7 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalPrețul energiei electrice se scumpește cu 40% în Polonia

Prețul energiei electrice se scumpește cu 40% în Polonia

Guvernul vrea să scrie pe facturi că politicile UE sunt de vină

De anul viitor, prețul energiei electrice din Polonia va fi mai mare cu 40%. Guvernul polonez intenționează să fie specificat pe facturi că aceste scumpiri sunt cauzate şi de politicile UE privind schimbările climatice. Polonia este țara cea mai dependentă de cărbune din blocul comunitar european.

Astfel, consumatorii se vor confrunta cu facturi vizibil mai mari. Decizia companiilor de a majora prețurile va duce la creșterea inflației, susțin specialiștii. Premierul Mateusz Morawiecki a încercat să îi liniștească pe cetățeni, asigurându-i că prețul nu va crește atât de mult, însă sunt sub presiune. Acest lucru se întâmplă deoarece Polonia este acum nevoită să facă investiții enorme pentru a îndeplini obiectivele climatice ale UE. Prin urmare, costurile se vor ridica la 415 miliarde de dolari, adică două treimi din PIB. Scopul suprem este ca țara să ajungă de neutralitate climatică până în 2050.

„Dacă va exista o creştere anul viitor, înainte de toate va fi legată de acţiunile UE. Sunt total de acord să arătăm asta în facturile de electricitate, astfel încât oamenii să ştie cât costă politica climatică a blocului comunitar”, a declarat vineri Morawiecki pentru Dziennik Gazeta Prawna.

Declarația premierului a venit după ce comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a susținut că, deocamdată, Comisia Europeană nu aprobă planurile naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR) ale Poloniei şi Ungariei. Acest lucru se întâmplă deoarece cele două țări nu au pus în pratică recoamdările privind statul de drept.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Dan Șucu a avut numele conspirativ „Mircea Crișan”. Ce a făcut în urma angajamentului cu Securitatea din 16.08.1984

În 2015, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) prezenta o adeverință cu extrase din multiple dosare despre legăturile lui Dan Viorel Șucu cu...

OpenAI amendată cu 15 milioane de euro de Italia pentru încălcarea protecției datelor

Agenția italiană de protecție a datelor, Garante, a sancționat OpenAI, dezvoltatorul ChatGPT, cu o amendă de 15 milioane de euro, după o investigație privind...

Platforma Spotify, acuzată că promovează artiști fictivi pentru a reduce costurile

Spotify este acuzată că își completează listele de melodii cu piese atribuite unor artiști fictivi, o practică menită să reducă plățile către muzicienii reali,...
Ultima oră
Pe aceeași temă