15.3 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalPiețele încep să includă în prețuri riscul de război din cauza tensiunilor...

Piețele încep să includă în prețuri riscul de război din cauza tensiunilor Rusia-Ucraina

Investitorii au o serie de motive de îngrijorare, iar potențiala invazie a Ucrainei de către Rusia este pe ordinea de zi. Aceștia devin speriați, iar piețele încep să includă în prețuri riscul de război.

Tensiunile persistă de aproape un deceniu

Tensiunile din jurul Ucrainei persistă deja de 8 ani. Au început cu schimbări democratice în țară după răsturnarea președintelui Victor Ianukovici. Deși Ucraina și-a declarat independența în 1991, Rusia încă vede țara ca o zonă de influență strategică și cea mai importantă dintre republicile ex-sovietice. Astfel s-a ajuns la anexarea Peninsulei Crimeea, decizie pe care Europa și Statele Unite nu au reușit să o oprească.

Europa de Vest – parțial de vină

Europa de Vest este parțial de vină pentru această situație, spus specialiștii. Politica energetică ambițioasă combinată cu o abordare naivă a politicii externe a Rusiei, a făcut Europa din ce în ce mai dependentă de importurile de produse energetice din Rusia. În timp ce 30% din importurile europene de gaze naturale veneau din Rusia în urmă cu un deceniu, acum ponderea Rusiei în importurile europene de gaze a crescut la aproape 47%. Aceasta este o carte puternică pe care Rusia o poate folosi în jocurile sale politice.

Instituțiile financiare rusești și Gazprom se depreciază cel mai puternic la bursă

Piețele au început să trateze în serios potențialul război dintre Rusia și Ucraina. Reacția actuală a piețelor a depășit-o deja pe cea din 2014, când a fost anexată Peninsula Crimeea. Principalul indice bursier rusesc RTS50 a scăzut cu 30%, chiar și în ciuda creșterii prețurilor mărfurilor care susțin în mod tradițional acțiunile rusești.

Trebuie remarcat faptul că riscurile geopolitice sunt de obicei foarte binare. Reacția pieței tinde să fie pe termen scurt și situația revine rapid la normal odată ce investitorii văd că scenariile cele mai pesimiste au fost evitate.

Toată lumea va plăti prețul unui potențial conflict

Este greu de justificat pierderea de vieți omenești sau pagubele cauzate civililor, mai ales dacă este făcută doar de dragul ambițiilor liderilor. Din păcate, așa stau lucrurile de obicei. Cu toate acestea, invazia rusă asupra Ucrainei va duce și la pagube economice majore.

Este greu de justificat pierderea de vieți omenești sau pagubele cauzate civililor, mai ales dacă este făcută doar de dragul ambițiilor liderilor. Din păcate, așa stau lucrurile de obicei. Cu toate acestea, invazia rusă asupra Ucrainei va duce și la pagube economice majore.

De asemenea, rezervele de gaze naturale au un rol major în conflict. În ultimele luni, Rusia a limitat aprovizionarea cu gaze naturale către Europa. Statele Unite încearcă să ofere Europei surse alternative de materie primă, dar o schimbare completă de la gazul rus pare nerealist.

Exporturile suplimentare de GNL (gaz natural lichefiat) din SUA către Europa ar putea ajuta la scăderea prețurilor, dar SUA nu poate înlocui pe deplin gazul rusesc, mai ales pe termen scurt. Europa s-ar putea să nu aibă infrastructură adecvată pentru a sprijini exporturile crescute de GNL din SUA.

75% din exporturile rusești sunt direcționate către Europa, prin urmare, un all-in va provoca daune semnificative pe termen lung economiei Rusiei. Potrivit casei de brokeraj pe burse internaționale XTB România, nu există altă soluție decât cea prin care vom plăti cu toții

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

China aprobă un program masiv de refinanțare a datoriilor locale pentru a combate încetinirea economică

China a dat undă verde unui program de refinanțare a datoriilor autorităților locale în valoare de 836 miliarde de dolari, într-o mișcare menită să...

Experiența câștigă! Irina Begu o învinge pe Anca Todoni și ajunge în semifinalele turneului WTA Cali

Irina Begu, jucătoarea română de 34 de ani, s-a impus în fața tinerei sale conaționale Anca Todoni, în vârstă de 20 de ani, în...

Horoscop 9 noiembrie 2024. Veste grozavă pentru o anumită zodie

Horoscop 9 noiembrie 2024. O anumită zodie poate primi o veste care i-ar putea schimba cu adevărat viața! Horoscop 9 noiembrie 2024 BerbecAstăzi este o zi...
Ultima oră
Pe aceeași temă