Cel mai recent raport Global de Stabilitate Financiară lansat de FMI arată că pe măsură ce activele crypto se impun în piața financiară, autoritățile de reglementare trebuie să-și intensifice atenția asupra industriei.
În ciuda oportunităților pe care ecosistemul crypto le aduce în piață – plăți rapide și ușoare, servicii financiare inovatoare, acces inclus la părți ale lumii „nebancarizate” anterior, riscurile pentru protecția consumatorilor rămân însă substanțiale. Acestul lucru se întâmplă din cauza lipsei de transparență din piață și a supravegherii limitate sau inadecvate, potrivit raportului Fondului Monetar Internațional (FMI).
Valoarea totală a pieței tuturor activelor crypto a depășit 2 trilioane de dolari începând cu septembrie 2021 – o creștere de 10 ori de la începutul anului 2020. Un întreg ecosistem este, de asemenea, înfloritor, plin de schimburi, portofele, mineri și emitenți de stablecoin, conform datelor FMI.
Raportul FMI atrage însă atenția că multe dintre aceste entități nu au practici operaționale, de guvernanță și de risc puternice. Pe măsură ce activele crypto devin mai obișnuite, importanța lor în ceea ce privește implicațiile potențiale pentru economia mai largă va crește.
Totodată, FMI susține că riscurile pentru protecția consumatorilor rămân substanțiale, având în vedere divulgarea și supravegherea limitată sau inadecvată a industriei.
Anonimitatea activelor crypto creează, de asemenea, lacune de date pentru autoritățile de reglementare și poate deschide ușile nedorite pentru spălarea banilor, precum și finanțarea terorismului, arată raportul FMI.
„Deși autoritățile pot fi capabile să urmărească tranzacțiile ilicite, este posibil să nu poată identifica părțile la astfel de tranzacții. În plus, ecosistemul crypto se încadrează în diferite cadre de reglementare din diferite țări, făcând coordonarea mai dificilă. De exemplu, cele mai multe tranzacții pe bursele crypto au loc prin entități care operează în principal în centre financiare offshore. Acest lucru face ca supravegherea și aplicarea să fie nu numai provocatoare, ci aproape imposibile fără colaborarea internațională”, explică FMI în raportul său.
Fondul monetar aduce în discuție și monedele de tip stablecoin, care își stabilesc valoarea de obicei față de dolar, și care, de asemenea, au crescut cu viteza luminii, oferta lor crescând de 4 ori pe tot parcursul anului 2021 pentru a ajunge la 120 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, termenul „stablecoin” cuprinde un grup foarte divers de active crypto și poate fi înșelător.
Deși gradul de adoptare a activelor crypto este dificil de măsurat, sondajele FMI și alte măsuri sugerează că piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare ar putea fi pe primul loc.
Criptomonedele pot reduce capacitatea băncilor centrale de a implementa în mod eficient politica monetară, avertizează FMI. Instituția financiară notează că monedele virtuale ar putea crea riscuri de stabilitate financiară, de exemplu prin finanțare și riscuri de solvabilitate generate de nepotriviri valutare, precum și amplificarea importanței unora dintre riscurile menționate anterior pentru protecția consumatorilor și integritatea financiară.
Amenințările la adresa politicii fiscale s-ar putea intensifica, de asemenea, având în vedere potențialul activelor crypto pentru a facilita evaziunea fiscală. Și seignorajul (profiturile care decurg din dreptul de a emite valută) poate, de asemenea, să scadă. Cererea crescută pentru activele crypto ar putea facilita, de asemenea, ieșirile de capital care afectează piața valutară.
În cele din urmă, FMI susține că o migrație a activității crypto-miniere din China către alte piețe emergente și economii în curs de dezvoltare poate avea un impact important asupra consumului de energie internă – în special în țările care se bazează pe forme de energie mai intensive în C02, precum și în cele care subvenționează costuri energetice – având în vedere cantitatea mare de energie necesară activităților crypto-miniere.
Ca prim pas, autoritățile de reglementare și supraveghetorii trebuie să poată monitoriza evoluțiile rapide ale ecosistemului crypto și riscurile pe care le creează, abordând rapid lacunele de date, arătă sursa citată. Natura globală a activelor crypto înseamnă că factorii de decizie politică ar trebui să consolideze coordonarea transfrontalieră pentru a minimiza riscurile arbitrajului de reglementare și pentru a asigura supravegherea și aplicarea eficiente.
Autoritățile naționale de reglementare ar trebui, de asemenea, să acorde prioritate implementării standardelor globale existente, transmite raportul FMI.
Documentul arată că în unele piețe emergente și economii în curs de dezvoltare, criptomonedele pot fi determinate de credibilitatea slabă a băncii centrale, de sistemele bancare vulnerabile, de ineficiențele sistemelor de plăți și de accesul limitat la serviciile financiare.
„Autoritățile ar trebui să acorde prioritate consolidării politicilor macroeconomice și să ia în considerare beneficiile emiterii de monede digitale ale băncii centrale și ale îmbunătățirii sistemelor de plăți. Monedele digitale ale băncii centrale pot contribui la reducerea presiunilor crypto dacă vor satisface nevoia de tehnologia de plată mai bună”, susține raportul citat.
La nivel global, factorii de decizie politică ar trebui să acorde prioritate efectuării plăților transfrontaliere mai rapide, mai ieftine, mai transparente și incluzive.