14.7 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021

O treime din emisiile globale de gaz metan ar putea fi eliminate pentru a limita schimbările climatice

SUA și UE au căzut la un acord

SUA și UE doresc, printr-un acord comun, să elimine aproximativ o treime din emisiile globale de gaz metan. Cei doi actori internațional plănuiesc să realizeze acest lucru până la finalul deceniului. Ba mai mult, pun presiuni și pe alte economii ale lumii să le urmeze exemplul.

Pactul Statelor Unite și Uniunii Europene vine în contextul în care Washington-ul și Bruxelles-ul vor să convingă alte mari economii mondiale să li se alăture. În scurt timp va fi organizat summit-ul de la Glasgow în care vor fi abordate schimbările climatice în noiembrie.

După dioxidul de carbon, metanul este un gaz cu efect de seră și este al doilea cel mai dăunător climei. Guvernele caută cu disperare soluții cât mai rapide pentru a limita încălzirea globală cu 1,5 grade Celsius. SUA și UE vor face în această săptămână o promisiune comună potrivit cărora vor reduce emisiile de metan cauzate de om cu cel puțin 30% până în 2030.

Într-un document separat se arată o listă cu țările vizate de SUA și UE. Aceștia au inclus state care emit cantități importante de metan, precum China, Rusia, India, Brazilia și Arabia Saudită, precum și Norvegia, Qatar, Marea Britanie, Noua Zeelandă și Africa de Sud. SUA și UE vor propune fiecare propria legislație în acest an pentru a restricționa emisiile de gaz metan.

Experții susțin că sectorul combustibililor fosili are cel mai mare potențial de a tăia emisiile de metan dacă se vor repara gazoducte. Ba mai mult, multe dintre acestea se pot realiza la un cost scăzut.

Ultima oră
Pe aceeași temă