2.4 C
București
luni, 30 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalGuvernul Statelor Unite ale Americii riscă să intre în incapacitate de plată...

Guvernul Statelor Unite ale Americii riscă să intre în incapacitate de plată de pe 18 octombrie

Povara datoriilor începe să se simtă

Economia SUA va cădea într-o recesiune în cazul în care Congresul nu va aborda limita de împrumuturi a guvernului federal, avertizează secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen.

Statele Unite ale Americii se confruntă cu o situație de criză. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat din nou că SUA riscă recesiunea în cazul în care Congresul nu va aborda limita de împrumuturi a guvernului federal înainte de o incapacitate de plată fără precedent a SUA.

Yellen a precizat într-un interviu acordat CNBC că i-a avertizat de săptămâni întregi pe președintele Camerei, Nancy Pelosi și liderul majorității Senatului, Chuck Schumer, pe democrații din California și New York că SUA nu își vor mai putea onora datoriile în jurul datei de 18 octombrie. Astfel, parlamentarii trebuie să ridice sau să suspende plafonul datoriilor înainte de acea dată sau economia SUA riscă prima incapacitate de plată.

În prezent, Trezoreria Statelor Unite folosește măsuri extraordinare de urgență pentru a putea achita datoriile de ultima plafonare aa datoriilor de la sfârșitul lunii iulie. Aceste măsuri oferă posibilitatea departamentului să păstreze numerar și să să retragă până la minim anumite conturi fără a emite noi obligațiuni. Totuși, Yellen precizează că măsurile sunt temporare și nu vor mai fi posibile după jumătatea lunii octombrie.

„Consider că 18 octombrie este un termen limită. Ar fi catastrofal să nu plătim facturile guvernului, să ne aflăm într-o poziție în care să ne lipsească resursele pentru a plăti facturile guvernamentale”, a spus Yellen în cadrul interviului.

Nu este prima avertizare a secretarului Trezoreriei SUA. Janet Yellen a avertizat încă de săptămâna trecută că presiunea datoriilor începe să fie resimțită. În cadrul unei declarații, secretarul Trezoreriei spunea, pe 28 septembrie, că SUA au nevoie de soluții imediate pentru „a evita o catastrofă”.

„Ne așteptăm ca în jurul datei de 18 octombrie Trezoreria să rămână cu resurse foarte limitate, care să fie epuizate rapid”, anunța atunci Janet Yellen.

Și președintele Joe Biden a cerut luni Congresului să ridice limita datoriilor și să evite să se apropie de tulburări economice, cel mai probabil sigure, spun economiștii. Liderul american a aruncat vina asupra republicanilor și pe liderul minorităților din Senat, Mitch McConnell. Biden susține că politicianul ar sta în calea legislației care ar ridica plafonul de împrumut. Cu toate că SUA nu au fost niciodată în poziția de a nu-și plăti facturile, economiștii susțin că o nerespectare ar provoca daune pe scară largă printr-o creștere a ratelor dobânzilor și ar putea întârzia verificările de securitate socială pentru aproximativ 50 de milioane de bătrâni.

De asemenea, situația s-ar putea resimți și în cazul militarilor. Membrii serviciilor armate americane ar putea să aibă întârzieri salariale. Totodată, amenințarea falimentului le-ar putea determina pe unele țări să dețină mai puține obligațiuni ale trezoreriei și să slăbească cererea de dolar. Pe de altă parte, China ar obține mai multe avantaje în încercarea de a înlocui dolarul american, ca monedă preferată a lumii.

Parlamentarii sunt conștienți astfel că plafonul datoriilor trebuie crescut pentru a nu risca să se prăbușească. Totuși, cele două părți politice nu au căzut la un acord în acest sens. Republicanii susțin că s-au săturat de planurile excesive de cheltuieli ale democraților și sunt de părere că problema trebuie rezolvată în special de Joe Biden, Pelosi și Schumer, punând o suspensie în proiectul lor de lege socială de miliarde de dolari și proiectul de lege cu privire la problemele climatice.

Specialiștii explică faptul că reconcilierea permite unui partid să adopte anumite proiecte de lege cu o majoritate simplă în Senat față de cerința obișnuită de 60 de voturi. Republicanii nu arată semne că dau înapoi și își păstrează amenințarea, în timp ce democrații ar putea fi obligați să includă o suspendare a plafonului în proiectul lor de reconciliere. Pe de altă parte, democrații ar putea adopta o legislație independentă pentru a crește limita de împrumut cu un proiect de lege de reconciliere separat.

Această variantă nu ar necesita voturi republicane și ar putea lucra la proiectul lor „de plasă de siguranță”. Analiștii susțin că această opțiune nu ar fi totuși pe placul democraților căci vor ridica o limită, în loc să o suspende. Cea din urmă variantă îi permite guvernului să plătească noi datorii pentru o anumită perioadă de timp în loc să le plafoneze la o anumită limită. După ce suspendarea expiră, noul plafon stabilește la orice nivel datoria restantă care a crescut până la acea dată.

În urmă cu aproximativ o săptămână, CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, spunea că cea mai mare bancă din America se pregătește din nou pentru un potențial default al SUA, chiar dacă se așteaptă ca Congresul să evite acel eveniment „potențial catastrofal” prin ridicarea plafonului datoriei. Banca începea deja planificarea scenariilor pentru modul în care o posibilă neplată ar afecta piețele financiare, ratele de capital, contractele clienților și ratingurile de credit ale Americii. Dimon a adăugat atunci pentru presa internațională că „toată treaba asta este greșită și într-o zi ar trebui să avem doar un proiect de lege bipartisan și să scăpăm de plafonul datoriilor. Totul este politică”.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Guvernul adoptă măsuri dure de austeritate: Impozite mai mari și eliminarea facilităților fiscale

Măsurile vizează creșterea veniturilor bugetare prin ajustarea impozitelor și eliminarea unor facilități fiscale Ministerul Finanțelor a publicat, duminică, un proiect de ordonanță privind măsurile fiscal-bugetare,...

Anca Todoni, calificare spectaculoasă în turul 2 la Brisbane! Victorie cu Cristina Bucsa după trei mingi de set salvate

Anca Todoni, una dintre cele mai promițătoare jucătoare de tenis ale României, a obținut o victorie impresionantă în primul tur al turneului WTA 500...

PAOK Salonic reacționează, după ce Răzvan Lucescu a fost suspendat 4 luni

Răzvan Lucescu, antrenorul echipei PAOK, a fost sancționat cu o suspendare de patru luni de Comisia de Disciplină din Grecia, pe 30 decembrie, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă