11.5 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalGermania, cea mai mare economie europeană, ajunge în pragul recesiunii în această...

Germania, cea mai mare economie europeană, ajunge în pragul recesiunii în această iarnă

Germania se află în pragul recesiunii în această iarnă, atrag atenția specialiștii. Cea mai mare economie a Europei se va micșora cu cu 0,5% în al patrulea trimestru al acestui an, comparativ cu al treilea, și va stagna în primele trei luni ale anului 2022, potrivit previziunilor publicate marți de Institutul de Cercetări Economice Ifo.

Germania este în pragul recesiunii

„Grujele de aprovizionare în curs de desfășurare și al patrulea val al coronavirusului încetinesc considerabil economia germană”, a declarat Timo Wollmershäuser, șeful prognozelor la Ifo, într-un comunicat. Potrivit declarațiilor acestuia, recuperarea puternică post-pandemie, care era așteptată inițial pentru 2022, încă nu s-a materializat.

Totuși, experții se așteaptă ca economia să cunoască o creștere vara următore pe măsură ce valul de infecții cu Covid-19 se va diminua și se vor relaxa restricțiile în aprovizionare, dar începutul lent al anului va costa puterea producătoare.

Ifo și-a redus previziunile de creștere pentru 2022 cu 1,4 puncte procentuale, până la 3,7%. De asemenea, se așteaptă ca inflația să crească cu 3,1% în acest an și cu 3,3% în 2022, rate care depășesc cu mult ținta Băncii Centrale Europene de 2%. Totodată, prețurile de consum nu ar reveni la normal, cel puțin până în 2023, notează CNN.

Perspectiva dură vine în timp ce țările din întreaga lume se pregătesc pentru un potențial val de cazuri de coronavirus cauzate de varianta Omicron, care ar putea adăuga presiune asupra lanțurilor globale de aprovizionare întinse și ar putea forța băncile centrale să regândească planurile de retragere a sprijinului pentru economie.

Germania a înregistrat cel mai mare număr de decese zilnice în rândul persoanelor infectate cu Covid-19, din februarie și până acum. La începutul acestei luni, a interzis persoanelor nevaccinate să acceseze toate afacerile, cu excepția celor mai esențiale, cum ar fi supermarketurile și farmaciile, ca parte a noilor restricții.

Agenția Internațională pentru Energie susține că o creștere a cazurilor ar încetini recuperarea cererii globale de petrol. Astfel, grupul a anunțat o reducere cu ​​aproximativ 100.000 de barili pe zi atât pentru 2021, cât și pentru 2022. Specialiștii atrag atenția că cele mai afectate vor fi călătoriile aeriene și combustibilul pentru avioane.

Cu toate acestea, Agenția Internațională pentru Energie a precizat că impactul restricțiilor Covid asupra economiei nu va fi atât de mare precum în valurile anterioare pandemice datorită campaniilor de vaccinare la scară globală. Pe de altă parte, Germania se confruntă cu o criză a vaccinurilor pentru începutul anului 2022.

Noul ministru al Sănătății, Karl Lauterbach, a declarat că este în contact direct cu producătorii de vaccinuri Covid-19 pentru a crește livrările, după ce a descoperit că țara este lipsită de provizii pentru începutul anului viitor.

Campania de vaccinare a Germaniei nu a avut un succes similar față de alte țări dezvoltate. Doar 69,8% din populație a fost inoculată complet, comparând cu aproape 80% în Franța și aproape 75% în Italia, potrivit Bloomberg Vaccine Tracker.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat patru decrete care vizează modificări legislative și o eliberare din funcție

Unul dintre decrete vizează accesul echitabil la educație și dezvoltarea competențelor digitale în instituțiile de învățământ superior Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 19...

Klaus Iohannis a semnat patru decrete care vizează modificări legislative și o eliberare din funcție

Unul dintre decrete vizează accesul echitabil la educație și dezvoltarea competențelor digitale în instituțiile de învățământ superior Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 19...

România, cea mai ridicată inflație din UE pentru a opta lună consecutiv

Banca Națională a României a revizuit în creștere prognoza inflației pentru finalul anului 2024 la 4,9%, față de 4% anterior BNR a estimat că inflația...
Ultima oră
Pe aceeași temă