11.1 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalPe timp de război, cresc acțiunile firmelor producătoare de armament

Pe timp de război, cresc acțiunile firmelor producătoare de armament

Acțiunile unor mari companii care produc echipamente militare au crescut semnificativ, în contextul războiului din Ucraina și, mai nou, al războiului din Orientul Mijlociu, indică o analiză realizată de grupul XTB.

“Pe fondul unui mediu global tot mai instabil, unii investitori își reorientează strategiile și alocă bugete în creștere în portofolii spre domeniul militar”, arată o analiză financiară realizată de Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România, companie de tranzacționare și investiții pe bursele internaționale.

Un exemplu prezentat în analiza XTB se referă la unul dintre cele mai vizibile nume din domeniul apărării, compania Rheinmetall (simbol RHM) din Germania. De la începutul conflictului din Ucraina, creșterile sale de 462,6% l-au plasat pe locul trei în cadrul indicelui global MSCI World. RHM, care deține fabrici în mai multe țări de pe mai multe continente, a anunțat că va investi în România și, foarte recent, și în Lituania, pentru a construi noi fabrici de pulberi și muniție. Potrivit companiei RHM, “potențialul de vânzări al subsidiarei din România, unde deține 72,5% din acțiuni, ar fi de 300 de milioane Euro”, precizează analiza XTB. Compania RHM a primit și o comandă de 2,7 miliarde Euro pentru vehicule militare de la guvernul german, potrivit unui anunț din martie. RHM se așteaptă la venituri de 10 miliarde Euro pe anul 2024, în creștere cu 39% față de anul 2023.

Un alt exemplu este grupul Leonardo (Italia), un jucător major în domeniul aeronautic, electronic și de apărare. Leonardo dorește o cooperare cu KNDS (Germania) pentru o nouă generație de vehicule blindate. Acțiunile Leonardo au avansat cu 48,4% de la începutul anului 2024 și cu 92% în ultimele 12 luni.

Acțiunile SAAB (Suedia) au crescut cu 46,8 la sută, în anul 2024. Compania suedeză a început construcția unei noi fabrici în India și a semnat un contract de 12,9 miliarde coroane suedeze (1,1 miliarde de euro) cu Polonia. “Mai mult,  perspectiva unor noi comenzi pentru avioanele Gripen, în adăugare la cele patru unități comandate de Ungaria în februarie, continuă să atragă atenția investitorilor spre potențialul de creștere al companiei”, explică analiza realizată de XTB.

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă