nivel global. Rusia produce, de asemenea, cantități enorme de nutrienți, cum ar fi potasiu și fosfat – ingrediente cheie în îngrășăminte, care permit plantelor și culturilor să crească.

„Jumătate din populația lumii primește hrană ca urmare a îngrășămintelor… și dacă aceasta este eliminată din câmp pentru unele culturi, [randamentul] va scădea cu 50%. Pentru mine, nu este dacă intrăm într-o criză alimentară globală, ci cât de mare va fi criza”, a spus Holsether.

Compania sa a fost deja afectată de conflict după ce o rachetă a lovit biroul lui Yara din Kiev. Cei 11 angajați au fost nevătămați.

Compania cu sediul în Norvegia nu este direct afectată de sancțiunile împotriva Rusiei, dar trebuie să facă față consecințelor. Încercarea de a asigura livrările a devenit mai dificilă din cauza perturbărilor din industria de transport maritim.

Guvernul rus a cerut producătorilor să oprească exporturile de îngrășăminte

La doar câteva ore după ce Holsether a vorbit cu BBC, guvernul rus a cerut producătorilor să oprească exporturile de îngrășăminte. El a subliniat că aproximativ un sfert din nutrienții cheie folosiți în producția alimentară europeană provin din Rusia.

„În același timp, facem tot ce putem face în acest moment pentru a găsi și surse suplimentare. Dar cu termene atât de scurte, este limitat”, a spus el înainte de apariția știrilor.

De asemenea, analiştii au avertizat că această mişcare ar însemna costuri mai mari pentru fermieri şi recolte mai mici. Acest lucru ar putea duce la costuri și mai mari pentru alimente. Nici nutrienții nu sunt singurul factor de luat în considerare.

Sunt necesare cantități uriașe de gaz natural pentru a produce amoniac, ingredientul cheie al îngrășământului cu azot. Yara International se bazează pe cantități mari de gaz rusesc pentru fabricile sale europene.

Creșterea prețului gazelor a dus la suspendarea producției

Anul trecut, a fost nevoită să suspende temporar producția a aproximativ 40% din capacitatea sa în Europa din cauza creșterii prețului gazelor cu ridicata. Alți producători și-au tăiat proviziile. Combinat cu tarife mai mari de transport, sancțiuni împotriva Belarusului (un alt furnizor important de potasiu) și vreme extremă – acest lucru a determinat o creștere mare a prețurilor la îngrășăminte anul trecut, adăugându-se la o creștere a prețurilor la alimente.

Compania spune că face evaluări de zi cu zi cu privire la modul de menținere a aprovizionării și că este prea devreme pentru a spune dacă ar putea fi mai multe întreruperi. Recunoaște că are „o obligație foarte puternică” de a menține producția în funcțiune la ceea ce descrie ca fiind un punct critic.

Urmărește România Liberă și pe TwitterFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Atac major al Rusiei asupra Ucrainei în dimineața de Crăciun: Rețele energetice și orașe vizate

În dimineața de Crăciun, Rusia a lansat un atac masiv asupra rețelei energetice și orașelor din estul Ucrainei, folosind rachete de croazieră și balistice,...

Zgomotul misterios. „The Hum” afectează aproximativ 2% din populația globală

"The Hum" este un sunet misterios de frecvență joasă care afectează aproximativ 2% din populația globală. https://www.youtube.com/watch?v=WuSdzxhWpU0 Zgomotul misterios: "The Hum" Recent, acest fenomen a...

Bursele europene au închis în creștere înainte de Crăciun: Acțiunile tehnologice și Novo Nordisk, în prim-plan

Piețele europene au încheiat ședința de marți în creștere, într-o zi de tranzacționare mai scurtă cu ocazia ajunului Crăciunului, relatează CNBC. Indicele paneuropean Stoxx...
Ultima oră
Pe aceeași temă