-2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalGrâul, mai ieftin ca înainte de război. Cum este posibil?

Grâul, mai ieftin ca înainte de război. Cum este posibil?

Conform Bursei de Valori din Chicago, pe 2 februarie contractele futures pe grâu (cele care „rezervă” achiziția produsului) erau în jur de 875 de dolari/ tonă. Pe măsură ce bombele rusești au început să cadă asupra orașelor ucrainene, indicele a crescut, semn că piețele au avertizat imediat că aprovizionarea cu cereale va deveni o problemă.

În iulie, conform FAO, acesta a scăzut cu 8,6%, una dintre cele mai mari reduceri din ultimele luni. Cu toate acestea, indicele rămâne mai ridicat decât în ​​iulie 2021.

„Prețurile mondiale la grâu – scrie FAO – au scăzut cu până la 14,5% în iulie, parțial ca reacție la acordul încheiat între Ucraina și Federația Rusă de deblocare a principalelor porturi ucrainene din Marea Neagră, indicând reluarea iminentă a exporturilor de cereale din Ucraina.

Acordul de deblocare a porturilor ucrainene a fost, de asemenea, în cea mai mare parte din spatele unei scăderi de 10,7% a prețurilor mondiale la porumb. Creșterea producției în Argentina și Brazilia, unde recoltele de porumb sunt superioare față de anul trecut, au contribuit și la atenuarea presiunii asupra prețurilor”, se arată în raportul FAO citat de Corriere della Sera.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă