4.6 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalInflația din SUA urcă la 8,5% din cauza creșterii prețurilor la carburanți

Inflația din SUA urcă la 8,5% din cauza creșterii prețurilor la carburanți

Rata inflației din SUA a atins un nou maxim al ultimilor 40 de ani, după ce prețurile la combustibili au crescut vertiginos în prima lună a războiului din Ucraina, scrie BBC.

Prețurile de consum au urcat cu 8,5% – cel mai mare avans anual din decembrie 1981 – în urma unei creșteri de două cifre a prețurilor la energie.

Luna trecută, președintele Joe Biden a interzis toate importurile de petrol și gaze din Rusia în urma invaziei din Ucraina.

În același timp, prețurile carburanților din SUA au atins noi recorduri.

Atacul asupra Ucrainei a început la 24 februarie și a declanșat un val de sancțiuni internaționale împotriva Rusiei, care este al doilea exportator de petrol din lume.

Prețurile la energie în SUA au crescut cu 32% în anul până în martie, potrivit Departamentului Muncii din această țară.

De asemenea, a precizat că prețurile la alimente au crescut în aceeași perioadă cu 8,8%. Ca și în cazul energiei, inflația prețurilor la alimente a fost exacerbată de invazia Rusiei în Ucraina. Ambele țări sunt mari exportatori de bunuri de larg consum, cum ar fi grâul și uleiul de floarea-soarelui.

Rata galopantă a inflației din SUA a determinat luna trecută Rezerva Federală să majoreze rata dobânzii cheie pentru prima dată în ultimii trei ani. De asemenea, Banca Centrală Americană a semnalat că dobânda va crește de mai multe ori în acest an.

Marți, președintele rus Vladimir Putin a declarat că inflația și creșterea prețurilor la alimente și benzină în țările occidentale vor începe să pună presiune asupra politicienilor din aceste țări.

Ratele inflației erau deja în creștere înainte de invazia Rusiei în Ucraina, deoarece multe economii globale s-au redeschis după ridicarea restricțiilor Covid. Cu toate acestea, prețurile par să se accelereze într-un moment în care salariile nu prea mai cresc.

Cifrele recente arată că salariul mediu în SUA a crescut cu 5,6% în anul până în martie, cu mult sub ultima creștere a costului vieții.

Însă unii economiști consideră că inflația ar putea fi aproape sau a atins deja un vârf în martie.

Lunar, inflația a crescut cu 1,2% în martie, față de o creștere de 0,8% în februarie. Cu toate acestea, excluzând prețurile volatile la combustibili și alimente, inflația de bază a crescut cu 0,3%, ceea ce a fost mai puțin decât se aștepta.

Peter Cardillo, economist șef de piață la Spartan Capital Securities, a declarat: „Concluzia este că inflația se va menține pentru o vreme, dar am putea asista la o normalitate începând cu lunile de vară, cu condiția să avem parte de o ieftinire a prețurilor agricole și energetice.”

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Creștere semnificativă a creditării private în octombrie: soldul atinge 416 miliarde lei

Creditarea privată a înregistrat un avans anual de 8,9% în luna octombrie, soldul total ajungând la 416 miliarde lei, potrivit datelor furnizate de BNR....

Derby-ul serii în Liga Campionilor: Bayern Munchen-Paris Saint-Germain 1-0

Bayern Munchen a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0, marţi seara, pe Allianz Arena, într-un meci din etapa a cincea a Ligii...

BNR lansează o bancnotă aniversară dedicată Regelui Carol I

Banca Naţională a României (BNR) va pune în circulaţie, pe 1 Decembrie 2024, o bancnotă aniversară destinată colecţionarilor. Aceasta marchează 185 de ani de...
Ultima oră
Pe aceeași temă