-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalEvacuările din Afganistan sunt negociate „pe picior de război” cu talibanii

Evacuările din Afganistan sunt negociate „pe picior de război” cu talibanii

Talibanii negociază termenul limită

Liderii G7 s-au întâlnit de urgență să stabiliească negocierile cu talibanii  în privința evacuării popriilor cetățeni din Afganistan, dar și a partenerilor afgani. Mai multe țări au termen limită până pe 31 august pentru a retrage toate trupele militare și a-i evacua pe proprii cetățeni din Afganistan, însă procesul s-ar putea prelungi din cauza opoziției talibanilor.

Demersurile de salvare a afganilor și termenul limită de evacuare de pe teritoriul Afganistanului au fost principalele subiecte dezbătute de liderii G7 în întâlnirea de urgență convocată, ieri, de premierul britanic Boris Johnson. Liderii grupului G7, format din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii, s-au reunit marți într-o conferință de urgență pentru a stabili negocierile cu talibanii în privința evacuării popriilor cetățeni din Afganistan, dar și a partenerilor străini. Potrivit presei internaționale,  Michelle Bachelet, înaltul oficial al ONU pentru drepturile omului a menționat în discursul său din cadrul reuniunii că are informații „credibile” conform cărora talibanii ar fi executat civili care încercau să fugă din țară și au impus femeilor restricții dure. Bachelet a cerut Consiliului ONU pentru Drepturile Omului organizarea unei sesiuni de urgență la cererea Pakistanului și a Organizației de Cooperare Islamică (OIC) și a cerut un sistem bine pus la punct prin care să îi supravegheze îndeaproape pe insurgenți.

Un diplomat din partea NATO a transmis pentru presa internațională că negocierile se fac „pe picior de război” cu talibanii, care nu se arată indulgenți în a prelungi termenul limită în procedurile de evacuare a străinilor din Kabul. Deși trupele internaționale fac tot posibilul să îi salveze pe toți cetățenii până la data de 31 august, șansele să reușească acest lucru sunt diminuate. Ba mai mult, mai multe guverne acuză insurgenții că le pun piedici în evacuarea cetățenilor. Liderii G7 s-au întrunit în cadrul unei conferințe virtuale și au discutat posibilitatea recunoașterii talibanilor ca putere oficială în Afganistan sau, din contră, înăsprirea sancțiunilor asupra insurgenților dacă nu își respectă promisiunile referitoare la drepturile femeilor și relațiile internaționale.

„Liderii G7 vor ajunge la un acord pentru a coordona decizia dacă sau când îi vor recunoaște pe talibani. Și se vor angaja să colabreze în continuare îndeaproape”, a spus un oficial european.

Președintele SUA, Joe Biden, își păstrează poziția, după ce a promis în urmă cu câteva zile că va salva și ultimul american rămas în Afganistan. În ciuda avertismentelor din partea talibanilor referitoare la termenul limită și consecințele aferente, liderul Statelor Unite a transmis că „evacuarea va fi una dură și dureroasă”. Totuși, negocierile continuă chiar și după ce talibanii au precizat că nu au de gând să prelungească perioada de evacuare. În ciuda popularității scăzute și criticilor din partea blocului comunitar, Joe Biden a primit susținerea din partea partenerilor străini. Boris Johnson a declarat în cadrul reuniunii că va solicita prelungirea termenului pentru retragerea trupelor americane și consideră că Biden, ca semn de bunăvoință, va deveni dator partenerilor săi europeni, chiar dacă prelungirea este o chestiune de zile. Și francezii împărtășesc unele principii cu Regatul Unit. Președintele Emmanuel Macron a susținut că evacuarea aliaților străini este „o responsabilitate morală” și „nu îi pot abandona”. Miniștrii de externe și de apărare ai Franței călătoresc în Emiratele Arabe Unite pentru a organiza transportul aerian al refugiaților către puterile regionale din Golf.

 În urma discuțiilor din cadrul conferinței, fiecare țară parteneră a fost de acord cu prelungirea termenului limită pentru a-i scoate pe cetățeni din Kabul, însă fiecare și-a expus îngrijorările. Reprezentanții italieni au spus că vor susține dorința lui Biden, însă în următoarele săptămâni trebuie să se stabilească un plan concis pentru apărarea granițelor UE. Chiar și Japonia, țara cel mai puțin implicată direct în criză, trimite trei avioane militare în Afganistan, începând de luni, pentru a-și evacua cetățenii și personalul local și se va asigura că Biden rămâne la promisiunea că retragerea din Afganistan reflectă o reordonare a priorităților Washingtonului către concurența cu China în sud-estul Asiei.

Părerile în ceea ce privește reușita lui Biden de a extinde termenul limită sunt împărțite. Un fost oficial din Departamentul american de Stat din timpul administrației Obama a declarat pentru BBC că „sunt șanse mari” ca președintele să negocieze cu talibanii în favoarea americanilor, în timp ce alții susțin că va fi imposibil. Insurgenții sunt, la rândul lor, presați de timp și au precizat că se va „încălca o linie roșie” în privința păcii și securității dacă trupele nu se retrag la sfârșitul lunii.

Armata SUA a informat Casa Albă că vor dura 3 sau 4 zile pentru a scoate aproximativ 6.000 de soldați și un număr destul de mic din personalul ambasadei, au spus oficialii. Asta înseamnă că trebuie să înceapă mutarea armatei până la sfârșitul acestei săptămâni dacă intenționează să respecte data limită a lui Biden pentru ca forțele SUA să se retragă din țară. Luni, în doar 12 ore, aproximativ 10.900 de persoane au fost evacuate din Kabul: 6.660 de evacuați au plecat pe 15 zboruri militare americane, în timp ce alte 4.300 de persoane au fost transportate cu avionul în 34 de zboruri de coaliție. De asemenea, țările din G7 s-au angajat că vor oferi ajutor în evacuarea cetățenilor străini.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă