5.6 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăEconomieEconomie internaționalEuropa, în strânsoarea crizei gazelor

Europa, în strânsoarea crizei gazelor

Tarifele gazelor au crescut în Europa pe baza semnalelor că Rusia nu va oferi aprovizionarea promisă de președintele Vladimir Putin. Cel puțin nu la începutul acestei săptămâni.

Europa este una dintre regiunile cele mai dependente de gaz, cea mai mare parte provine din afara UE, în special, din Rusia. Prețurile gazelor au crescut la aproape cinci ori mai mult decât în ​​urmă cu un an, amenințând redresarea economică în urma pandemiei atât în ​​Marea Britanie, cât și în UE. Stocurile sunt atât de scăzute încât o iarnă chiar mai rece decât în ​​mod normal ar putea reduce aprovizionarea industriei, gospodăriile plătind deja prețul.

Cel mai mare furnizor de combustibil din Europa, a promis că va trimite mai mult gaz în regiune începând de luni, iar Putin a ordonat Gazprom să-și umple siturile europene de stocare după finalizarea campaniei de stocare interne a Rusiei. În schimb, gigantul rus al gazelor a declarat că nu va vinde niciun combustibil spot pe platforma sa de vânzări săptămâna aceasta și că, de asemenea, nu a fost rezervată nicio capacitate suplimentară pentru a trimite mai multe provizii în Europa luni în licitații în weekend.

„Este dezamăgitor, deoarece piața de gaz are nevoie de mai multe provizii”, a spus Niek van Kouteren, comerciant senior la PZEM, o companie energetică olandeză, adăugând: „Dacă Rusia nu crește fluxurile, s-ar putea să vedem că prețurile vor crește în continuare”.

Prețurile gazelor europene continua să crească, deoarece Rusia a menținut plafonarea aprovizionării. Deși Rusia a spus în repetate rânduri că poate furniza mai mult gaz către Europa, acest lucru  s-ar face prin intermediul controversatei conducte Nord Stream 2. A făcut astfel presiuni asupra continentului să aprobe fluxurile de gaze prin conducta de 1.200 de kilometric, care deși finalizată nu a fost încă aprobată.

În weekend, Gazprom nu a rezervat niciun spațiu la punctele de intrare Sudzha și Sokhranovka de la granița dintre Rusia și Ucraina. Nici pentru stația Mallnow din Germania nu a fost rezervată o capacitate suplimentară.

Europa a început sezonul de încălzire cu cele mai scăzute stocuri de mai bine de un deceniu. Potrivit Bloomberg, comercianții au așteptat mai mult gaz rusesc din cauza preocupărilor tot mai mari că nu vor fi suficiente pentru a satisface cererea dacă iarna va fi una friguroasă. Goldman Sachs Group Inc. consideră că Rusia va crește într-o oarecare măsură fluxurile către nord-vestul Europei în această săptămână.

Cu toate acestea, banca nu se așteaptă la „o normalizare completă imediată a fluxurilor”, au spus analiștii conduși de Samantha Dart într-un raport.

„Prin urmare, credem că distrugerea cererii induse de preț rămâne necesară pentru a echilibra stocarea în următoarele luni”, au spus aceștia.

Președintele Vladimir Putin a fost acuzat de unii politicieni europeni și analiști din industrie că a limitat furnizarea și stocarea de gaze către Europa în ultimele luni, ca mijloc de a face presiuni asupra continentului să aprobe o noua conductă Nord Stream 2.

Președintele rus spune că acuzația este „o blasfemie motivată politic”, dar majoritatea analiștilor cred că aprovizionarea scăzută din Rusia este un indiciu major.

Relațiile cu Rusia nu sunt singurul motiv pentru care Europa speră că iarna va fi blândă.

Europa este, de asemenea, strivită de schimbările pe piața gazelor și de concurența din alte regiuni care au lăsat continental să se roage pentru o iarnă blândă.

În plus, descoperit în 1959, zăcământul de gaz Groningen este cel mai mare din Europa, ceea ce face din Olanda unul dintre puținii producători majori din UE. Extracția rezervelor câmpului a dus însă la tot mai multe cutremure. Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 în 2012 a afectat mii de case, ducând la decizia de a restricționa producția. Câmpul va fi închis anul viitor.

Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la proviziile din Africa de Nord. Algeria furnizează aproximativ două treimi din importurile anuale de gaze ale Spaniei și Portugaliei, dar tensiunile de lungă durată dintre Algeria și Maroc – în special în ceea ce privește disputata Sahara de Vest – reprezintă o amenințare pentru aprovizionare. La 1 noiembrie, Algeria a încetat furnizarea conductei Maghreb, care exporta în Peninsula Iberică prin Maroc. Deși conducta directă Algeria-Spania Medgaz urmează să fie extinsă, Spania se confruntă cu o provocare de a opri creșterea prețurilor la gaze în această iarnă.

Livrările reduse sunt, de asemenea, o preocupare în Marea Britanie, care acum folosește mai mult gaz în loc de cărbune pentru a genera electricitate. Marea Britanie a fost un exportator net de gaze, dar rezervele sale din Marea Nordului s-au diminuat. Aproximativ jumătate din cererea de gaze din Regatul Unit vine acum din importuri.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Ipotecile intabulate în 2024 au reprezentat 51% din numărul total de tranzacții cu locuințe

Aproximativ 86.600 de ipoteci au fost intabulate anul trecut în România, marcând o creștere semnificativă de 26,5%, față de anul precedent Conform analizei realizate de...

O cicatrice pe un tablou istoric

Uneori, durerea unei nații nu vine doar din tragedii evidente, ci și din pierderi profund simbolice. Așa se simte povestea acestui furt de comori...

Data la care Simona Halep va juca la Transylvania Open

Simona Halep, una dintre cele mai mari figuri ale tenisului mondial și simbolul sportului românesc, va reveni pe teren la Transylvania Open, cel mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă