8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalPreşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei susţine că preluarea Credit Suisse a prevenit...

Preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei susţine că preluarea Credit Suisse a prevenit o criză mai extinsă

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a majorat joi dobânda cu 50 de puncte de bază, la 1,50%, şi a informat că preluarea forţată a Credit Suisse de către UBS a evitat un dezastru financiar, iar acum este extrem de important ca fuziunea să aibă loc rapid, fără dificultăţi, transmite Reuters.

Pachetul de salvare de miliarde de franci elveţieni, intermediat duminică de SNB, autorităţile de reglementare şi Guvernul elveţian, a prevenit o criză sistemică, a afirmat la conferinţa de presă preşedintele SNB, Thomas Jordan, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat: “Dacă această soluţie nu ar fi funcţionat, Credit Suisse s-ar fi prăbuşit, cu consecinţe extreme pentru Elveţia, dar şi pentru economia globală”.

“În ultimele săptămâni, am văzut o erodare reală a încrederii în sistemul bancar şi pentru a stopa acest fenomen aveam nevoie de altă soluţie în afară de lichidităţi”, a explicat oficialul elveţian.

Acesta consideră că este vital ca preluarea Credit Suisse de către UBS să se realizeze cât mai lin posibil, pentru menţinerea stabilităţii financiare, iar următoarele două săptămâni sunt cruciale.

SNB se aşteaptă în 2023 la o creştere modestă a economiei elveţiene, de 1%, pe fondul perspectivelor globale nesigure, principalele riscuri fiind scăderea activităţii economice şi efectele negative ale turbulenţelor din sectorul financiar global.

Separat, Jordan a declarat într-un interviu acordat Reuters că nu crede că băncile au nevoie de mai multă lichiditate, iar actualele instrumente sunt “îndrăzneţe şi semnificative”.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

România are cu ajutorul reactoarelor modulare șansa să devină lider în sectorul nuclear civil european și global

Este nevoie de o viziune calibrată și integrată asupra proiectului reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România, care va intra, în perioada următoare, în...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

CSM amână soluţionarea cererii de suspendare din funcţie a judecătoarei din dosarul în care este implicat Vlad Pascu

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat, miercuri, pentru data de 24 aprilie, soluţionarea propunerii Inspecţiei Judiciare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă