15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalFost șef al BCE: „Europa se află într-un univers paralel față de...

Fost șef al BCE: „Europa se află într-un univers paralel față de SUA”

Tendințele divergente ale inflației indică faptul că Banca Centrală Europeană nu se află în aceeași poziție ca și omoloaga sa din Statele Unite ale Americii, Federal Reserve, atunci când vine vorba de sprijin financiar, este de părere fostului președinte al BCE Jean-Claude Trichet.

Francezul, care a condus BCE din 2003 până în 2011, vede o șansă ca în întâlnirea stabilită joi, Consiliul guvernatorilor să încetinească cumpărarea de obligațiuni de urgență la nivelurile văzute mai devreme în criză. Cu toate acestea, fostul șef al BCE nu prevede ca oficialii europeni să urmeze calea Federal Rezerve, care încearcă să stopeze treptat stimulul pentru anul acesta.

„Suntem într-un univers diferit, mi se pare, în SUA și în Europa”, a spus Trichet în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Bloomberg.

Jean-Claude Trichet a explicat: „În SUA v-ați angajat să cumpărați exact aceeași sumă în fiecare lună și acesta este un angajament clar. Planul de cumpărare de active post-criză înseamnă ceva. În Europa există flexibilitate”.

Trichet a avertizat că presiunile inflației în cele două regiuni nu pot fi comparate, în special atunci când se analizează indicatori care elimină efectul prețurilor volatile la energie și alimente. Cu toate acestea, factorii de decizie ai BCE au dezbătut public dacă perspectivele îmbunătățite justifică o discuție asupra momentului în care să pună capăt sprijinului lor extraordinar de criză.

„În Europa, nu suntem încă în ceea ce privește inflația de bază la un nivel care ar fi alarmant în propria mea lectură”, a spus Trichet, adăugând: „Oricare ar fi decizia pe care o iau, ceea ce este bucuros să vedem este că economia europeană crește mai repede decât se anticipase”.

Oficialii Băncii Centrale Europene sunt așteptați să se întâlnească în această săptămână într-o reuniune de politică monetară. Specialiștii se așteptă ca banca centrală să consolideze o perspectivă a inflației scăzute pe termen mediu, deschizând calea pentru o relaxare suplimentară în 2022 și susținând în continuare preferința tactică pentru euro

Conform specialiștilor, BCE poate alege să reducă ritmul achizițiilor de active în cadrul programului său de achiziții de urgență pentru pandemie (PEPP). Mai exact, a condițiilor de finanțare mai ușoare, în special cu randamente mai mici ale obligațiunilor. Cu toate acestea, îngrijorările legate de condițiile financiare globale se pot înrăutăți la sfârșitul acestui an în jurul probabilului început al diminuării achizițiilor de active ale Fed, care ar putea convinge BCE să lase ritmul neschimbat. În orice caz, aceasta va fi o decizie operațională – și nu una care trimite un semnal despre politica viitoare.

Banca centrală ar putea ridica prognozele de creștere și inflație pe termen scurt, dar așteptările sunt ca perspectivele sale să arate că inflația rămâne mult sub obiectivul BCE pe termen mediu. Spre deosebire de Fed, BCE nu a trecut la ținta inflației medii. Acest lucru înseamnă că orice depășire pe termen scurt a țintei sale de inflație – cum ar fi surpriza recentă de creștere în imprimarea rapidă a euro din august pentru inflația din zona euro – nu ar trebui să afecteze viitoarele decizii politice. Perspectiva slabă a inflației pe termen mediu implică faptul că BCE va trebui să-și intensifice programul de cumpărare a activelor după expirarea PEPP din epoca pandemiei – care se va desfășura cel puțin până în martie 2022.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă