Gestionarea crizelor trebuie să fie susținută de reziliența financiară, consideră Leonardo Badea, viceguvernatorul BNR.
Economia lumii a fost afectată, în ultima perioadă, de două șocuri majore. Acestea sunt pandemia de coronavirus și conflictul din Ucraina.
„Trăim într-o perioadă caracterizată de incertitudini majore și din punct de vedere economic și financiar. Evoluțiile ultimilor ani au arătat că economia trebuie să fie pregătită pentru a face față șocurilor determinate de evenimente extreme ca și conținut și formă de manifestare. Răspunsul pe care economiile trebuie să-l adopte este necesitatea unei dezvoltări sustenabile. Fără îndoială, sustenabilitatea este cheia dezvoltării viitoare”, explică Leonardo Badea.
Pandemia a avut consecințe și a determinat schimbări profunde în economie și societate. În mod evident, aceasta a determinat schimbări (probabil de durată) în comportamentul consumatorilor, subliniază oficialul BNR. Una dintre tendințe este de a susține afacerile locale și de a efectua cumpărături la magazinele din proximitate.
A crescut și tendința de a efectua cumpărături online. Astfel, 71 la sută dintre cetățeni au cumpărat online în 2020.
O altă consecință este îngrijorarea privind plata facturilor.
Digitalizarea poate contribui la gestionarea crizelor
S-a observat și o accelerare a digitalizării în diferite domenii. A apărut o cerere mai mare pentru platforme digitale, software, hardware și servicii.
„Este un moment prielnic ca printre alte obiective strategice ale României să dezvoltăm și investițiile în programe de cercetare strategică în domeniile: AI, securitate cibernetică, calcul cuantic, comunicații 5G”, subliniază Leonardo Badea.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!