7.3 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalCum au ajuns prețurile de consum din Rusia la o scădere de...

Cum au ajuns prețurile de consum din Rusia la o scădere de zece săptămâni consecutive

Prețurile de consum din Rusia au scăzut pentru a zecea săptămână consecutiv, în urma scăderii prețurilor la unele legume de bază, potrivit datelor publicate miercuri, cu doar două zile înainte ca banca centrală să reducă ratele dobânzilor pentru a șasea oară în acest an.

Întărirea rublei, din ultimele luni, a încetinit inflația

Cererea slabă de consum și întărirea rublei din ultimele luni au încetinit, de asemenea, inflația. Indicele prețurilor de consum a scăzut cu 0,03% în săptămâna până la 12 septembrie, după ce a scăzut cu 0,13% în săptămâna precedentă, a anunțat miercuri serviciul federal de statistică Rosstat, potrivit impact.ro.

Inflația anuală a încetinit la 14,06% la 12 septembrie, de la 14,08% cu o săptămână înainte, a precizat Ministerul Economiei.

Prețurile de consum au scăzut în Rusia, iar Banca Centrală va interveni pentru a reduce ratele dobânzilor din ultima vreme

Scăderea ar putea consolida așteptările că Banca Rusiei va reduce din nou rata dobânzii cheie vineri. Majoritatea economiștilor intervievați de Reuters se așteaptă ca banca centrală să reducă cu 50 de puncte de bază, până la 7,5%, pentru a încuraja creditarea în condițiile în care inflația continuă să încetinească.

Datele de miercuri au arătat anterior că așteptările inflaționiste ale gospodăriilor din Rusia, un indicator pe care banca centrală a declarat că îl va urmări îndeaproape în perioada premergătoare ședințelor din septembrie și octombrie, au crescut pentru a doua lună consecutiv.

Banca centrală va reduce ratele dobânzilor pentru a șasea oară în acest an

Dmitri Dolgin, economist șef pentru Rusia și CSI la ING, a declarat că scenariul lor de bază pentru o reducere de 50 de puncte de bază rămâne neschimbat.

„Dar dacă înainte scenariul alternativ era o reducere de 75 de puncte de bază, atunci acum… banca centrală va alege între o reducere de 50 și 25 de puncte de bază”, a spus Dolgin.

În pofida scăderilor incrementale recente ale IPC, prețurile pentru aproape orice, de la lapte și zahăr la haine și smartphone-uri, au crescut vertiginos din 24 februarie, când Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina.

În anul care a trecut, prețurile pentru mașinile de fabricație străină, tampoanele sanitare, săpunul și margarina au sărit cu aproximativ 40%, indicele principal al prețurilor de consum crescând cu 10,27%, comparativ cu o creștere de 5,32% în aceeași perioadă din 2021, arată datele Rosstat.

Inflația ridicată a fost o preocupare cheie pentru gospodării timp de ani de zile, deoarece le afectează puterea de cumpărare și standardele de viață, iar anul acesta va fi agravată de o recesiune a economiei, deși previziunile au devenit treptat mai optimiste, prețurile mai mari pentru exporturile de petrol ale Rusiei amortizând impactul sancțiunilor occidentale privind Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Macron vede posibilă trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat luni că trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu ar trebui "exclusă" în viitor, considerând totuşi că,...

Ploile extreme avariază casele din Amazonia din Peru

Videoclipul aerian din Amazonia, din Peru, a surprins amploarea devastării în regiunea Madre de Dios, după ce ploile extreme au transformat străzile în râuri...

Palestina: Mahmoud Abbas a acceptat demisia guvernului lui Mohammed Shtayyeh

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acceptat luni demisia guvernului premierului Mohammed Shtayyeh, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, relatează AFP, preluat de agerpres.ro. "Preşedintele a...
Ultima oră
Pe aceeași temă