Premierul Boris Johnson a anunțat majorarea taxelor pentru angajați, angajatori, dar și investitori. Scopul creșterii acestora este de a susține sistemul sanitar și cel de asistență socială. Cu toate acestea, decizia prim-ministrului a fost criticată pe motiv că „o creştere de taxe care încalcă o promisiune făcută de premier la ultimele alegeri”.
Guvernul de la Londra a cheltuit sume uriașe în timpul pandemiei de coronavirus. Acum revine un angajament anterior privind o reformă a sistemului de asistenţă socială. Costurile acestuia se vor dubla în următorii 20 de ani, cu cât populația îmbătrânește. De asemenea, statul trebuie să asigure și restanţele sistemului sanitar, după ce o multitudine de tratamente au fost amânate.
”Aş greşi dacă aş spune că putem plăti pentru această redresare fără a lua deciziile dificile, dar responsabile, asupra modului în care o finanţăm”, a declarat premierul Boris Johnson în faţa parlamentului de la Londra. ”Ar fi iresponsabil să suportăm costurile unor împrumuturi mai mari şi al unei îndatorări mai mari”, a indicat el, amintind pe de altă parte că numeroşi britanici în vârstă au fost nevoiţi să-şi vândă locuinţele pentru a-şi plăti cheltuielile medicale.
Astfel, Boris Johnson a anunțat că va fi aplicată o nouă taxă pentru sănătate, în urma aplicării căreia contribuţiile sociale ale angajaţilor şi angajatorilor vor creşte cu 1,25%. De asemenea, impozitul pe dividentele din acțiuni va crește și el. Alţi critici vorbesc despre o creştere a cheltuielilor statului fără o reformă clară a sistemului de asistenţă socială. Johnson a fost dezaprobat și de organizaţii ce reprezintă mediul de afaceri. Planul său va fi o povară în plus pentru companiile care încă se luptă cu efectele economice negative ale pandemiei.