Inflaţia preţurilor la alimente va începe să se atenueze în semestrul doi din 2022, când se va resimţi declinul preţurilor recoltelor, a afirmat marţi Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene.
BCE va reuşi să aducă inflaţia la aproximativ 2% până în 2025, a dat asigurări oficialul francez.
Analiştii se aşteaptă ca la reuniunea din 4 mai BCE să majoreze pentru a şaptea oară dobânzile, pentru a ţine sub control inflaţia. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că oficialii BCE sunt în favoarea unei majorări a dobânzii cu 25 de puncte de bază.
În raportul anual către preşedintele francez Emmanuel Macron, Villeroy susţine că este justificat ca BCE să înăsprească în continuare politica monetară, deoarece nu sunt indicii că presiunile asupra inflaţiei se diminuează.
Şi preşedintele BCE, Christine Lagarde, a apreciat recent că inflaţia în zona euro este prea ridicată şi politica monetară a Băncii Centrale Europene trebuie să fie orientată spre readucerea acesteia spre ţinta de 2%.
„Politica noastră monetară trebuie evident să pună în practică toate instrumentele pentru a readuce inflaţia la ţinte pe termen mediu de 2%. Acest exerciţiu este în desfăşurare. Am utilizat deja majoritatea instrumentelor, mai avem puţine de făcut”, a declarat şeful BCE.
Oficialul a adăugat: „Timpul necesar va depinde evident de un număr de factori şi de impactul semnificativ asupra creditării şi a disponibilităţii sale după problemele financiare cu care ne-am confruntat”, făcând referire la recentele turbulenţe din sectorul bancar.