22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalPreşedintele BERD vine în România

Preşedintele BERD vine în România

Preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Odile Renaud-Basso, efectuează săptămâna aceasta o vizită de două zile în România, pentru a discuta cu oficiali guvernamentali şi şefi de companii şi pentru a se adresa Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), care are loc miercuri la Bucureşti, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare.

De asemenea, preşedintele Renaud-Basso a salutat numirea noului director pentru România al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Victoria Zinchuk. Aceasta îi va succeda lui Mark Davis, care din 2019 a fost director regional al BERD pentru România şi Bulgaria şi se va muta la Zagreb pentru a prelua funcţia de director regional al BERD pentru Europa Centrală.

În 2022, investiţiile în economia verde au reprezentat peste 61% din investiţiile totale ale BERD din acel an în România, care s-au situat la 709 milioane de euro, al doilea cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în ţară.

Este prima vizită a lui Odile Renaud-Basso în România în calitate de preşedinte BERD. Vizita are loc la câteva luni după ce Marcel Ciolacu, liderul partidului Social Democrat, a devenit în iunie premierul coaliţiei aflată la guvernare.

De atunci, România a făcut progrese majore în furnizarea de energie regenerabilă, pregătind lansarea, sprijinită de BERD, a primei licitaţii pentru schema “contracte pentru diferenţă” (CfD) pentru energia regenerabilă. Proiecte de energie eoliană şi solară cu o capacitate totală de 2.000 MW vor fi sprijinite prin schema CfD timp de 15 ani, câştigătorii licitaţiei urmând să fie anunţaţi în noiembrie.

“Dezvoltarea energiei regenerabile este o prioritate pentru investiţiile BERD în România. Salut călduros aceste licitaţii ca un mecanism de sprijin pentru investiţiile în regenerabile. BERD este pregătită să sprijine multe alte proiecte pentru a ajuta România să-şi atingă obiectivele de sustenabilitate şi altele, din cadrul Mecanismului UE de redresare şi rezilienţă”, a afirmat preşedintele BERD.

Pe lângă întâlnirile cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Renaud-Basso se va întâlni cu oficiali, inclusiv Marcel-Ioan Boloş, ministrul de Finanţe, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, şi Mugur Isarescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României. De asemenea, ea va discuta cu investitori, comunitatea de afaceri şi societatea civilă.

Miercuri, Renaud-Basso se adresa Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), un forum de 12 state din Uniunea Europeană, care se află între Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră, în Europa Centrală şi de Est, şi va avea întâlniri pentru a discuta sporirea integrării.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, i-a trimis, marţi, procurorului general Alex Florenţa cererile de urmărire penală ale lui Petre Roman şi Gelu-Voican Voiculescu, în dosarul...

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, i-a trimis, marţi, procurorului general Alex Florenţa cererile de urmărire penală a lui Petre Roman şi Gelu-Voican Voiculescu, în dosarul...

Partidul Democrat din Italia lansează un manifest pentru alegerile europene

Opoziția italiană încearcă din răsputeri să se impună într-un ciclu electoral în care partidele de dreapta aflate la putere în țară speră să obțină...

Ce Este TOKERO Level Up Token? Tot Ce Trebuie Să Știți + Bonus!

Crypto exchange-ul românesc Tokero nu numai că și-a consolidat poziția pe piața financiară digitală, dar se pregătește să facă un pas uriaș înainte cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă