17.8 C
București
duminică, 26 martie 2023
AcasăEconomieEconomie internaționalPrimirea României în OCDE aduce apartenența la grupul țărilor dezvoltate, explică Anca...

Primirea României în OCDE aduce apartenența la grupul țărilor dezvoltate, explică Anca Dragu

Primirea României în OCDE este un obiectiv la care autoritățile de la București lucrează încă din anul 2004, explică Anca Dragu, fost președinte al Senatului. Acum, în anul 2022, OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) a deschis negocierile pentru aderarea României.

„Am mai încercat de trei ori. O dată în 2004, o dată în 2012 și, ultima dată, în 2016.
Eram ministrul finanțelor în echipa lui Dacian Cioloș când am susținut aderarea României la OCDE. Munca noastră din 2016 a fost ștearsă de guvernarea PSD. Ca președintă a Senatului am susținut aderarea României la OCDE. Astăzi, suntem oficial invitați la negocierile pentru aderarea la OCDE”, a explicat Anca Dragu într-un mesaj postat pe internet.

Din OCDE fac acum parte 38 de țări, toate având un nivel economic ridicat. Printre ele se află Statele Unite, Germania, Franța și Japonia. Anca Dragu explică semnificația primirii României în această organizație.

Primirea României în OCDE va ajuta și ratingul de țară

„Foarte sintetic, este, mai întâi de toate, apartenența la grupul țărilor dezvoltate și cu bune practici de guvernanță. Este și un pas în față pe scara ratingului de țară. Acest lucru atrage după sine încrederea investitorilor de a-și derula afacerile în România, ceea ce conduce la un sector privat mai puternic, o economie mai competitivă și o finanțare mai accesibilă”.

Președintele Klaus Iohannis a salutat, la rândul său, primirea invitației de aderare din partea OCDE. Șeful statului a postat în acest sens un mesaj pe Twitter. România va activa cu energie și determinare, subliniază șeful statului.

„Salut călduros decizia OECD de a deschide negocierile de aderare cu România. Mulțumesc Secretarului General Mathias Cormann și statelor membre pentru sprijinirea candidaturii României! Rămânem angajați să urmărim obiectivul aderării la OECD, cu energie și determinare”, a afirmat șeful statului.

Invitația adresată României a fost primită marți, 25 ianuarie 2022. Simultan cu România au mai fost invitate la negocieri Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia şi Peru.

Conducerea OCDE a precizat că nu există un termen pentru finalizarea negocierilor.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Jaqueline Cristian, victorioasă în Spania

Jaqueline Cristian a câştigat turneul ITF de la Palmanova (Spania), dotat cu premii totale de 25.000 de dolari, după ce a trecut în finală...
00:01:50

VIDEO: Supraviețuitorii tornadei din Mississippi descriu momentele grele prin care au trecut

Locuitorii din Mississippi au povestit experiența terifiantă a supraviețuirii unei tornade puternice care a traversat statul cu o noapte înainte, lăsând zeci de morți. În...

Fiica Regelui Mihai, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, împlinește 74 de ani

Fiica Regelui Mihai, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, își sărbătorește, la data de 26 martie, ziua de naștere. Fiica Regelui Mihai, ultimul suveran al...
Ultima oră
Pe aceeași temă